Anton Kovacs February 16, 2021

 

După ce am eliminat știrile despre covizi și despre doamna Soșoacă, pe care presa o promovează ciudat de mult, de parcă și acolo ar fi vorba despre publicitate plătită, ca și în primul caz, rămâne realitatea seacă complet diferită de știrile pozitive de la televizor:

Producem mai puțin curent, ne împrumutăm mai mult, investițiile străine scad, aflăm că lumea verde de mâine înseamnă și mai puține locuri de muncă iar Europa își mai închide niște frontiere și astfel încet, încet, se ajunge la ceea ce au dorit forțele răului, cele cărora nu le plăcea o țară europeană mare și prosperă.

***

Aflăm că de fapt medicina are bani la fel de mulți ca și în alte țări europene. Ce ne lipsește sunt medicii la fel de calificați ca în alte țări europene. Și niște oameni care să spele bolnavii, astfel încât pe aceștia să nu mai colcăie bacteriile și ciupercile ca gândacii într-un calculator dus la reparat, alții care să aibă grijă ca spitalele românești să nu mai fie niște cloace împuțite. Știați că în secolul XXI, în cel puțin un spital din Timișoara, Capitală Culturală Europeană, bolnavii, pentru că nu au ploști, se pișă în PET-uri?

La același spital grupurile sanitare sunt un pericol pentru toți cei care le folosesc iar femeia care dă cu mopul prin saloane și ep holuri își încarcă găleata cu biocide de la chiuvetă.

***

Institutul Cantacuzino a devenit un fel de cuib de legionari care vinde fraierilor zeamă de orz. Poate se va găsi cineva destul de curajos care să facă curățenie și acolo.

***

Nu sunt bani pentru Pasajul Solventul, cel mai important lucru de care avea nevoie Timișoara. Mărturisesc că sunt puțin dezamăgit.

Încep să fiu convins că aveam dreptate când spuneam că prima calitate a unui candidat la funcția de primar este să aibă 4 bunici în cimitirele orașului.

***

Închiderea frontierelor: Bruxellesul încearcă să evite haosul

14419447.jpg

Comisia Europeană încearcă să pună ordine în restricţiile la libera circulaţie după închiderea frontierelor decisă de Germania şi Belgia împotriva propagării diferitelor variante de coronavirus, în pofida recomandărilor adoptate la nivel european, transmite AFP, citată de La Presse.ca. Comisia a anunţat luni că va trimite un mesaj tuturor statelor membre pentru a le reaminti angajamentele lor de a se coordona. Obiectivul: evitarea revenirii haosului în transporturi după închiderea frontierelor, haos care a urmat sosirii pandemiei în primăvara 2020.

***

China a detronat SUA și, în 2020, a devenit principalul partener comercial al UE

ue-china-comert.png

Criza coronavirus s-a adăugat la efectele războiului comercial, prelungite anul trecut din 2019, și ierarhia partenerilor comerciali ai Uniunii Europene a fost răsturnată. China a…

***

Lavrov: Ruptura dintre Rusia şi UE a început odată cu Euromaidanul de la Kiev

image-2016-01-26-20752982-70-serghei-lav

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut luni că ruptura dintre Rusia şi Uniunea Europeană a început cu mulţi ani în urmă, mai precis odată cu revoluţia din Ucraina în urma căreia a fost înlăturat de la putere preşedintele Viktor Ianukovici, ruptură amplificată apoi în opinia sa de sistarea de către UE a mecanismelor de cooperare cu Rusia, astfel că în prezent aceasta va încerca să dezvolte relaţiile cu statele europene în mod bilateral.

***

„Luxul este curat”: Jaguar anunţă că va produce exclusiv vehicule electrice începând cu 2025 şi avertizează că va reduce semnificativ forţa de muncă

***

Institutul Cantacuzino: colivă, moaște și legionari

Imagine5-1-1024x444.jpg

Criza pandemiei ar putea, din nou, să ofere prilejul renașterii Institutului Cantacuzino, prim-ministrul lansînd chiar ideea producerii aici de vaccin împotriva noului coronavirus. Dar este oare posibil acest lucru în actuala structură? Lăsînd SOD-ul deoparte, chiar și fotografiile postate pe pagina oficială de Facebook a Institutului sugerează că ceva ciudat se petrece acolo. Nu știu alții cum sînt, dar mie mi se pare straniu cînd dau de o… colivă, imediat ce intru pe pozele Institutului!

