Anton Kovacs January 13, 2021

 

 

Un judecător a suspendat prima execuție a unei femei din SUA din ultimii 67 de ani, cu câteva ore înainte de injecția letală

Judecătorul James Hanlon a motivat decizia afirmând că ar trebui să aibă loc o audiere pentru a stabili dacă Lisa Montgomery, 53 de ani, este în deplinătatea facultăților mintale, a scris site-ul BBC, citat de HotNews.

În 2004, Montgomery a fost condamnată pentru strangularea unei femei din Missouri, însărcinată în opt luni, pe care ulterior a tăiat-o, luându-i copilul nenăscut.

Lisa Montgomery trebuia să fie executată pe 8 decembrie 2020. Avocații ei s-au infectat cu COVID-19 și administarea injecției letale a fost amânată. Departamentul de Justiție a reprogramat execuția pentru 12 ianuarie 2021.

Acum, judecătorul James Hanlon a suspendat execuția, cu doar câteva ore înainte de a se produce.

Avocații au argumentat că este inaptă mintal pentru a fi executată, afirmând că are leziuni cerebrale.

Starea mintală actuală a doamnei Montgomery este atât de ruptă de realitate, încât ea nu poate înțelege raționamentul guvernului pentru execuția ei.

***

COMENTARIU Adrian Onciu | Demonizarea lui Trump şi Planul Marshall de lichidare a curentului conservator şi naţionalist

În loc să admită că Statele Unite se află în toiul unei crize profunde cu rădăcini ideologice, Partidul Democrat recurge la un binecunoscut truc menit să abată atenţia publicului de la principala problemă.

***

Ion Cristoiu: Adrian Zuckerman – o ruşine nu atât pentru SUA, cât mai ales pentru România

Imaginea articolului Ion Cristoiu: Adrian Zuckerman – o ruşine nu atât pentru SUA, cât mai ales pentru România

Publicistul Ion Cristoiu critică atitudinea lui Bogdan Aurescu după ce l-a primit în vizita de rămas bun pe ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, subliniind  că ministrul de Externe a atins culmea slugărniciei prin aprecierile la adresa prestaţiei diplomatului american, deşi acesta a umilit România prin felul în care şi-a făcut de cap ca trimis al lui Donald Trump.

***

Deutsche Bank va plăti aproape 125 mil. dolari pentru a evita urmărirea penală din SUA pentru acuzaţii de luare de mită

Deutsche Bank va plăti aproape 125 mil. dolari pentru a evita urmărirea penală din SUA pentru acuzaţii de luare de mită

Deutsche Bank ar urma să plătească 125 mil. dolari pentru a evita o urmărire penală în America pentru acuzaţii de luare şi manipularea pieţelor de metale preţioase, conform Reuters. Cel mai mare creditor din Germania a fost de acord cu plata sumei de 125 mil. dolari şi a încheiat un acord cu Departamentul de Justiţie al SUA de amânare a urmăririi penale pentru trei ani, dar şi un acord civil aferent cu Comisia SUA pentru valori mobiliare.

„Deutsche Bank a ascuns plăţile către consultanţi din întreaga lume, plăţile fiind o modalitate de a oferi mită către oficiali străini“, pentru a câştiga şi păstra „proiecte de afaceri profitabile“, a declarat Seth DuCharme, avocat american din Brooklyn. Un purtător de cuvânt al băncii a spus: „Ne asumăm responsabilitatea pentru aceste acţiuni din trecut“, care au avut loc între 2008 şi 2017, în urma sondajelor interne «aprofundate» şi a cooperării depline cu autorităţile. Deutsche Bank a încercat să restabilească profitabilitatea după cinci ani de pierderi, inclusiv prin reducerea forţei de muncă cu 18.000 de angajaţi.

***

China a câştigat războiul comercial lansat de Trump, iar americanii suportă costurile

Preşedintele american Donald Trump este renumit pentru tweet-ul „războaiele comerciale au fost bune, şi uşor de câştigat“ postat în 2018 când acesta a început să impună tarife pe importuri din China. Se pare însă că acesta s-a înşelat în ambele privinţe, scrie Bloomberg.

***

Anunt istoric al companiei Audi. Producatorul auto urmeaza sa elimine din productie motoarele cu ardere interna in urmatorii 10-15 ani

Producatorul auto Audi, parte a grupului Volkswagen, a anuntat ca va elimina motoarele cu ardere interna din portofoliul companiei in urmatorii 10-15 ani si va vinde doar vehicule electrice, informeaza Ziarul Financiar, care citeaza saptamanalului german WirtschaftsWoche.

