Destul de tristă povestea de Crăciun despre care ne povestește Ion Cristoiu.
Dar asta a fost realitatea și atunci și din păcate este și acum.
Unii copii primesc cadou de Crăciun un laptop Apple care a costat 6000 de lei, alții primesc o pereche de ciorapi de doi lei.
Există soții care primesc un mărunțiș sclipitor de la Teilor, altele primesc și ele o bijuterie, dar una din aceea vândută la tarabele din holul Mall-ului.
Sau nu primesc nimic pentru că și dacă este Crăciunul, la data de 1 ianuarie trebuie plătită chiria aia împovărătoare, sau trebuie plătit gazul și curentul.
Aceste lucruri se văd cel mai bine cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Poate că dacă în noaptea de Crăciun, ne-am gândi cu toții la cei care au fost bucuroși că au avut pe masă nu bunătățile tradiționale și o masă îmbelșugată ci poate doar o oală cu fasole, și vai ce mulți sunt aceștia, și am plânge un minut, două, pentru ei, lumea ar deveni mai bună.
Să citiți neapărat articolul acela cu „Academia de psihoterapie”.
Dar eu nu cred că trebuie să-i compătimim pe cei care sunt victimele unor astfel de „academii”. Cine dă peste 30000 de euro pentru a urmări pe Zoom niște zăpăciți care se joacă cu păpușile înseamnă că are banii ăia. Și că i-a câștigat mult prea ușor. Și într-o lume normală niște oameni care cred lucrurile despre care scrie în acest articol nu ar fi trebuit să dispună de astfel de sume.
O știre care mă cam îngrijorează: Nu are cine să recalculeze pensiile.
Eu nu știu ce se întâmplă în interiorul acestui sistem, ce calculatoare au, ce softuri au, cât de vechi le sunt birourile și scaunele și cât de mare le este leafa. De fapt nici nu mă interesează.
Dar știu totuși niște lucruri pe care le știm probabil cu toții.
La un moment dat, cred că în 2011, toate cărțile de muncă au fost preluate pentru a fi digitalizate.
După terminarea acestui proces se știa că Anton Kovacs s-a angajat la data de 1 iunie 1975 la întreprinderea ITCVTT, cu un salariu de 1420 de lei, din care i s-a reținut o contribuție oarecare care este foarte bine cunoscută. Și există o înregistrare pentru fiecare mărire sau micșorare de salariu, de-a lungul timpului, până în prezent.
Pentru ca acest proces să se desfășoare în bune condiții au fost angajați niște oameni, aceștia au fost de acord să fie plătiți cu o anumită sumă pentru o muncă pe care se angajau să o presteze, s-a cumpărat tehnică de calcul și tot ce a fost necesar.
Iar la sfârșitul acestei acțiuni de digitalizare fiecare angajat și-a primit cartea de muncă, ceea ce însemna că toate datele au fost prelucrate și verificate.
Deci, în această primă etapă în serverele Casei Naționale de pensii existau toate datele necesare.
Tot începând cu 2011 fiecare angajator din România a fost obligat să raporteze în format electronic, în timp real, pe cine a angajat, în ce calitate, care este salariul plătit acestei persoane, care este contribuția la fondul de pensii și tot ce mai este necesar. Dacă de mâine vă angajați într-un loc, tot de mâine, nu de poimâine, nu de luna viitoare, undeva într-un imens server al statului vor exista toate datele cu privire la angajarea dumneavoastră.
Deci datele referitoare la angajați începând cu 2011 și până în prezent au fost adăugate la datele obținute prin scanarea cărților de muncă.
În prezent ar trebui să existe undeva, probabil pe niște servere urltrasecurizate ale satului, toate datele acestea.
Și în felul ăsta se știe în orice moment că Ionescu are 0.8 puncte de pensie, Popescu are 1.5 puncte și așa mai departe pentru fiecare cetățean al patriei, indiferent că acesta a muncit 45 de ani sau a muncit numai în perioada 1-15 noiembrie 2023.
Datele astea consider că sunt bune, în prezent eu și alți 4.5 milioane de oameni primesc o pensie pe baza acestor date. Și pentru că e vorba despre bani, și ai cetățenilor și ai statului, sunt convins că s-a verificat la sânge tot ce era de verificat.
În condițiile în care ai toate aceste date, și le ai, nu este necesar decât ca cineva, după ce în Monitorul Oficial apare o lege că pensiile se indexează, să dea o comandă de genul valoare pensie = puncte * val_punct.
Iar în cazul în care pensia este recalculată ținând cont de datele dintr-o anumită perioada procesul este cam asemănător, doar că în softul acela există niște IF-uri în care sunt prevăzute toate condițiile.
Și îmi închipui că acest lucru se face centralizat și complet automatizat pentru întreaga țară.
Deci, în final, după ce softul ăla unitar pentru toată România a fost testat și s-a constatat că totul este OK, nu rămâne decât ca cineva să dea o comandă de genul „recalc_pensii” și gata.
Pentru că dacă pensia mea este la mâna unui angajat nemulțimit de leafa pe care o primește, care bagă datele încă odată și poate că în loc de 1 apasă tasta 0 sau 4, și care hotărește el că în perioada iulie 1980 și martie 1983 exista o anumită condiție, atunci chiar că avem o problemă, mai gravă decât Covidul sau războiul din Ucraina.
Încă ceva ce nu am înțeles: Pentru ce sunt necesare imprimantele acelea închiriate la nivel de județ?
***
COMENTARIU Lelia Munteanu: „A-l distruge pe celălalt ar însemna a ne distruge pe noi înşine”
Statele Unite au cerut clarificări cu privire la comentariile premierului Benjamin Netanyahu, făcute sâmbătă, potrivit cărora Israelul va deţine responsabilitatea securităţii în Fâşia Gaza, pentru o perioadă nedeterminată, după ce se va încehia războiul împotriva grupării teroriste Hamas, relatează The Times of Israel.
Ocupați să se certe pe Legea pensiilor, pe măriri și bani, decidenții au uitat că sunt în stradă chiar cei care ar trebui să implementeze ceea ce ei hotărăsc: angajații Caselor de Pensii.
Psihoterapeuta Anca Maftei susține că a inventat o metodă unică și revoluționară de terapie, ReGeneration, care-ți va transforma viața în doar 6 luni. Metoda ar ajuta inclusiv la vindecarea cancerului. Pentru a învăța metoda trebuie să plătești mii de euro, taxă de înscriere în Academia ReGeneration. Dacă nu ai banii respectivi, angajatele Academiei îți propun să te împrumuți de la o bancă parteneră.
Ion Cristoiu: Cînd Scînteia publică telenovele de Crăciun
Ce facem astăzi, 13 noiembrie 2023, în Timișoara?
Luni, 13 noiembrie, puteți participa la o conferință susținută de Sebastian Popescu la UVT, la un spectacol nonverbal sau la un concert instrumental.