În urmă cu mulți ani, cred că înainte de Revoluție, citisem o carte despre China, se numea „Meridianul Albastru”, iar autor era Viorel Sălăgean. Probabil o mai găsiți în anticariate..
Undeva în acea carte există un pasaj în care o oficialitate chineză, președintele sau prim-ministrul, explică cum se va modifica China ca urmare a liberei inițiative, o liberă inițiativă supravegheată și sprijinită de stat. Autorul îl întreabă pe respectivul, bine, dar cu doctrina, cu valorile comuniste cum faceți. Și ăla îi răspunde ceva de genul „Dom’le, știi ceva? Sarcina mea este deocamdată să fac în așa fel încât peste un miliard de oameni să aibă mâine dimineață pe masă un bol de orez. După ce am rezolvat asta, mai discutăm și despre doctrină”.
Au trecut vreo 35 de ani de când omul ăla spunea chestia asta și astăzi, dacă ne uităm la China fără prejudecăți, vom constata că le-a reușit. NU în totalitate, există încă și acolo oameni nevoiași, dar nu se mai pune problema de a nu putea asigura cuiva o existență minimală.
De fapt ăsta este secretul, în primul rând țelul guvernelor este, sau ar trebui să fie, cel de a oferi o viată mai bună poporului.
Nu teritoriile sunt importante, nici doctrina, nici măcar limba pe care o vorbim, că e română sau moldovenească, ci o viață puțin mai bună.
După ce am rezolvat chestia asta, putem trece la pasul următor, dreptatea socială.
Asta nu înseamnă că luăm de la bogați și dăm la săraci, sau că vom fi cu toții egali, ci că fiecare va primi exact atât cât dă și el societății. Unul care nu a făcut nimic va primi doar bolul ăla de orez, cât să nu moară de foame. Dar cel care face ceva pentru societate, poate inventează ceva, sau e un bun medic, sau un scriitor care scrie niște cărți de și le rup oamenii din mână unii altora în librării, sau un IT-ist care face o inteligență artificială, sau merge zilnic la serviciu și face ceea ce trebuie să facă, va beneficia de răsplata muncii și inteligenței sale.
Iar șmecherii, farseurii, hoții, escrocii, cei cărora nu le pasă decât de interesul personal, vor rămâne fără ceea ce nu merită să aibe, pentru că nu au dat nimic în schimb.
Tot chinezii au lansat o conexiune de internet de 10 ori mai rapidă decât cele de până acum.
Îmi aduc aminte de vremurile când mă conectam la BBS-uri, precursoarele internetului.
Conexiunea se facea pe dial-up, care era taxat pe atunci la minut, și dura o veșnicie să descarci un program mititel sau ceva. Despre filme nici pomeneală, probabil pentru ca să descarci un film ar fi trebuit să plătești telefonul mai mult decât luai leafă.
Windows 10 e cam pe ducă.
Dar calculatoarele pe care nu poate fi instalat Windows 11 nu tebuie aruncate. De fapt și un calculator cu Windows 10 face cam orice avem nevoie, se pot scrie mesaje pe el, se poate naviga pe internet, se pot urmări clipuri pe YouTube, se poate asculta muzică pe el, poate fi transformat într-un fel de arhivă personală pe care să păstrăm poze, cărți, imagini ale documentelor și câte și mai câte. Sau, nu trebuie neapărat să fii un mare specialist pentru asta, punem un Linux mititel pe el și îl vom folosi pentru toate lucrurile enumerate mai sus. Si în felul ăsta va putea fi folosit încă mulți ani de acum încolo.
Nu cred că ăsta ar fi pericolul, ca invertoarele alea să fi fost programate de chinezi ca să se oprească toate odată și să rămână România fără curent, este o prostie să spui așa ceva.
Dar un pericol este: bateriile alea la care sunt legate panourile nu au o durată de viață nelimitată, așa că la un moment dat vor trebui să fie schimbate. Și ați văzut ce pățesc ăștia cu mașinile electrice.
