Anton Kovacs April 15, 2021

 

Ieri acesta a fost aproape singurul subiect despre care s-a discutat: Demiterea ministrului Sănătății.

Voi realizați ce bolnavi suntem? Nu putem face nimic în acest sens, nici să nu-l demită, nici să-l demită mai tare, dar toată lumea discută despre asta. Nu realizam că indiferent cine va fi ministrul Sănătății noi vom plăti în continuare șpăgi medicilor, aceștia în continuare nu vor marca pe casă banii primiți (e un articol astăzi undeva despre niște medici care sifonau milioane și cărora judecătorii le vor cere scuze că i-au deranjat), în continuare ni se vor prescrie medicamente scumpe în loc de medicamente care să vindece boala.

Se pare că demisia i s-a tras deoarece o doamnă de la minister, o profesionistă adevărată, i-a călcat pe bombeu pe niște soldați care nu știu de ce se bagă în seamă pe acolo. Dacă vă aduceți aminte, chiar ieri spuneam ceva despre instituțiile românești prin care se plimbă cam multe uniforme, nu mai poți să tragi o bășină și să nu-i zboare masca de pe nas vreunui general.

***

Un alt subiect despre care am discutat ieri, în cercul meu restrâns de cunoștințe, nu în public, a fost DNA. Oare ce mai face DNA-ul, că nu s-a mai auzit nimic despre el de un timp. Și aseară am avut surpriza să pățesc ca și atunci când discut la telefon sau chiar și fără telefon despre becuri, pantofi sau căști Bang & Olufsen: am văzut știri despre DNA. Au prins o coruptă de la Caraș, ne povestesc cum luau șpăgi șefii de la casele județene de sănătate și, asta e mai subtilă, cum vor fi arestați niște judecători care i-au făcut scăpați pe niște bandiți.

***

Se termină epoca benzinei. Asta înseamnă că încet-încet, în vreo 5 ani, când se strică, vor dispărea mașinile cu motoare termice și vor apărea cele electrice. Dar aici va fi o problemă, mașinile electrice vor fi ceva mai scumpuțe, că acolo e vorba despre resurse strategice pe care nu le are toată lumea, se mai termină și cu încărcarea gratuită, poate nici banii nu se vor mai câștiga chiar atât de ușor pentru că după ce ne vom fi dat jos măștile de pe față vom respira liberi într-o lume mult mai frugală.  Partea bună este că problema traficului din orașe și a parcărilor se va rezolva de la sine, că bani de investiții în lucruri care nu sunt neapărat necesare tot nu vor mai fi.

***

Americanii și subordonații lor pleacă din Afganistan. Eu nu am înțeles ce au făcut acolo atâta timp, în afară de a cheltui banii contribuabililor.

În secunda 2 după retragerea forțelor NATO, talibanii vor conduce din nou acea țară și totul va fi ca înainte. Mii de miliarde cheltuite, mai sunt și vreo 2000 de morți inutil, Și asta se întâmplă pentru că în tot blocul ăsta occidental nu s-a găsit un cap limpede care să îi pună pe soldații ăia să facă ceva concret, să-i stârpească pe cei răi și să-i ajute pe cei buni. Cu toate că e greu să spui cine sunt răii și cine sunt bunii pentru americani, să nu uităm că pe talibani ei i-au înarmat și i-au instruit, așa cum au făcut și cu alți bandiți de teapa ălora.

***

Neoconservatorii sunt ăia care pun pe Facebook poze cu Greta Thunberg, însoțite de tot felul de comentarii idioate și știri false cu chinezi. Sau cei care spun că numai cine are foarte mulți bani, indiferent cum i-a obținut, are dreptul să își spună părerea, iar ceilalți trebuie să meargă le muncă, să tacă și să înghită.

