Domnul Vasile Popovici vorbește în textul său despre niște organizatori.
Eu aș dori tare mult să știu cine sunt oamenii ăia, organizatorii, cu nume și prenume, care l-au invitat pe George Simion la Timișoara.
Întreb, pentru că și anul trecut, când cu Valea Uzului, citeam postările unor indivizi din acest oraș care căutau să facă propagandă șovină plângându-l pe săracul Gheorghe Simion care a fost maltratat de unguri.
Si încă ceva, o cerință care am să o repet zilnic până în 22 decembrie:
Spunea domnul Radu Tinu că doi din cei care își împărțeau posturi și funcții în cladirea Operei, în nopțile de după 20 decembrie 1989, erau oamenii lui. Poate le aflăm și noi numele celor doi indivizi care de 31 de ani beneficiază, fără a avea dreptul moral la așa ceva, de o generoasă bursă lunară care le-a permis cel puțin să fie lipsiți de grija zilei de mâine, dar le-a oferit și un avantaj nemeritat la startul într-o nouă lume, de terenuri, de spații comerciale și de multe alte și minunate lucruri. Că tare i-aș tăvăli în catran și după aceea, împodobiți cu pene i-aș lega de stâlpul care susține ceasul din Piața Operei, să-i scuipe cine trece pe acolo.
***
Trăim deja într-o lume a contestării, neîncrederii şi urii. După cum crede George Friedman în cea mai recentă carte a sa (Furtuna de dinaintea liniştii, 2020), deceniul abia început va reseta America şi, implicit, lumea. În acest deceniu s-ar produce suprapunerea încheierii a două cicluri istorice, unul politico-instituţional de 80 de ani, început după al Doilea Război Mondial, ciclu care a urmat celui tot de 80 de ani de după Războiul Civil, şi unul economico-social de 50 de ani, început după anul revoluţionar 1968 şi criza petrolului din 1973, ciclu care la rândul lui a urmat la 50 ani după cel al marii modernizări și dezvoltări industriale începută în 1920. Ar fi pentru prima dată în ultimii 250 de ani, adică după independența SUA, conform acestei teorii, când finalul unui ciclu politic (al treilea) s-ar suprapune cu finalul unui ciclu economic (al cincilea).
Bineînțeles că cei care ne citesc știau lucrurile astea de mult, chiar eu le-am scris în urmă cu trei ani.
***
Tatăl meu vitreg a fost (și) toboșar. Dimineața, de la 7 la 15, era tâmplar cu normă întreagă, iar seara cânta la Teatrul Maghiar sau la vreun restaurant unde avea o jumătate de normă.
Dar mai venea un bănuț și de la cântatul la nunți sau alte evenimente asemănătoare, în weekend.
Acolo treaba mergea cam așa: Cineva din rudele mirilor lua legătura cu un muzicant, cu tatăl meu de exemplu, se făcea o negociere în cadrul căreia se stabilea ce vor oamenii ăia, ce gen de muzică, numărul de instrumentiști, durata evenimentului, se plătea un avans, după care cel care a negociat toată povestea lua legătura cu muzicanții din oraș pentru a-i găsi pe cei care urmau să formeze orchestra care să participe la acea nuntă, botez, revelion sau ce era.
Nu era liber Popescu Adrian, poate era liber fratele geamăn al acestuia, tot chitarist, la fel de valoros. Dan la trompetă, cineva la bass, Hepp la acordeon…
Nu se făceau repetiții, oamenii ăia știau să cânte orice se cânta și oricum el ajungea să audă puțin melodia pentru ca să o cânte.
La acest model cred că s-a gândit probabil și domnul Bolojan când a făcut restructurările acoplo la dânsul, la județ. De ce e nevoie de patru trompetiști, ajung doi, las că suflă mai tare. Economisim două salarii. Iar dacă e un concert, ceva, vine cine știe ce mare dirijor, dăm sfoară în târg și s-or găsi un contrabasist, îl luăm și pe ăla care cântă în centru la vioara cu goarnă, mai luăm vreo doi trompetiști de la fanfara CFR-ului și am rezolvat problema.
Sau paznicii, îi dăm afară și punem pompierii să păzească, că tot stau degeaba așteptând să se aprindă ceva.
Nu e banc, e gândirea unui individ care, pe când era primar la Oradea, dorea să otrăvească pisicile și porumbeii din oraș și să-i oblige pe proprietarii clădirilor de acolo să-și supraetajeze casele, în ideea că astfel vor putea putea să se mute la etaj și să folosească parterul pentru a face o cârciumă, o butică, ceva.