Iar un al doilea pericol, ceva mai îndepărtat, este că panourile alea nu țin nici ele o viață, la un moment dat vor deveni gunoi de care va trebui să scăpăm cumva.
I-au prins pe unii cu facturi fictive.
Adică, omul avea de plătit TVA. Și atunci ce s-a gândit, ia să-mi fac eu în Word, Excel sau chiar cu un program de facturare, o factură din care să reiasă că am cumpărat ceva, de exemplu niște servicii de consultanță. Iar TVA-ul ăla de plată se va compensa cu TVA-ul de pe factură și rămân cu banii.
Să nu faceți niciodată așa ceva.
Ceea ce trebuie să știți este că în sistemul ăsta românesc există ceva care se numește Declarația 394. O chestie în esență simplă, declari de la cine și în ce valoare ai cumpărat și cui, și cu ce valoare ai vândut.
Toți cei care au o firmă trebuie să depună chestia asta, lunar sau trimestrial, inclusiv instituțiile statului.
Și undeva, într-o cameră întunecată există un calculator care pune chestiile astea cap la cap.
De exemplu firma cu codul fiscal 12345 a vândut ceva în valoare de 100 lei+TVA firmei 67890
Dacă sumele nu sunt egale, se aprinde un beculeț undeva. Și atunci se caută care e problema, poate firma 12345 nu a declarat vânzarea, ca să nu plătească TVA. Sau firma 67890 a declarat o cumpărare fictivă ca să își deducă TVA-ul, cum au făcut ăia din articol. Sau poate firma 12345 a vândut și a declarat, dar ăla de la 67890 nu a declarat cumpărarea pentru că vrea să vândă marfa aia la negru, așa cum fac ăia care cumpără de la supermarket căruțe întregi de Cola, apă minerală și ce mai cumpără ei, ca după aceea să vândă marfa aia în butică la negru și să nu plătească impozit pe profit sau pe cifra de afaceri.
Ideea este că Declarația 394 a fost cea mai eficientă măsură pentru combatelea evaziunii fiscale. Și că vă prinde, poate ăia de la ANAF nu au timp să vă viziteze mâine, poate vin peste o lună, sau peste un an, dar sigur v-au prins dacă ați făcut o șmecherie din aceasta, chiar dacă voi încă nu știți asta.
Restul, e-factura și tot ce s-a mai făcut ulterior sunt chestii inutile, o povară impusă contribuabililor, sau sunt utile în alt context.
Dar declarația aia e baza combaterii evaziunii fiscale.
***
China lansează cel mai rapid internet din lume cu o conexiune de 1,2 terabit pe secundă
Rețeaua poate trimite echivalentul a 150 de filme pe secundă, de trei ori mai rapid decât cel mai apropiat rival din SUA și cu doi ani mai devreme decât previziunile industriei.
China susține că a rezolvat o problemă pentru care chimiștilor le-ar fi trebuit vreo 2.000 de ani ● Cum a ajuns, de fapt, apa pe Terra? ● Unele seisme de azi pot fi replici ale unor seisme majore petrecute cu sute de ani de urmă
Președintele chinez Xi Jinping a declarat joi că obiectivul imuabil al modernizării Chinei este de a oferi o viață mai bună celor peste 1,4 miliarde de chinezi.
Microsoft Copilot ar putea fi ultima caracteristică nouă a Windows 10
Microsoft își încheie suportul pentru Windows 10 în octombrie 2025 , ceea ce va lăsa milioane de PC-uri vulnerabile la exploatările de securitate , deoarece multe dintre ele nu se pot actualiza oficial la Windows 11. Microsoft nu schimbă acest lucru, dar va adăuga Copilot AI la PC-uri cu Windows 10 ca un ultim rămas bun.
