„Primele discuții dintre Joe Biden și Xi Jinping au durat două ore. Ce au mâncat cei doi lideri”
Asta este știrea numărul 1 a zilei, ce au mâncat ăia. Uite așa ne tâmnpesc ăștia cu ziarele.
„Tinerii chinezi Z și Milenialii fac furori: Cum au averi de 120 de miliarde după studii la Cambridge și în SUA”
Îmi și imaginez cum tânărul chinez Z sau milenial din orezaria aceea de undeva din China și-a luat în spate bocceaua aia legată de un băț și s-a dus, încet, încet pâna la Cambridge sau la Harward, s-a înscris acolo la seral, în timp ce peste zi lucra la un McDonalds sau lucra ca lustragiu pe Wall Street.
Și după ce a terminat școala a luat avionul și a făcut niște miliarde acasă, în China.
S-ar putea scrie un roman pe tema asta.
Dar ar fi un fel de roman science-fiction.
Pentru că lucrurile nu se petrec așa.
Adevărul este că în spatele oricărui tânăr care a făcut un milion stă o avere de câteva sute de mii a părinților. Și la ei și la noi.
Sau stă o mânărie, un tată care a fost consilier local în vreun sat unde a făcut legea acolo și a încasat șpăgile de rigoare, sau un serviciu secret care deține acea afacere extrem de rentabilă iar tânărul genial nu este decât o fațadă care când lucrurile nu ies bine se lovește de un copac și moare…
Nu există tineri săraci din China care să ajungă la Cambridge și în SUA, nu există tineri deștepți care au ajuns, de exemplu, lideri într-un partid oarecare pentru că au fost frumoși și deștepți, există doar părinți care au destui bani ca să-și trimită copiii acolo. Și în China, și în America, și în România, și peste tot.
Un preot ne îndeamnă să ținem post și de la Facebook, și de la Instagram sau TikTok.
Așa ateu și păcătos cum sunt, nu cred că ideea este rea.
O pauză de o lună de Facebook ne-ar permite să ne mai clătim creierii și să mai facem câte ceva mult mai util decât să dăm obsesiv click-uri pe Facebook sau să ne uităm cine ne-a mai dat un like.
În timpul astfel economisit mai putem citi câte ceva, sau putem învăța ceva nou, sau mai batem un cui în peretele ăla.
Gabriel Biriș are dreptate în privința TVA-ului, taxarea inversă aproape că ar rezolva problema. Nu știu de ce nu se face, probabil pentru că cei care ar trebui să implementeze așa ceva fie că nu înțeleg ce ar trebui să facă, fie că sunt interesați să nu se facă.
Iarăși se discută despre limba aia din Ucraina, dacă e română sau moldovenească.
Cei de acolo, care chiar o vorbesc, vor să fie moldovenească. Noi, ăștia de aici care ne uităm de departe, vrem să fie românească.
De fapt nu are nici o importanță, toată povestea asta nu este decât o perdea de fum care ne abate atenția de la alte lucruri mult mai importante.
Ieri dă nevastă-mea drumul la televizor și apuc să văd chiar știrea despre rachetele alea americane de la Deveselu. Au tras două, a treia nu a mai pornit. Poate pe a treia nici nu o aveau.
Toată povestea asta a costat câteva miliarde de dolari, nici nu mai contează câte.
CTP își pune întrebarea dacă noi vom mai fi în stare să facem o revoluție, ceva.
Nu se va întâmpla prea repede, oamenii îndobitociți cu știri roz despre masa îmbelșugată de Crăciun sau cu reclame la tot felul de căcaturi inutile nu fac revoluții.
Mi-am adus aminte de o reclamă pe care o tot văd pe YouTube, vinde cineva un dispozitiv care simulează mișcări de mouse astfel încât ecranul să nu se mai stingă.
Mă întreb, oare cei care cumpără așa ceva au aflat că există o setare în Windows care face ca monitorul să nu se mai stingă dacă nu miști mouse-ul sau nu apeși o tastă? Probabil că nu, astea cu setările sunt chestii complicate, le știe numai băiatul de la firma de service.
