Presa occidentală ne anunță că Guvernul Chinez urmează să reglementeze în mod ferm domeniul inteligenței artificiale din țară, publicând un ghid care spune că software-ul AI „ar trebui să reflecte valorile de bază ale comunismului și socialismului”.
Deocamdată nu a reglementat nimic, dar probabil cineva a citit gândurile guvernului chinezesc și a ajuns la concluzia că urmează să o facă, că doar sunt chinezi.
Poate că guvernul chinez o să reglementeze sau poate nu o să reglementeze, dar citind acest articol mi-am adus aminte de o întrebare pusă de un prieten: Cine plătește? Și de ce?
ChatGPT, programul de inteligență artificială deja atât de cunoscut și de folosit, pe lângă imensele investiții în tot felul de servere și tot ce mai este necesar, consumă energie electrică.
L-am întrebat chiar pe el câtă energie consumă și mi-a răspuns că nu știe.
Dar am dat o căutare Google și rezultatul a fost că este vorba de aproximativ 23,166,000 KWh, poate mai mult, poate mai puțin, totul este estimat deoarece nu există date precise.
Deci, avem 23 de milioane de kilowați oră în fiecare lună.
Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, aflați că o locuintă de bloc, a mea, a dumneavoastră, fără a face nici un fel de economii, consumă cam 60-100 de KW/lună. Deci Chat-ul ăsta consumă în fiecare lună la fel de mult ca și 231 660 de locuințe. O cantitate imensă, cred că nu avem atâtea locuințe în toată Timișoara, inclusiv suburbiile.
Energia asta, la care se adaugă cheltuielile cu întreținerea întregului sistem este plătită de cineva, nu știm de cine.
În condițiile în care ChatGPT nu este încă monetizat, adică nu aduce bani nimănui, cel puțin în mod direct, s-a gândit cineva care și al cui este interesul să plătească sumele imense necesare pentru așa ceva?
Facebook consumă și mai mult, atât în privința investiției cât și a energiei electrice.
V-ați gândit vreodată cine plătește sumele imense necesare funcționării Facebook, pentru ca noi să avem unde să ne postăm pozele cu pisicuțe, căței, plozi, gândaci de bucătărie sau ce mai avem prin casă?
Că doar nu își imaginează cineva că sumele astea imense pot fi recuperate din reclamă.
Și la fel se întâmplă și în cazul Twitter, WhatsApp și chiar al televiziunilor sau al ziarelor.
Și din moment ce plătește, care este interesul?
O știre mult mediatizată ieri ne arăta un gest de înalt civism al lui Arnold Schwarzenegger care a astupat o groapă apărută în asfalt. Bineînțeles că s-au găsit și o mulțime de comentatori care ne explicau că așa ar trebui să facem cu toții, cum apare o groapă în asfalt în apropierea casei noastre, să cumpărăm de undeva niște asfalt și să ieșim cu lopata în mână să o astupăm, că de aia au ajuns ăia din Occident la nivelul la care au ajuns, pentru că cetățenii pun mâna și fac, își mătură singuri străzile, iși sortează gunoiul și își asfaltează șoselele, nu așteaptă să facă statul sau primăria.
Nu au trecut nici 12 ore până când adevărul a ieșit la iveală: De fapt nu era o groapă, ci un șanț săpat de o firmă care dorea să pună acolo o țeavă de gaz.
A fi „aliatul” SUA nu înseamnă a le fi „vasal”, declară Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că a fi „aliatul” SUA nu înseamnă a le fi „vasal”, asumându-şi pe deplin afirmaţii controversate cu privire la Taiwan, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Racheta Ariane V care transportă JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) va fi lansată joi din portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, de unde va porni într-o odisee de opt ani prin spațiu. Evenimentul poate fi urmărit în direct pe canalul de YouTube al Agenției Spațiale Europene (ESA).