***

“Invazia” roboților în industrie, propulsată de pandemie

Pandemia de coronavirus a creat contextul unei creșteri a automatizării în întreaga lume, inclusiv în România, unde potențialul de dezvoltare a proiectelor cu roboți industriali este foarte mare, țara noastră având în prezent 25 roboți industriali la…

***

Ministerul Mediului anunță consultări privind o taxă pe poluarea auto

auto-Poluare-768x576.jpg

Ministerul Mediului va începe consultări cu producătorii, dealerii auto și cu societatea civilă privind posibilitatea introducerii unei taxe pe poluarea auto, potrivit ministrului Tanczos Barna.…

***

Ultima oră! Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile începând de miercuri

CNSU a propus marți prelungirea STĂRII DE ALERTĂ pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 13 ianuarie 2021, relevă un comunicat transmis în dimineața zilei de marți.

***

Norvegia a lansat o anchetă după ce doi bătrâni vaccinaţi anti-Covid au murit

Imaginea articolului Norvegia a lansat o anchetă după ce doi bătrâni vaccinaţi anti-Covid au murit

Doi bătrâni din Norvegia au murit după ce au primit vaccinul anti-Covid

Autorităţile au lansat o anchetă pentru a stabili dacă există o legătură între decese şi vaccin

Norvegia vaccinează în primă fază persoanele vârstnice din centrele de îngrijire

***

Pfizer anchetează o posibilă legătură între decesul unui bărbat din SUA și vaccinul său

image-2021-01-2-24515834-70-vaccinul-pfi

Pfizer și oficialii federali ai sănătății anchetează decesul unui medic după 16 zile după primirea primei doze a vaccinului anti-Covid, relatează Bloomberg.

***

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Bani din vaccin

Domnul ministru Vlad Voiculescu a glăsuit la un post de televiziune şi a definit noţiunea de „sumă de succes” în materia vaccinării.

Adică, medicii de familie vor primi bani pentru „munca de convingere” a oamenilor de a se vaccina.

Nu a fost precizată „suma de succes”, chestiunea urmând a fi discutată cu colegii din guvern.

Să ne înfrânăm nerăbdarea, zic.

Când l-am auzit, mi-am dat seama că domnia-sa este un tip cu o imaginaţie bogată, un tip creativ.

Nu găsesc ghilimelele, dar cred că le bănuiţi…

Că ceea ce ar însemna o campanie „publicitară” empatică, calmă, omenoasă, cu un mesaj gândit mai departe de textul tern pus în gura unor oameni lipsiţi de putere de convingere, ar fi inclusiv treaba dumnealui, n-a sesizat.

Că organizarea concretă a centrelor de vaccinare şi asigurarea lor cu resurse umane şi materiale îi revin, iarăşi, a lăsat-o moartă.

După modelul „mulţi văd puţini pricepe”.

Aşadar, „suma de succes”…

Mă-ntreb câtă hârţogăraie mai trebuie să facă medicii de familie pentru a justifica încasarea contravalorii succesului.

Dar, cel mai mult mă preocupă cam care ar fi eficienţa unei astfel de iniţiative.

Mă tem că efectul, pervers, va fi exact contrariul.

Pe cine să convingă medicul de familie ?

Probabil, domnul ministru s-o fi gândit la cei nehotărâţi sau cei lipsiţi de informaţie sau chiar needucaţi în domeniu.

Dacă aceşti oameni sunt vizaţi de creativitatea domnului ministru, eşecul e pe-aproape.

Parcă îi şi văd pe Nea Ion sau pe Coana Nuţi ascultând pledoaria medicului lor de familie şi răspunzându-i, bre, ce-ai făcut, ai rămas fără bani, lasă-mă că oi vedea io.

Sau şi mai rău, bine dom’ doctor, trece-mă pe listă că mă duc eu şi se duce cam pe la paştele cailor.

O aiureală mai mare, greu de imaginat.

Pueril. Sau penibil…

 

***

 

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării nu are bani pentru a finanţa organizarea centrelor de vaccinare / Ministrul Voiculescu a avut o eroare de comunicare

image-2020-12-30-24513196-70-cseke-attil

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, marţi seară, că nu are în bugetul ministerului prevăzute fonduri pentru o eventuală finanţare a organizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, pentru că nu există buget aprobat pe 2021, relatează Agerpres. Asta după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ar fi afirmat că Ministerul Dezvoltării e un partener instituţional care discută direct cu autorităţile publice locale atunci când există o nevoie de finanţare la nivel local şi că este unul dintre ministerele avizatoare în cazul ordonanţei privind organizarea centrelor de vaccinare.

***

Sesizarea Guvernului pe legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie – în dezbatere la CCR

inchide

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizările Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, notează Agerpres.

***

Cat vor creste pensiile in 2021. Raluca Turcan: “Cel putin indexarea cu rata inflatiei”

Noul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, afirma ca si-a propus ca in mandatul sau “sa scoata subiectul pensiilor din logica politica si politicianista”.