Și în sfârșit știrea cu adevărat importantă, în Timișoara se plantează câteva mii de copaci.
O altă știre publicată de aproape toate ziarele locale: La primărie se reface organigrama, mai dispar din șefi, poate că vor exista chiar câțiva oameni care își vor pierde locul de muncă, se vor duce la privat pentru că nu le mai convine leafa de la stat. Glumesc.
Dar se știe de o veșnicie că următorii ani vor fi mai grei, unii își vor pierde locurile de muncă, alții vor trebui să se recalifice, că puterea reală de cumpărare va scădea. Unii credeau că se va întâmpla dar li se va întâmpla altora, nu lor. Ei, uite că ni se întâmplă tuturor. Aceste lucruri nu se vor petrece brusc, ci astăzi dă Nokia afară niște oameni deveniți inutili, mâine dă Continentalul, poimâine dă și primăria afară vreo 4-5. Se întâmplă ciclic chestii din astea, mai țineți minte „curbele de sacrificiu” despre care scria Caragiale? Uite că revin din nou curbele alea, după care va fi din nou bine. Nu peste un an, doi, dar la un moment dat vine și binele după rău, că altfel nu se poate. Dar mai avem de așteptat, deocamdată nici răul ăla adevărat nu a venit încă.
(Foto cover: Tineri zeți și mileniali chinezi pe drumul către Cambridge)
***
Tinerii chinezi din generațiile denumite Z și Milenialii, care au vârste de până în 40 de ani fac furori în domeniul afacerilor private de la Beijing. Ei și-au asumat roluri importante în companii de top ale părinților lor, după ce au făcut studii la Universitățile Cambridge sau California din Marea Britanie și Statele Unite, având averi totale de peste 120 de miliarde de dolari.
„Toți bărbații de 16 ani și peste, ridicați mâinile”: cum s-a desfășurat raidul al-Shifa
Trupele israeliene au intrat în spitalul al-Shifa din Gaza într-o „operațiune direcționată” la ora 3 dimineața și au rămas acolo până în după-amiaza
Cu trei ore înainte de zori, martorii și medicii din cel mai mare spital din Gaza au raportat că tancurile israeliene au intrat în complexul medical întins de la marginea de vest a orașului Gaza. „Îi putem vedea îndreptând pistoalele tancurilor spre spital… sunt în interiorul complexului cu tancurile”, a declarat Khader Al Za’anoun, reporter pentru agenția de știri palestiniană Wafa, pentru CNN.
Munir al-Boursh, un medic din spitalul Dar al-Shifa și subsecretar al ministerului palestinian al sănătății, a făcut mai devreme apel să se apropie de forțele israeliene pentru a fi prudent. „În interiorul spitalului, veți crea o stare de frică și isterie în rândul pacienților de aici”, a spus el Forțelor de Apărare Israelului într-un apel telefonic obținut de Al Jazeera. „Toate etajele spitalului sunt pline de oameni de la etajul unu până la șase.”
CDC recunoaște că injecțiile Covid au rănit și omorât mii de copii
Un articol de Hunter Fielding pentru newsaddicts.com
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au recunoscut că zeci de mii de copii au fost răniți, handicapați sau omorâți de injecțiile cu ARNm Covid.
Studiu EY: Consumatorii învaţă să trăiască cu mai puţin, pe fondul creşterii costului vieţii
94% dintre consumatorii de la nivel global sunt îngrijoraţi de costul vieţii şi aproape 89% dintre ei spun că sunt preocupaţi şi de schimbările climatice, rezultă din cea de-a 13-a ediţie a EY Future Consumer Index (FCI), care a chestionat peste 22.000 de consumatori din 28 de ţări.
Un preot ne îndeamnă să ținem post și de la Facebook, Instagram sau TikTok
Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe astăzi și va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie, inclusiv. Vor fi șase săptămâni în care credincioșii vor renunța la carne, lapte, brânză și ouă.