Vladimir Putin a aprobat propunerea privind crearea Stației Orbitale Ruse
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu directorul general „Roskosmos”, Iuri Borisov, a aprobat crearea Stației Orbitale Ruse, a declarat șeful „Roskosmos” în cadrul ceremoniei de înmânare a distincţiilor de stat și departamentale desfăşurată la Palatul de Stat al Kremlinului. „Astăzi, în timpul întâlnirii cu președintele rus, pe lângă faptul că a aprobat […]
Guvernul chinez urmează să reglementeze în mod ferm domeniul inteligenței artificiale din țară, publicând un ghid care spune că software-ul AI „ar trebui să reflecte valorile de bază ale comunismului și socialismului”, scrie The Verge.
Arnold Schwarzenegger a mustrat că a umplut gropile din LA care nu era o groapă
Fostul guvernator exasperat al Californiei ia măsuri, dar oficialii spun că „gropa uriașă” este de fapt un șanț de serviciu săpat de lucrătorii de utilități.
Nu a fost unul dintre cele mai proeminente roluri ale lui Arnold Schwarzenegger, dar se dovedește a fi disproporționat de controversat. Starul de la Hollywood și fostul guvernator al Californiei s-a filmat umplând o groapă supărătoare din apropierea casei sale din Los Angeles, oferind-o drept un act de responsabilitate civică de către un rezident exasperat. Dar apoi i s-a spus de către autorități că oficial nu este deloc o groapă.
Potrivit oficialilor orașului, „gropa uriașă” Schwarzenegger și un prieten pline cu ciment cu uscare rapidă și acoperite cu nisip a fost de fapt un șanț de serviciu esențial pentru lucrările efectuate de o companie de utilități din cartierul Brentwood.
Atenţionare de călătorie pentru Franţa: Greva generală va afecta transporturile
Ministerul de Externe a emis miercuri o atenţionare de călătorie pentru franţa, unde, joi, circulaţia feroviară, transportul public şi zborurile vor fi perturbate de greva generală.
Ministerul Apărării solicită Parlamentului să aprobe noi achiziții militare majore: Armata vrea să cumpere submarine militare, noi nave vânătoare de mine și să modernizeze actualele nave purtătoare de rachete.
Victor Ponta: „Guvernul României se împrumută 32 de MILIARDE de euro. Dobânda va fi imensă”
Victor Ponta, fost premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Fostul premier al României a declarat că există probleme mai mari decât gaura de 20 de miliarde […]
Numărul beneficiarilor de pensii speciale plătiți de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a crescut în martie la 10.222 de pensionari, din care mai mult de jumătate sunt foști magistrați.
Președinta Ungariei, huiduită la Satu Mare: ”Aici e România, aici e ţara noastră” VIDEO
Președinta Ungariei, Katalin Novák, a fost întâmpinată cu proteste miercuri, 12 aprilie, la Carei, unde a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei.
Deputatul PSD Alfred Simonis a inițiat, miercuri, un proiect de lege radical împotriva jocurilor de noroc. „Am propus închiderea tuturor operatorilor aflați în interiorul localităților”, scrie aceasta, pe Facebook, unde oferă toate detaliile. „Stop jocurilor […]
Andrei Pleșu: De la sexul îngerilor la dilema gender-ului
De la învățământul primar la lumea academică, progresismul și noile repere politice compromit excelența în educație. Scriitorul Andrei Pleșu își împărtășește experiențele din interiorul sistemului. ”Acum aproape 30 de ani, am reușit să înființez, la […]
Morala turtită a lui Iisus. Teză de bacalaureat la religie
„Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce cu piatra cel dintâi”. Cuvintele acestea, spuse de Iisus în fața femeii ce ar fi fost prinsă în flagrant de preacurvie și a celor care o acuză, sunt folosite până în ziua de astăzi de către făcătorii de rău ca să scape de judecată. Nu să fie dovediți nevinovați, ci să nu mai fie judecați.
Potrivit ziarului britanic THE SUN, care citează surse diplomatice, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar putea succede în curând secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. The SUN este deținut de miliardarul media american Rupert Murdoch. Și ceea ce raportează Murdoch, indiferent cât de obscure sunt sursele sale, este ceea ce vrea el. Și ceea ce vrea Murdoch se va întâmpla; mai devreme sau mai târziu.
