Silviu Prigoană a murit înecându-se cu mâncare.
*
Norvegia naționalizează rețeaua de conducte a țării.
V-am spus eu că lumea se schimbă mai mult decât ne imaginăm. Și nici noi nu vom fi ocoliți.
*
USR-iștii ăștia îi aruncă mingi la fileu lui Simion fără ca măcar să își dea seama ce prostii fac.
Nu vă spun eu despre ce este vorba, cei care au citit știrile din ultimii ani despre acest subiect știu despre ce este vorba, iar pe ceilalți oricum nu-i interesează.
*
Mulți se bucură pentru că în Kenia a fost descoperită o insectă care mănâncă polistiren.
Eu mă găndesc ce se va întâmpla dacă acelei insecte îi va place atât de mult plasticul încât va începe să mănânce nu numai ambalajele pe care le aruncăm la gunoi, ci și izolația cablurilor, izolația blocurilor și tot felul de alte lucruri de care untem înconjurați în prezent.
Iar de la plastic la petrol nu este decât un mic pas.
*
Niște firme au trimis în stradă, în mai multe orașe, taxiuri cu autoconducere.
Așa ceva se numește într-adevăr progres sănătos, nu să punem LED-uri la mașini, să complicăm și mai mult birocrația sau să legăm dopurile de sticle, ci să punem mașinile să facă un lucru pe care în prezent îl fac oamenii. Sau să facă tot oamenii, dar mai simplu și mai ușor, astfel încât munca să devină un fel de distracție.
*
Aducând vorba de birocrație, observ că niciunul dintre candidați nu a atins acest subiect. Poate că asta se datorează faptului că nu au contact real cu viața de zi cu zi, iar astfel nu înțeleg cu adevărat problemele concrete care îi afectează pe oameni. În mod ironic, tocmai birocrația este unul dintre primele aspecte care ar trebui urgent reformate.
*
La prima vedere, pare ciudat să nu impozitezi veniturile din criptomonede. Chiar și cei care au propus această măsură ar putea crede că au găsit o șmecherie, ceva prin care ne-au păcălit. Totuși, măsura nu e neapărat greșită.
Câștigurile din criptomonede nu sunt, de fapt, venituri reale. Criptomonedele sunt doar niște cifre într-un computer — nu le poți mânca, nu-ți potolesc setea și nu au valoare practică imediată. Venitul real apare abia în momentul în care folosești acele criptomonede ca să cumperi o casă, mâncare, o mașină, sau orice bun tangibil.
Acolo, în punctul în care iluzia devine realitate, ar trebui aplicat impozitul. Și, având în vedere că banii — chiar și bancnotele fizice — nu sunt altceva decât tot o promisiune de valoare, aș aplica aceeași regulă pentru orice monedă. Nu aș impune impozit la primirea salariului sau dividendelor, ci aș colecta impozitul pe bonul fiscal, în momentul în care valoarea teoretică devine realitate palpabilă.
*
Omenirea, nu toată, dar unii dintre reprezentanții ei, se întreabă ce s-a întâmplat cu omenirea. Cum de au pierdut progresiștii, cum de au câștigat ceilalți, lucruri din astea.
Păi, s-a întâmplat foarte simplu:
Progresiștii și-au uitat misiunea inițială — aceea de a contribui la bunăstarea tuturor — și s-au concentrat pe subiecte care nu au o legătură clară cu progresul general, cum ar fi Black Lives Matter, #MeToo sau sprijinirea diverselor minorități sexuale, aspecte intens mediatizate. Progresism nu înseamnă ca negrilor să le meargă bine, sau femeilor cărora le-a pus Trump mâna pe fund, ci ca tuturor să ne meargă mai bine. Un bine care să nu fie în funcție de sex sau culoare, ci în funcție de aportul pe care și-l aduce fiecare dintre noi la evoluția societății.
De cealaltă parte, conservatorii au uitat că fundamentul ideologiei lor este egalitatea tuturor în fața legii și au devenit un fel de stâpâni pe moșie care fac legile în funcție de propriile interese, ei taie felia de tort și tot ei îi spânzură pe cei care nu fac cum li se ordonă.
Speranța este ca, odată cu Marea Schimbare care deja a început, ambele tabere să dispară în formele lor actuale, iar atât progresiștii, cât și conservatorii să revină la valorile lor fundamentale.
***
Norvegia naționalizează cea mai mare parte a reţelei de gazoducte a țării și va plăti 1,6 miliarde de dolari pentru preluarea ei
Waymo și Zoox aduc taxiuri cu auto-conducere în mai multe orașe
Startup-ul de vehicule autonome Zoox și-a lansat serviciul de taxi autonom în San Francisco, California, și și-a extins operațiunile în Las Vegas, Nevada, a anunțat marți compania.
Insectă consumatoare de plastic descoperită în Kenya, o premieră pentru Africa
Larva mealworm, din Kenya, poate consuma polistiren, ceea ce poate ajuta, pe viitor, mediul, scrie Science Alert, care citează The Conversation.
A doua venire a lui Trump și triumful unei ideologii radicale în fața altei ideologii radicale. Regresul progresismului occidental. Soluția centristă
Ce bine că nu sunt american! Nici Trump, nici Kamala!
Dacă aveți cumva impresia că Statele Unite ale Americii sunt, de câteva zile, un stat fascist, rasist, xenofob, misogin, homofob, cum ar veni o democrație complet eșuată, să știți că nu sunteți deloc departe de logică. Sunteți foarteee departe de realitate, evident! însă, permiteți-mi să remarc, Logica nu v-a părăsit, ci vă ține, în continuare, […]
Radu Burnete, Concordia: După alegeri, opriţi birocraţia. Ne sufocă.
Pe cât de controversat este Musk, una dintre ideile mai puțin toxice al cărei campion începe să devină este împărțită de oameni și antreprenori care altfel nu-l zează: în lumea occidentală avem o imensă problemă cu birocrația căpătată de sub control.
Scutire de impozit pe venit pentru persoanele care care obțin câștiguri din criptomonede, propune un deputat, ca amendament la „ordonanța amnistiei”: „Va crește transparența”
Portret de candidat: Marcel Ciolacu, „un om simplu” cu o biografie complicată
La rubrica „Portret de candidat” nu propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care se află în cursa pentru funcția de președinte al României.
Astăzi portretul lui Marcel Ciolacu: autointitulat „om simplu”, dar cu un trecut complicat și neclar multă vreme.
Mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproape 5%, în ultimul an, arată datele Institutului Național de Statistică
BNR a majorat prognoza pentru finalul acestui an privind rata inflației la 4,9%
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 noiembrie) – „Agenda globală” – Realizator: Radu Dobrițoiu – Banca Națională a majorat ușor prognoza pentru finalul acestui an privind rata inflației la 4,9%, și astfel reveni la estimarea pe care o făcuse în primăvară.
Tinerii sub 21 de ani ar putea avea acces interzis în sălile de jocuri de noroc
Un amendament la legea jocurilor de noroc a fost depus marți, 12 noiembrie. Modificarea legii vizează interzicerea accesului în sălile de jocuri de noroc a tinerilor cu vârsta între 18 și 21 de ani. Liberalul care a inițiat amendamentul acuză PSD de „lăcomie”, motiv pentru care ar întârzia înăsprirea legislației împotriva industriei de jocuri de noroc.