***
Domnul Fritz spune că nu poate rezilia un contract prost făcut pentru că străzile s-ar umple de gunoaie.
Eu îi propun domnului primar ca în primul rând să facă publice articolele despre care crede dânsul că sunt prost făcute. Ca să nu mai fie dânsul acuzat că nu face bine ce face în privința gunoaielor.
Totodată, în locul dânsului aș face publice numele celor care au semnat acel contract și dacă e cazul aș face în așa fel încât pe viitor aceștia să nu mai poată semna contracte decât la firmele lor private.
Iar după aceea i-aș invita pe cei care doresc, inclusiv cei din opoziție, că e plin orașul ăsta de avocați și juriști, să ofere public soluții legale pentru rezolvarea situației. Că nu poate să stea ditamai orașul la mâna unor firme care ba nu au autorizație pentru polistiren, ba vor să-mi car eu salteaua veche în spate pentru că ei nu sunt în stare să o ia, ba trebuie să car plasa cu sticle în celălalt colț al cartierului și când ajung acolo constat că nu am unde să le arunc pentru că clopotul ăla nu a mai fost golit de nu știu când.
Nu știu de ce, eu când aud cuvintele “gunoi”, “gunoieri”, “reciclare” sau altele din aceeașî familie văd în fața ochilor o umbră căreia nu-i pot distinge trăsăturile feței dar pe umeri se văd foarte clar niște steluțe, leduri, ceva, care pâlpâie cu o lumină albăstruie.
Profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia şi Maroc, a reacţionat vehement la auzul veşti că George Simion, liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) va fi prezent la marşul Eroii nu mor niciodată, în memoria revoluţiei din 1989.
Plecarea fanfaronului. Supravieţuirea trumpismului şi deceniul care va reseta lumea
Colegiul Electoral l-a ales ieri oficial, aşa cum era normal, pe Joe Biden drept al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, punând capăt iluziilor de răsturnare a rezultatului alegerilor din 3 noiembrie, pe care le mai nutreau ultimii militanţi exaltaţi ai lui Donald Trump, rămaşi în tranşee. Deşi a pierdut cu şapte milioane de voturi populare diferenţă (74-81 de milioane), Trump a insistat până în ultimul moment – deloc întâmplător – să îşi susţină aberanta teză a fraudării alegerilor, pe care o lansase public cu o lună înainte de vot, în ideea de a menţine captivi cât mai mulţi din suporterii săi.
COMENTARIU Adrian Onciu. Toate tunurile pe modelul suedez, la fel de hulit ca Donald Trump
Liderii PNL, reuniți marți seara la partid într-o ședință informală, l-au înfruntat pe Ludovic Orban, contestând dorința acestuia de a fi din nou prim-ministru prin retragerea lui Florin Cîțu. Surse participante la discuții susțin că Florin Cîțu a refuzat să se retragă, spunând că doar dacă BPN al PNL va vota pentru acest lucru o va face.
Cioloș îl refuză pe Orban – premier: Am vorbit serios când am spus că e nevoie de un nou început
Dacian Cioloș, copreședinte al Alianței USR-PLUS, a transmis un mesaj liderului PNL, Ludovic Orban, care ar vrea să fie din nou premier, sugerând că nu ar accepta așa ceva.
Copreședintele USR Plus Dan Barna a anunțat marți, într-o conferință de presă, că îl propune pe Cătălin Drulă, vicepreședinte al USR, pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru a depăși blocajul negocierilor pentru formarea coaliției de guvernare. În același timp, Barna propune ca el, Ludovic Orban și Kelemen Hunor să fie vicepremieri în Guvern. Nici Orban, nici reprezentanții UDMR nu sunt încântați de declarațiile lui Barna.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, critică propunerea făcută marți de Dan Barna și susține că aceasta ar fi trebuit să discute cu Ludovic Orban și Kelemen Hunor înainte de a face acest anunț.
„Fratia halatelor albe”. Cum a ajuns medicul Beuran sa fie despagubit de spitalul Floreasca, dupa ce o pacienta a ars pe masa de operatie
Deciziile de revocare a medicului Mircea Beuran de la conducerea Clinicii de Chirurgie a Spitalului Floreasca, dupa ce o pacienta a luat foc pe masa de operatie, nu individualizeaza obligatiile incalcate de chirurg si sunt nemotivate si lovite de nulitate.