Corecții politic, cei cu țiglele pe casă, că mai sunt și alții, complet plecați de acasă, sunt cei care cred că poate câinii ar trebui să nu fie ținuți în lanț, urșii nu ar trebui împușcați, că poate ar trebui să ne mai folosim și picioarele, unde se poate, și să nu mai folosim mașina, să nu mai tăiem copaci, să nu ne mai batem nevestele, să nu-i mai spunem în față nebunului că e nebun, că oricum nu ne va pricepe, ceea ce nu înseamnă că nu putem să-i spunem puturosului că e puturos, hoțului că e hoț sau tâmpitului că e tâmpit.

De ce este legată corectitudinea politică de „comunism” de către neoconservatori? Pentru că termenul „comunism” are conotații negative, multiplicate exponențial după decembrie 1989, ca semn al unei respingeri integrale a tot ceea ce s-a întâmplat în România în intervalul 1945-1989. Atitudinea fundamentală are în subtext mesajul „Comunismul este rău, capitalismul este bun”. Bizar mesaj, întrucît el aduce aminte de expresia satirică a lui George Orwell din Ferma animalelor, „Four legs good, two legs bad”.

“Criticii „corectitudinii politice” resping valoarea egalității, egalitatea în drepturi, care e o valoare liberală fundamentală, afirmată cel puțin de la Revoluția Franceză, consfințită în documente internaționale majore precum Declarația Universală a Drepturilor Omului sau Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Adepții incorectitudinii politice pretind „a fi de partea bună a istoriei”, pentru că sînt „anticomuniști”. Ne amintim: „comunist rău, anticomunist bun”. De aici mai e un pas pînă la legitimarea neolegionarismului”.

Sunt astăzi în Dilema Veche niște texte tare interesante pe care ar trebui neapărat să vă faceți timp să le citiți.

***

Magistrații vor din nou bani și mai mulți, pe lângă cei mulți pe care îi primesc deja.

Eu cred că problemele astea ar trebui rezolvate odată și bine, folosind metode din lumea privată.

În primul rând, odată cu înscrierea la examenul pentru admiterea într-o instituție de învățământ superior, mă refer la cele gratuite, plătite de noi toți, una din condiții să fie semnarea unui contract cu statul român, ceva de genul „eu statul îți plătesc școala, iar tu, la admitere te obligi să lucrezi unde îți spun eu”. Pentru că mie mi se pare anormal ca pentru un căcat de ucenicie, unde de altfel îți plătești școala prin munca pe care o prestezi în timpul cursurilor, să fii obligat să semnezi un astfel de contract, dar pentru facultate nu.

Iar atunci vom aveam mai multe categorii, cei care vor să-și facă școala pe banii părinților, și care după absolvire se vor putea angaja unde au chef, alții care au bănuți de la părinți și își plătesc școala deoarece nu vor să respecte contractul, și, din nou se pot angaja unde vor și ultimii, rezerva strategică de cadre a țării, care vor merge, timp de 5 ani sau cât scrie în contract, acolo unde sunt repartizați și unde există niște condiții bine stabilite, atâta e leafa, aceasta crește în anumite condiții și ele bine stabilite și cui nu-i convine poate să plece, dar plătește școala pe care a făcut-o. În felul acesta țara va dispune întotdeauna de o rezervă de medici, magistrați și orice altceva are nevoie. Ăsta ar fi capitalism adevărat, că ăsta de acum e un fel de comunism dus la extrem.

O altă măsură ar fi o nouă lege a pensiilor. Și acolo să scrie că fiecare cetățean al patriei va primi o pensie strict proporțională cu contribuția plătită. Mai punem acolo două rânduri cu un venit minim garantat, că nu poți să lași omul să moară de foame, chiar dacă el a cântat la chitară în ultimii 30 de ani și nu a plătit niciun leu contribuții (dar nici nu a primit nimic de la stat), cu ocazia asta am acoperit și mamele care au stat acasă și și-au crescut copiii sau au făcut sarmale soțului. Atât, o lege de jumătate de pagină cu tot cu spațiul de sub titlu, ca să arate frumos, și semnăturile de la final. Și atunci nu o să mai fie discuții, că militarul sau magistratul primește prea mult și CAP-istul prea puțin. Sau că vor pensii de serviciu, asta chiar mi se pare o culme a nesimțirii.