Creșterea semnificativă a numărului de prosumatori de la o zi la alta creează provocări pe care specialiștii le discută din ce în ce mai des în dezbaterile publice. Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica semnalează că are probleme cu echilibrarea sistemului din cauza numărului mare de prosumatori și a faptului că energia introdusă de ei în rețea este fluctuantă. Din punct de vedere financiar, fluctuațiile trebuie compensate de către furnizori. „Prosumatorii creează haos în piață. Poate nu vă place răspunsul, dar acesta este adevărul în momentul de față”, spune șeful unuia dintre cei mai mari furnizori din țară.
Conducătorii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu vor mai putea emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare, se arată într-un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor.
Mai mult decât o „banală” prescriere a faptelor
Prescrierea faptelor într-un dosar de mare corupţie, dosarul „Retrocedările ilegale” – mare şi ca valoare a prejudiciului, şi ca număr de persoane pe care l-a implicat acţiunea penală, procurorii anticorupţie vorbind despre un grup infracţional organizat –, a trecut ca…
Facturi pentru achiziții fictive, cu prejudiciu de peste un milion de lei, în Bihor
Polițiștii fac percheziții, joi, în mai multe localități din județul Bihor, la reprezentanții unor societăți comerciale acuzați că au înregistrat în evidențele contabile faccturi de achiziție fictive, prejudiciul adus statului fiind de peste un milion de lei.
Economia românească și legislația fiscală este mult mai complexă decât își imaginează Guvernul. Din 2024, e-Factura este obligatorie în relația business-to-business, inclusiv pentru PFA. Asta spune Legea noilor taxe a Guvernului Ciolacu (L296/2023).
TIMISOARA. Au trecut doi ani de cand Primaria Timisoara a luat un credit de peste 20 de milioane de euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, iar acum Administratia Fritz a ‘extins acordul de finantare‘, dupa ce ‘a primit un semnal puternic de incredere de la partenerii de la BERD‘.
Concertul extraordinar Iluminatio deschide, la Timişoara, festivalul Musica Ricercata
Un adevărat star al barocului, prezent pe cele mai importante scene, contratenorul Valer Sabadus va deschide azi, la Timişoara, sub bagheta dirijorală a lui Gabriel Bebeşelea, festivalul Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis, care va avea loc în perioada 16-30…
Primăria Timișoara pornește iluminatul festiv pe 26 noiembrie. Vor fi peste un milion de luminițe
Primăria Timișoara crește, în acest an, numărul de instalații luminoase pe care le va monta de sărbători. Dacă anul trecut au fost 650.000 de beculețe, anul acesta vor fi peste un milion. Acestea, împreună cu decorațiunile specifice, vor fi montate în piețe centrale, în parcuri și pe drumurile circulate. Vor fi aprinse pe 26 noiembrie.
Premiera spectacolului „1978” la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
O nouă explorare teatrală, geografică și emoțională a orașului Timișoara – premiera spectacolului „1978” la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.
Spectacolul „1978” în regia lui Tomi Janežič va avea loc în premieră joi, 7 decembrie, la fosta Facultate de Hidrotehnică a Universității Politehnica. A doua reprezentație va avea loc în 8 decembrie. Proiectul face parte din Programul extins Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și a fost inclus în evenimentele de la „Închidere – Timișoara 2023 la nesfârșit”.
Unde mergem în weekend. Concerte, petreceri și evenimente culturale în Timișoara și în împrejurimi
Sfârşitul de săptămână aduce în Timişoara și în orașele din apropiere o serie de concerte, evenimente culturale și party-uri. Joi, 16 noiembrie Altfel, ora 22: Golden Era. Archa, ora 21: Human Instalation (nonverbal). ATU Club, ora 23: Joia sârbească. Berărescu, ora 23: Back to Academy. Cabinet – Fain Bar, ora 19: Thursday Appointments with Dissidance. […]
Ce facem astăzi, 17 noiembrie 2023, în Timișoara?
Vineri puteți participa la ateliere, spectacole de teatru sau operă și la mai multe evenimente în cinstea Campusului UPT, care celebrează 100 de ani de existență.