Aceasta este concluzia unui judecator de la Tribunalul Bucuresti, care a decis, luna trecuta, ca Spitalul Clinic de Urgenta – Floreasca Bucuresti sa-i plateasca chirurgului despagubiri, sase salarii cu sporurile aferente. Este vorba de salariile indexate, majorate si actualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat Mircea Beuran, de la data revocarii 7 ianuarie 2020 si pana la data de 5 iunie 2020.
Tribunalul Bucuresti a respins restul cererilor lui Beuran, inclusiv cea de a fi reintegrat in postul si functia de sef al Sectiei clinice de Chirurgie generala III.
Practic, instanta a decis ca demiterea medicului nu a fost legala, dar decizia poate fi atacata de spital la Curtea de Apel.
Critici dure ale Comisiei Europene pentru planul PNRR al României de cheltuire a celor 30 de miliarde de la UE destinați relansării economice: zero reforme asumate
Comisia Europeană a criticat dur documentul propus de guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea economică, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Comisia a reproșat guvernului că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația. Reproșurile Comisiei Europene au venit în cadrul discuțiilor tehnice cu partea română, dat fiind că nu există o poziție formală la acest moment, propunerea nefiind transmisă încă oficial la Bruxelles.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că este neconstituţională Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei. Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, legea fiind declarată neconstituţională în ansamblul său. „În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituţională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Pensiile speciale, paradisul ridicat din bani publici șîapărat printr-un război al dezinformării
7 dintre principalele 8 tipuri de pensii speciale pe care statul român le plătește în momentul de față au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc și reintroduse, în 2015 și în 2016, de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea.
Curtea Constituțională a acceptat, în urmă cu zece ani, suprimarea acestora; și există chiar și hotărâri pronunțate de CEDO care au spus că tăierea lor a fost legitimă.
Așadar, pentru a elimina majoritatea pensiilor speciale, așa cum s-a angajat în fața electoratului, Partidul Național Liberal nu trebuia decât să se inspire după legea lui Boc de acum zece ani. Ar fi fost o soluție care – dată fiind precedenta ei validare de către CCR – nu avea cum să nu treacă, o dată în plus, de filtrul judecătorilor constituționali.
Surprinzător, România figurează în statistica Eurostat de-abia pe locul șase în topul celui mai mic salariu real și pe locul șapte ca pondere a statelor…
Ilie Bolojan continua restructurarile la CJ Bihor. A dat afara 15 paznici si a facut o economie de 540.000 de lei
Presedintele Consiliului Judetean Bihor Ilie Bolojan sustine ca a finalizat si ultima etapa a restructurarii si reorganizarii institutiilor din subordine. Seful CJ Bihor a declarat ca a constatat structuri ineficiente si servicii paralele.
Intr-un interviu pentru Europa FM, Ilie Bolojan a anuntat o reducere de 420 de posturi (dintre care 165 erau vacante) in cadrul celor 10 institutii care tin de Consiliul Judetean. Este vorba despre Muzeul Tarii Crisurilor, Bilblioteca Judeteana, Filarmonica, doua teatre si doua reviste de cultura.
După publicarea, în 10 decembrie, a articolului intitulat “Noua administrație a Timișoarei refuză să facă lumină într-un scandal iscat pe tema unei afaceri de şase milioane de euro”, i-am solicitat primarului Dominic Fritz, prin intermediul purtătorului de …
TIMISOARA. La Timisoara a fost deschis un nou centru pentru refugiati, chiar in vecinatatea celui de tranzit in regim de urgenta. La eveniment a fost prezent si ministrul de Interne, Marcel Vela, care a subliniat ca este vorba despre o investitie realizata din fonduri europene. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General pentru Migranti, acesta este cel mai […]
Primăria Timișoara a ajuns să nu mai prezinte încredere în fața partenerilor cu care intră în contracte, pentru că sumele se plătesc greu, cu întârziere. Aceasta creează probleme partenerilor și mulți evită deja să intre în contract cu municipalitatea timișoreană exact din acest motiv al lipsei de seriozitate, spune primarul Dominic Fritz. Datorii la furnizori, la firme cu care sunt contracte de investiții, la Casa de Cultură, la clubul de sport al orașului, la diferite ONG din domeniul social, chiar și pentru plata aferentă achiziției clădirii Colegiului Bănățean, cam aceasta este situația actuală în finanțele primăriei, mai spune acesta.