***

Despre chestia aia cu MCV-ul și francezii, despre care se vorbește în Cațavencii, ați auzit vreo știre pe undeva?

***

 


Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.

🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara​

 

***

 

 

Sfârşitul benzinei anunţat chiar de marii producători de petrol. Care este viitorul combustibilului

Sfârşitul benzinei anunţat chiar de marii producători de petrol. Care este viitorul combustibilului

Scăderea recentă a preţului petrolului la un minim istoric a determinat firmele Shell şi British Petroleum (BP) să îşi schimbe în totalitate previzinile legate de profitabilitatea companiilor, scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, BP a decis să îşi revizuiască preţurile pentru petrol pentru următoarele trei decenii. Previziunile anterioare ale unui preţ mediu de 75 de dolari pe baril în următorii 30 de ani s-au schimbat, valoarea previzionată fiind acum de 55 de dolari.

Decizia a şters mai bine de 17 miliarde de dolari din valoarea companiei dintr-o lovitură – iar acest aspect poate însemna că rezervele de petrol neextrase încă ar putea rămâne acolo.

 

***

 

Comisia Europeană nu va prelungi contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască pentru 2022 contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson pentru vaccinurile împotriva COVID-19, scrie publicația italiană La Stampa citând o sursă din Ministerul Sănătății, potrivit Reuters.

Citește și:  Revista presei–15.02.2021

***

Aliaţii din cadrul NATO sunt de acord să înceapă retragerea din Afganistan (surse diplomatice)

Aliaţii din cadrul NATO au acceptat să înceapă finalizarea misiunii lor în Afganistan ca urmare a deciziei SUA de a se retrage, au declarat miercuri pentru DPA surse diplomatice.
Alianţa care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie în cadrul unei reuniuni miercuri seara a miniştrilor apărării şi de externe.

***

Florin Cîțu – ministrul interimar al Sănătății: O criză care a venit prea devreme

vlad-voiculescu2.jpg

Decizia unilaterală a premierului Florin Cîțu de a-l demite, miercuri, pe ministrul Sănătății a provocat prima criză majoră a Coaliției de guvernare. Pozițiile părților par…

 

***

 

Analist politic: „Ţinta lui Florin Cîţu a fost Andreea Moldovan, care a călcat pe başchet nişte militari“

646x404.jpg

Sorin Ioniţă, analist de politici publice şi fondator al think tankului ExpertForum (EFOR), a susţinut că ţinta principală a demersului premierului Cîţu a fost secretarul de stat Andreea Moldovan, singurul epidemiolog din guvern care ar fi „călcat pe başchet nişte militari, pe teme de gestionarea epidemiei”.

 

***

Fosta deputata Adriana Saftoiu, despre criza politica din coalitie: “Am trait asemenea pacaleli si in CDR si in Alianta DA. Cand incepe dezastrul, nimeni nu il mai poate opri”

Adriana Saftoiu, fost parlamentar liberal, a comentat actuala criza politica din alianta PNL– USRPlus nascuta dupa demiterea lui Vlad Voiculescu, sustinand ca readuc in atentie crizele din fostele coalitii de dreapta care au dus la esecul acelor guvernari.

“Cred ca sunt toti in vortex politic. Doar luni Ludovic Orban spunea ca “raspunderea politica pentru mentinerea lui Voiculescu in functie apartine in exclusivitate USR PLUS” si cerea colegilor de partid sa se controleze cand ii cer demisia lui V Voiculescu. Si avea sens. Teoretic, orice prim ministru poate sa decida o demitere, dar, practic, intr-o coalitie se presupune ca se discuta asemenea decizii cu partenerii de coalitie pentru a minimaliza efectele.
Toate coalitiile s-au dus la naiba cu decizii de genul acesta unilateral. Chiar daca vor gasi motive “publice” sa se justifice de ce mai raman la guvernare, bomba doar ticaie. Sa ne dorim sa nu explodeze intr-un context pandemic care oricum e minat indiferent de aceasta coalitie care e mai degraba o mezalianta.