Intrebata daca vor creste pensiile in cursul acestui an, Turcan spune ca pensiile vor fi indexate “cel putin cu rata inflatiei, cum este si firesc, de altfel”.
“In 2021, am discutat cu primul ministru, si cel putin indexarea cu rata inflatiei se va produce in anul 2021. Vom anunta. Suntem in etapa de pregatire a bugetului pentru 2021”, a declarat Raluca Turcan, marti seara, la Digi 24.

***

Klaus Iohannis: “Nu poate fi vorba despre marirea unor lefuri bugetare in 2021”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, 12 ianuarie, ca masura inghetarii salariilor i se pare una justa.

Iohannis a fost intrebat in cadrul conferintei de presa saptamanale daca masura inghetarii salariilor in sistemul bugetar, pana la finalul anului 2021, este una corecta.
“Masura inghetarii salariilor mi se pare una justa. Trebuie sa fim foarte constienti ca economia a suferit. Nu poate fi vorba de marirea unor lefuri bugetare in 2021 inainte de iesirea din criza economica”, a declarat presedintele Iohannis.

***

Urmează proteste în cascadă în România: sindicaliștii sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor; proteste și la București

pumn

Sindicaliştii de la Cartel Alfa anunţă acţiuni de protest, în perioada 14 ianuarie – 8 februarie, faţă de “măsurile luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie”. Principalele revendicări ale membrilor Cartel Alfa sunt: “un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, o taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei”, relatează News.ro.

Confederaţia sindicală Cartel Alfa a anunţat, marţi, un program de acţiuni de protest în perioada următoare, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de unele dintre măsurile luate sau anunţate de actualul guvern şi susţinând că acestea “dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor”.

***

ÎPS Teodosie s-a răzgândit: „Campania de vaccinare este un experiment. Nu voi permite să se mai închidă vreo biserică în eparhia mea”

Arhiepiscopul Tomisului a declarat, marți seara, la Antena 3 că închiderea bisericilor a provocat suferinţă în rândul credincioşilor în timpul pandemiei, iar pe viitor nu va mai permite acest lucru. De asemenea, ÎPS Teodosie a mai spus legat de vaccinare că în prezent „Campania de vaccinare este un experiment”.

***

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a anunțat că respinge vaccinul anti-COVID

declaratie-ips-vlasie.jpg

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, IPS Vlasie Mogârzan, a transmis, marți, prin intermediul unui comunicat de presă că nu recomandă vaccinarea împotriva noului coronavirus, deoarece nu a fost testat suficient, după cum susține acesta.

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România, cu sediul la Mănăstirea Slătioara din județul Suceava a transmis, marți, că respinge vaccinul anti COVID-19.

Potrivit unei declarații semnate de Arhiepiscopul și Mitropolitul BOSVR, IPS Vlasie Mogârzan, acesta nu recomandă vaccinarea pentru că „acest vaccin nu ar fi fost testat științific în mod minuțios după cum ar trebui să se facă pentru fiecare vaccin”.

***

Kelemen Hunor, despre desfiintarea Sectiei Speciala: “Nu pot accepta ca magistratii nu gresesc niciodata”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat in seara zilei de marti, 12 ianuarie, ca poate accepta desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), dar problema este daca exista un control in interiorul Justitiei pentru cei care eventual gresesc, mai ales intentionat, sustinand ca trebuie gasita o formula de echilibru in cadrul sistemului.

***

Marile scandaluri care o au in prim-plan pe procuroarea Adina Florea. Tudorel Toader a dorit-o cu ardoare in fruntea DNA

Sectia pentru procurori a CSM a decis marti, 12 ianuarie, sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la procurorul Sectiei speciale, Adina Florea, pe care o acuza de “exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta”, pentru plasarea sub control judiciar a Laurei Codruta Kovesi si a lui Alfred Savu.

Insa erorile judiciare din cele doua proceduri nu sunt singurele scandaluri in care a fost implicata Adina Florea, cea care, in urma cu doi ani, era propunerea ministrului
Tudorel Toader pentru sefia DNA.
Cristian Ban, fost vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut marti, 12 ianuarie, in sedinta CSM sesizarea Inspectiei Judiciare fata de procuroarea Adina Florea de la Sectia Speciala. “Masura a fost dispusa in urma publicarii in mass media, prin intermediul mai multor articole de presa, a considerentelor retinute in cuprinsul hotararilor judecatoresti pronuntate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care au fost admise, in anul 2019 si anul 2020, contestatiile formulate impotriva masurii preventive a controlului judiciar dispus fata de doamna
procuror Laura Codruta Kovesi si domnul procuror Alfred Savu,” arata CSM.
Neregulile si carentele grave subliniate in cele doua decizii ale Curtii Supreme, prin care a fost ridicata masura controlului judiciar fata de Kovesi si Savu, nu sunt insa singurele scandaluri in care a fost implicata fosta procuroare de la Constanta.