România nu poate renunţa la ”dosarul cu şină”. Chiar dacă e vorba de digitalizarea unor proceduri, mai ales cînd e vorba de ”dat bani”, la plata impozitelor şi a taxelor, în rest aceasta a rămas un moft. Ghişeul rămîne sfînt, coada din faţa lui un ”ritual de trecere” absolut necesar. Mai nou, chiar o măsură a debirocratizării luată de actualul guvern presupune o creştere a numărului actelor necesare, pentru implementarea ei, de la 7 la nu mai puţin de 17.
Un medic specialist ORL din cadrul Spitalului CFR Buzău a fost reţinut de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), fiind suspectat că a luat mită 1.500 de lei, au declarat miercuri, surse judiciare.
Producția Uzinei Dacia, oprită temporar: ”Nu putem să onorăm cererile”
Uzina Dacia de la Mioveni își va opri temporar producția din cauza dificultăților de aprovizionare cu diverse componente, mai ales semiconductori.
Românii care au achiziționat în ultimii ani proprietăți la țară au avut de ales între a ridica o casă de la zero sau au ales una gata construită.
Dacă aleșii locali vor fi de acord, Timișoara va avea chioșcuri și tonete noi, municipalitatea va scoate la licitație amplasamentele, micul afacerist vine cu banii și le construiește singur, dar după modelul și cum îi spune primăria. La schimb primește un contract de închiriere pe cinci ani și posibililtatea de a vinde presă, produse alimentare…
Orar de sărbătoare la instituțiile din subordinea CJ Timiș
Sărbătorile Pascale modifică programul cu publicul la instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Timiș.
Proxy al fraţilor Cristescu, mojic, „patriot”. Cu alte cuvinte, Simion Moşiu
Faptul că şedinţele Consiliului Local Timişora se transformă, nu de puţine ori, într-un spectacol de circ fără bani nu e o nouătate. Se întâmpla şi în fosta administraţie. Dar până acolo ca un consilier să jignească o doamnă, doar pe motiv de vârstă, e un drum lung, neparcurs niciodată. S-a întâmplat însă, la ultima şedinţă…
Teatrul Maghiar Timișoara organizează Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT 2023
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” organizează în perioada 21 – 28 mai 2023 cea de-a 14-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara – TESZT. Vor fi prezentate publicului spectacole indoor și outdoor ale unor companii din 15 țări, într-o ediție care face parte din Programul Oficial Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Piața Volantă Stadion din Timișoara își prelungește programul pentru Sărbătorile Pascale
Piața Volantă Stadion din Timișoara va fi deschisă și în Vinerea Mare, 14 aprilie, pe lângă programul obișnuit de miercuri și sâmbătă, pentru a veni […]
„Liquid Emergence”, o nouă expoziţie semnată de Teodora Pop
Galeria Brăteanu de pe strada Lucian Blaga nr. 8, Timişoara, va găzdui, joi la ora 18, vernisajul expoziţiei ”Liquid Emergence”, semnată de artista plastică Teodora Pop şi curatoriat de Costin Brăteanu.
Recital de pian Leonard Mihale, în sala de spectacole a Liceului de Muzică Ion Vidu Timișoara
În sala de spectacole a Liceului de Muzică Ion Vidu Timișoara, va avea loc recitalul de pian Leonard Mihale, prof. Aida Gelati, sâmbătă 15 aprilie, de la ora 17.00.
În program: JS Bach, Preludiul și fuga în do major, BWV 846, Beethoven, Sonata op 53, Waldsten, Fr. Liszt, Balada nr.2 în si minor S171 și Enescu Suita nr 2 în re major, op 10, Des cloches sonores.
Ce facem astăzi, 13 aprilie 2023, în Timișoara?
Joi, 13 aprilie, la Cinema Victoria puteți descoperi noul album METALLICA – 72 SEASONS, împreună cu mii de fani din lumea întreagă, cu o zi înainte de lansare. Smart Diaspora continuă cu workshopuri exploratorii. Mai puteți merge la un spectacol de teatru sau la un concert vocal-simfonic.