***

Prăbușirea autorității

freud

Dacă socoți societatea ca o fracție, atunci o să observi la mijloc un strat subțire, care e al oamenilor normali. Crucea normalilor e că sînt foarte puțini, au devenit o minoritate fragilă, din care se tot desprind în sus și în jos. Cei de sub acest strat, de dedesubt, sînt depresivii. Aproape o treime din populație suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalității, pentru psihopați, care au ocupat toate posturile-cheie în țară

***

Corectitudinea politică – de la neoconservatori la neolegionari

p12

De ce este legată corectitudinea politică de „comunism” de către neoconservatori? Pentru că termenul „comunism” are conotații negative, multiplicate exponențial după decembrie 1989, ca semn al unei respingeri integrale a tot ceea ce s-a întîmplat în România în intervalul 1945-1989. Atitudinea fundamentală are în subtext mesajul „Comunismul este rău, capitalismul este bun”. Bizar mesaj, întrucît el aduce aminte de expresia satirică a lui George Orwell din Ferma animalelor, „Four legs good, two legs bad”.

Criticii „corectitudinii politice” resping valoarea egalității, egalitatea în drepturi, care e o valoare liberală fundamentală, afirmată cel puțin de la Revoluția Franceză, consfințită în documente internaționale majore precum Declarația Universală a Drepturilor Omului sau Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Adepții incorectitudinii politice pretind „a fi de partea bună a istoriei”, pentru că sînt „anticomuniști”. Ne amintim: „comunist rău, anticomunist bun”. De aici mai e un pas pînă la legitimarea neolegionarismului.

***

Salariile la stat bat de departe veniturile din privat. Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor

3532819-mediafax-group-andrei-spirache.j

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut în primele două luni din 2021 cu 6,6% şi au ajuns la 18,5 mld. lei, faţă de 17,3 mld. lei, cât au fost în primele două luni din 2020.

***

Magistratii din Romania au ajuns sa castige la pensie mai mult decat in timpul activitatii. Cazul judecatorului cu leafa de 17.267 de lei

“Pensiile de serviciu” ale magistratilor romani nu se calculeaza in baza contributivitatii, ci ca procent de 80-100% din ultimul salariu brut. In Romania s-a ajuns in situatia aberanta ca un judecator sau procuror iesit la pensie sa primeasca mult mai multi bani decat obtinea in timpul serviciului activ.

Marea majoritate a judecatorilor si procurorilor care fac parte din Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), respectiv 11 din cei 14 membri, se judeca cu institutia unde lucreaza pentru a-si adauga la salariul si asa mare un spor de 25%.
Judecatorii
Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mihai Balan, Mariana Ghena, Nicoleta Tint si procurorii Codrut Olaru, Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban si Nicolae Solomon cer acest spor de 25% in baza unei legi votata de Parlament anul trecut, respectiv 157/2020, care modifica legea salarizarii personalului platit din fonduri publice. Legea a fost propusa de un grup de zece deputati si senatori PSD si a fost votata in perioada cand inca PSD mai avea majoritate parlamentara.

***

Raport DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS

Potrivit unui raport DNA din mai 2018, managerii de spitale dădeau șpagă șefilor caselor județene de asigurări de sănătate, ca aceștia din urmă să le aprobe bugetele fără să le analizeze în nici un fel. CNAS tocmai a scos la concurs 41 de posturi de director general al CJAS.