„Toate măsurile care au fost luate în ultimii ani au pus presiuni și costuri suplimentare, în special pe zona de retail, inclusiv limitările la cash. Însă pentru ce se întâmplă în spate, în spatele retailului, în B2B, prea puțin s-a făcut și vedem gap-ul de TVA”, spune Gabriel Biriș.
MAGYAR NEMZET: Zelenski a înşelat Bucureştiul?
În octombrie, după negocierile purtate la Kiev, primul ministru român Marcel Ciolacu relata, socotind drept un mare succes, faptul că la solicitarea Bucureştiului guvernul ucrainean a promis că se va anula în Ucraina statutul independent al limbii moldoveneşti identic cu limba română, şi astfel şi comunitatea considerată până acum moldovenească va fi considerată drept românească. […]
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, potrivit înţelegerilor convenite cu autorităţile de la Kiev, Ucraina a recunoscut limba română ca limbă oficială a minorităţii române pe teritoriul său, adăugând că implementarea totală a deciziilor în acest sens este îngreunată, momentan, de faptul că ţara vecină este în război, conform agerpres.ro. El a fost întrebat, miercuri […]
Armata Română a prezentat, în ziua de 15 noiembrie, prima tragere cu rachete americane Patriot, în cadrul unui exercițiu la care au asistat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a prezentat, în poligonul de la Capu Midia (județul […]
Ce se întâmplă cu pădurea de sute de milioane de euro
În joc sunt nu mai puțin de 43.000 de hectare, pădure publică. A fost retrocedată nelegal, în Bacău, iar recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție în care actorii afacerii au scăpat de acuzații pentru că s-ar fi prescris faptele mută atenția spre soarta celor 43.000 de hectare de pădure, fosta proprietate a statului.
Dosarele din civil, privind solicitarea de retrocedare, au fost suspendate până la soluționarea dosarului penal privind fapte de spălare de bani, abuz în serviciu, trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.
Subvenții de la popor, pentru omu’ investitor
E bucurie mare printre fanii capitalismului care, în acord cu legile pieței libere, își umflă buzunarele cu bani de la stat: bate vântul în perioada asta!
Bun, dar ce legătură are bătaia vântului, vijelioasă pe alocuri, cu statul, cu banii și cu capitalismul? Simplu, ca să cităm din fanii multinaționalelor: „Vântul puternic trimite cantități record de energie ieftină la export“.
Căci vântul puternic, într-adevăr, face să se învârtă vitejește elicele turbinelor de vânt care au împânzit mai întâi Dobrogea, pentru a se întinde mai apoi și prin alte părți ale țării. Bine, când vântul e prea puternic, eolienele se opresc, din motive de siguranță. Dar dacă vântul bate cumsecade, iar elicea se învârte, în buzunarele proprietarilor de parcuri eoliene curg banii, râuri-râuri.
Renumitul jurnalist Cristian Tudor Popescu a postat pe Facebook un mesaj mai lung, în care analizează ultimele evenimente de pe plan global.
Bulevardele Cetății și Bogdăneștilor primesc aproape o mie de arbori noi
Aflate în reabilitare Calea Bogdăneștilor și Bulevardul Cetății sunt în această perioadă în atenția lucrătorilor de la primărie. Acolo se plantează aproape o mie de noi arbori. Primăria Timișoara a demarat campania de plantare de arbori din acest sezon, urmând ca 2600 să fie utilizați pentru creșterea spațiilor verzi din oraș.
O parte a arborilor va completa aliniamentele existente, iar alții vor fi folosiți pentru crearea unor noi zone verzi. Campania are ca scop nu numai îmbunătățirea aspectului estetic al Timișoarei, ci și reducerea nivelului de poluare a aerului, reducerea temperaturii ambientale pe timp de vară și înfrumusețarea spațiilor verzi, spun cei de la primărie.
”În această toamnă ne concentrăm pe cartierele Timișoarei, unde vrem să creștem calitatea zonelor verzi. Plantăm nu doar arbori, ci și o gamă diversă de arbuști, flori și plante perene. Facem amenajări peisagistice în mai multe zone unde am avut lucrări de infrastructură, cum sunt parcările din Complex sau Clăbucet, dar și în zona Bălcescu, unde mulți arbori au fost tăiați cu ani în urmă. Tot în această perioadă, lucrăm și pe Cetății și Bogdăneștilor, unde lucrările de reabilitare a bulevardelor se aproprie de final și acum plantăm aliniamente noi de arbori”, conform primarului Timișoarei, Dominic Fritz.