***

Moartea, ca o datorie pe caiet

cover story Adrian Cojocaru

Cu o moarte (și taxele, sic!) toți suntem datori. Este un final inevitabil, așa că dacă tot avem o datorie, oare cum ar fi dacă am putea alege cum să o plătim? Să ne alegem modul în care vrem să murim atunci când va veni vremea și mergem spre judecata de apoi?

Citește și:  Revista presei 13.08.2020

Să ne imaginăm că într-o bună zi, înainte ca firul de ață să ajungă la capăt, ar veni Dumnezeu pe Pământ. Ar lua fiecare nație la rând, ar orândui după tainele sfinte și apoi ar ajunge și în România. La urma urmei este „grădina Maicii Domnului”, nu? Și ar cere socoteală fiecăruia dintre noi. După faptă și răsplată. Vom merge alături de El, în Împărăția Cerului sau vom ajunge acolo jos, în beznă, spre un timp infinit de… nimic.

***

Eliminarea sporurilor, motiv de dispută între premier și liderii coaliției de guvernare

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că premierul insistă atât pentru reducerea indemnizației de hrană pentru bugetari, cât și pentru tăierea mai multor sporuri pe care le consideră nejustificate.

***

Orban: Tăierea sporurilor bugetarilor, amânată pentru o viitoare lege a salarizării

image-2020-12-17-24489868-70-ludovic-orb

Tăierea sporurilor bugetarilor ar putea fi amânată până la adoptarea unei noi legi a salarizării, a anunțat luni seară liderul PNL, Ludovic Orban.

***

De ce nu se taie, de fapt, din sporurile bugetarilor. Discuțiile din spatele ușilor închise

image-2021-02-15-24608051-70-orban-citu-

Liderii Coaliției de guvernare au decis, luni, să nu elimine sporurile bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, ci să paseze problema Parlamentului. Motivul invocat oficial este că ordonanța ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, neoficial însă, PNL, USR-PLUS și UDMR nu vor să-și asume deocamdată o eventuală tăiere a sporurilor bugetarilor. Motivul real este faptul că o astfel de decizie ar afecta direct clientela politică numită în funcții de stat de toate cele trei partide. Singurul adept al tăierii sporurilor este premierul Cîțu care a și anunțat public că este dispus să își asume o astfel de decizie “cu toate riscurile politice”.

***

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Dacă citesc corect bugetul de stat, Sănătatea primeşte 10 mld. lei în plus în 2021, nu are o scădere de 2 mld. lei, aşa cum se vehiculează. România a ajuns o ţară cu o finanţare a Sănătăţii de 1250 euro/ persoană, la acelaşi nivel cu Europa Centrală. Întrebarea este dacă aceşti bani se duc după pacienţi sau în buzunarul unora şi altora

***

Investițiile străine directe în România au scăzut cu 60% în 2020 și au ajuns aproape de minimul ultimilor 17 ani

Criza provocată de noul coronavirus a afectat fluxul investițiilor străine directe în România, care a scăzut cu 60,4% în 2020, față de 2019 și este la un nivel apropiat de minimul ultimilor 17 ani, conform […]

***

Datoria externă pe termen mediu și lung, majorată cu aproape 17 miliarde euro în 2020 – deficitul de cont curent, în creștere cu 5%.

deficite-bugetare.jpg

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat anul trecut un deficit de 10.983 milioane euro, cu aproape cinci procente peste nivelul din 2019. Majorarea…

***

Producţia de energie electrică a scăzut în România, iar importurile au înregistrat creşteri. Energia verde, creştere modestă

***

Patreon

***

Dominic Fritz despre Pasajul Solventul: Deocamdata nu sunt bani, am sperante ca vom putea obtine o buna parte prin Programul de Redresare si Rezilienta

colaj-pasaj-Solventul-703x336.jpg

TIMISOARA. La finele lunii septembrie 2020 se semna contractul pentru realizarea Pasajului Solventul, iar constructorul avea la dispozitie doua luni pentru actualizarea proiectului tehnic. Acesta nu este gata nici la aproape 5 luni de la acel moment, iar primarul Dominic Fritz spune ca a acordat firmei o prelungire a termenului din cauza pandemiei.

***

curs

***

Fețele istoriei: Părinții fondatori ai fizicii moderne în România

Hulubei-si-Ion-Ursu.jpg

Text de Andrei Dorobanțu 1954: se înființează Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN); 1956: înființarea la Măgurele a Institutului de Fizică Atomică (IFA), primul institut de cercetare științifică din România; 1957: apare Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA); 1960: primul laser. Acesta este contextul internațional în care trei mari fizicieni ai României acelui timp semnează actul […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*