***

Cum au ajuns 11 traficanți de minore să fie judecați în libertate, după ce inițial au primit 83 de ani de închisoare
Cum au ajuns 11 traficanți de minore să fie judecați în libertate, după ce inițial au primit 83 de ani de închisoare

Un grup infracţional organizat format din 11 inculpaţi care traficau fete în Italia, Austria şi Germania a primit 83 de ani de închisoare în iunie anul trecut. Liderul grupării, Adrian Munteanu, e dat în urmărire generală de poliţie. El a atacat, prin avocat, decizia de condamnare, iar Curtea de Apel Bacău i-a dat câştig de cauză: a hotărât că procesul trebuie reluat, pentru că judecătorul de fond şi-a motivat decizia copiind integral rechizitoriul DIICOT, fără „niciun argument propriu”.

 

***

Patreon

***

Primul tramvai turcesc ce va ajunge la Timisoara e in teste. Se vor face probe in laboratoare din Germania, Cehia sau Spania. Foto cu prima garnitura

colaj-tramvai-Bozankaya-704x336.jpg

 

***

 

Alin Nica solicită demisia lui Raed Arafat, după ce carantinarea Timişoarei a fost declarată ilegală în justiţie

Mare critic al şefului DSU, Raed Arafat, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, nu avea cum rata decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care carantinarea Timişoarei a fost declarată ilegală. El a cerut demisia lui Raed Arafat, arâtând că decizia instanţei va avea multe consecinţe. Înalta Curte de Casație și Justiție a

 

***

curs

***

Cu ochii-n 3,14

314

CE FACI DACĂ PENTRU A IEȘI DIN CASĂ VA TREBUI SĂ AFLI, PRINTRE ALTELE, CE SE ÎNTÎMPLĂ ULTERIOR ÎNTR-UN ASTFEL DE LOC?

● O publicație online își îmbie cititorii cu un titlu tulburător: „Ce faci dacă nu-ți mai pornește calculatorul?”. Groaza că un asemenea coșmar se poate transforma în realitate mă face să citesc articolul cu mare atenție. Găsesc sfaturi legate de cum să scapi de viruși periculoși sau despre ce aplicații pot epuiza hard-ul sau despre cum oscilațiile de tensiune pot arde diverse componente esențiale. Însă nimic, absolut nimic despre cea mai frecventă cauză pentru care nu-ți pornește calculatorul. Așa că reiau aici ce m-a sfătuit, aici, un reparator foarte priceput: înainte de orice, asigură-te că e băgat în priză. (M. M.)

***

Hermès, dinastia șelarilor de lux

Compania care produce probabil cele mai cunoscute și mai râvnite genți din lume are în spate o istorie de aproape două sute de ani, care a început însă departe de domeniul modei. Hermès, căci despre acest brand francez este vorba, a luat avânt în prima jumătate a secolului al XIX-lea producând șei. Maeștri ai meșteșugului cu produse din piele, moda era doar la un pas distanță, iar luxul, inevitabil.

Povestea Hermès este aceea a unei familii de artizani care nu și-a abandonat niciodată pasiunea, ci doar a condus-o mereu pe căi noi, căutând să-și extindă viziunea asupra luxului. Cel care a deschis acest drum a fost Thierry Hermès, născut într-o familie franco-germană în 1801, la Krefeld, cunoscut drept „Stadt wie Samt und Seide”, adică orașul catifelei și al mătăsii. Așadar, un oraș cu o veche tradiție în meșteșugul textilelor. În 1828, după mulți ani dificili cauzați de războaiele napoleoniene, familia Hermès se mută în Franța, la nord de Paris, unde tânărul Thierry își începe ucenicia în pielărie, specializându-se pe șei și harnașamente. 

***

Politica extremă a lui Iohannis

Catavencii-504_15-14-aprilie-2021-mic_16

Surioara noastră Franța, care ne-a dus de mână prin istorie ca pe niște orbi, se opune intrării României în Spațiul Schengen. O știre care a trecut așa, ca o gură de aer proaspăt, printre titlurile despre dezastrele pandemiei. O alta e reprezentată de cozile de transportatori de la granița cu Ungaria, dar, în final, nici nu contează. Mă gândeam doar la triumfalismul afișat de Iohannis și la prezențele lui externe. Ne amenință cu banii europeni, bun, ăsta nu-i vreun merit, […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*