Echipele sunt pe teren, pregătirea solului este în plină desfășurare, iar primele plantări au fost făcute pe străzile Acad. Alexandru Borza, Bulevardul 16 Decembrie 1989, Bulevardul Cetății, Bulevardul Regele Ferdinand I, Calea Aradului, Calea Circumvalațiunii, Carei, Martir Constantin Zabulica, Cugir, Dej, Haga, I. I. de la Brad, Luminița Boțoc, Martir Ion Miron, Parcul Catedralei, Parcul Copiilor, Pestalozzi, Piața 700.
În această toamnă vor fi finalizate perdelele de arbori de-a lungul liniilor de tramvai de pe Calea Bogdăneștilor – 537 de salcâmi și pe Bulevardul Cetății – 403 de frasini. De asemenea, sunt programate amenajări peisagistice în Piața Bălcescu și în parcările Clăbucet, Vaida Voievod și Lascăr Catargiu.
Raport Șocant: Peste 800 de infecții nosocomiale în primele 6 luni din 2023 în Timiș!
Infecțiile nosocomiale au atins cote alarmante în județul Timiș, cu aproape 4.700 de cazuri raportate în spitalele din zonă în ultimii doi ani și jumătate. […]
Lovitură dură dată angajaților din Primăria Timișoara. Disponibilizări și reduceri de salarii
Angajații Primăriei Timișoara au primit un email din partea primarului Dominic Fritz prin care sunt anunțați că urmează vremuri grele. Unii dintre ei vor trebui să plece acasă, iar alții vor avea salariile diminuate.
Protest spontan și la DSP Timiș. Angajații vor salarii mai mari
Angajații de la Direcția de Sănătate Publică Timiș au protestat miercuri, 15 noiembrie, timp de două ore. Aceștia sunt nemulțumiți că, spre deosebire de cei de la casele de asigurări de sănătate, nu vor avea salarii majorate.
Poluarea, unul dintre factorii principali de risc ai BPOC, a treia cauză de deces. Managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara atrage atenția asupra gravității bolii
Salonul Industriei Ușoare, a doua ediție de toamnă 2023
În perioada 15 – 19 noiembrie, publicul timișorean este așteptat la cea de-a doua ediție de toamnă din acest an a SALONULUI INDUSTRIEI UȘOARE, manifestare expozițională devenită tradițională, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Peste 60 de companii din țară, producători și comercianți, vor prezenta spre vânzare, la prețuri promoționale, piese din […]
La ce e bună o Capitală Culturală a Europei
Amânată cu doi ani din cauza pandemiei, deschiderea anului de celebrare a titlului a reușit să concentreze energii nebănuite, să activeze comunitatea artistică și societatea civilă. După ani de stagnare în care s-au cheltuit milioane de euro pentru răsfățul…
TIMISOARA. Timisoara se mandreste cu multe premiere de-a lungul timpului, in diferite domenii, iar una dintre acestea este troleibuzul. CITESTE SI: Noaptea care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. Vestea care uimea un continent intreg Intr-o perioada in care Al Doilea Razboi Mondial era in plina desfasurare, in urma cu exact 81 de […]
În 1986, la Timișoara avea să se deschidă Parcul Pionierilor. Astăzi îl știm ca Parcul Copiilor. Era unul din locurile de joacă pentru multe generații de copii. Iar până prin anii 2000, unul din atracţiile parcului era trenuleţul cu motor diesel, care trecea prin „tunelul groazei”.
Ce facem astăzi, 16 noiembrie 2023, în Timișoara?
Joi puteți participa la mai multe proiecții, inclusiv pentru cei mici, dar și spectacole și expoziții. La Iulius Town puteți vedea un spectacol despre iubirile lui Brâncuși.