Citește și:  Revista presei–12.02.2021

***

Instituția din România unde angajații primesc în plus 30% din salariu, „spor de COVID”

Toţi salariaţii de la Prefectura Botoşani, cu excepţia prefectului şi subprefecţilor, beneficiază de un sport suplimentar pentru implicarea în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19! Este vorba de un spor de […]

***

Medicul Radu Tincu, despre decesul lui Bogdan Stanoevici: “Intubarea si ventilarea unui pacient cresc riscul de infectii nosocomiale”

Medicul Radu Tincu, despre decesul lui Bogdan Stanoevici: "Intubarea si ventilarea unui pacient cresc riscul de infectii nosocomiale"

Medicul Radu Tincu a declarat intr-o interventie la B1TV ca intubarea si ventilarea unui pacient creste riscul de infectii nosocomiale.

“Procedura intubarii este o procedura salvatoare de viata. In momentul in care functia respiratorie este atat de afectata incat nu mai poate asigura oxigenarea pacientului si s-au epuizat toate celelalte proceduri de oxigenare pe masca, de ventilatie mecanica non-invazive, se recurge si la aceasta procedura a intubatiei, pentru ca, in absenta ei, pacientul va deceda.
Faptul ca un pacient are nevoie de intubare si ventilare mecanica, asta inseamna ca functia pulmonara este atat de afectata incat este necesara suplimentarea, supleerea functiei respiratorii.
Din acest punct de vedere, un pacient care necesita intubatie si ventilatie mecanica are o stare grava de sanatate”, a declarat Radu Tincu.
Intrebat care e prognosticul medicilor in momentul in care este vorba despre o persoana intubata in stare grava, Radu Tincu a declarat: “Depinde foarte mult si de patologia pentru care pacientul ajunge sa fie intubat. Daca discutam de
coronavirus, discutam de o grava pneumonie virala bilaterala care afecteaza pacientul. S-a discutat foarte mult despre infectiile nosocomiale asociate.
Este evident ca intubarea si ventilarea unui pacient cresc riscul de infectii nosocomiale pentru ca functia respiratorie fiziologica este afectata prin prezenta unui tub la nivelul traheei si prin faptul ca toata respiratia este, daca vreti, artificiala. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, faptul ca pacientul a ajuns sa fie intubat, asta inseamna si traduce o stare generala foarte grava, care afecteaza capacitatea imunitara a pacientului. Daca discutam de asocierea cu coronavirusul, care este o boala infectioasa virala, ea produce un dezechilibru imun.

Sistemul imunitar lupta impotriva virusului si lasa loc, da posibilitatea infectarii cu alti germeni de alta categorie, cum ar fi bacteriile. Din acest punct de vedere, un pacient intubat, ventilat, in stare grava, cu o infectie virala, are toate riscurile de a se contamina si cu infectii nosocomiale”, a mai declarat medicul Radu Tincu.
Actorul
Bogdan Stanoevici a decedat marti, 12 ianuarie, dupa ce a contactat o infectie nosocomiala din spital. Acesta se afla la Terapie Intensiva, fiind ventilat mecanic. Actorul a fost diagnosticat cu virusul Sars-CoV-2.

***

Interceptări. Hemograma românească

(zgomot de ploaie pe acoperiș de tablă)

 

Patreon

***

Dominic Fritz viseaza centura feroviara pe la marginea Timisoarei. Ii va cere ministrului Transporturilor sa ‘imbunatateasca’ traseul magistralei CFR Caransebes – Arad, planuita pentru modernizare in urmatorii 8 ani si jumatate

Dominic-Fritz-8-700x336.jpg

TIMISOARA. Trebuie ‘upgradat’ traseul magistralei de tren Caransebes – Timisoara – Arad, pentru modernizarea careia a fost deja lansata inca din toamna licitatia de proiectare si executie, crede primarul Dominic Fritz.

***

Timișoara va avea un buget „mult mai realist”. Fritz: „Vom încerca să creștem și veniturile, dar va trebui să reducem și din cheltuieli”

primar-dominic-fritz-primele-intalniri-4

Primarul Dominic Fritz a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre bugetul orașului pe care îl va conduce timp de patru ani. Acesta a constatat că, anul trecut, încasările reale au fost mult mai mici decât cele anticipate de administrație în planificarea bugetară.

***

Dominic Fritz anunță schimbări la Primăria Timișoara

Al doilea viceprimar al Timișoarei, ales, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Noul city-manager, deja ales, aproape anunțat. Schimbare la conducerea Biroului Salubrizare. La Teatrul German, poate reveni fostul director Vărșăndan

În conferința de presă din 12 ianuarie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat mai multe schimbări în municipalitate: una deja efectuată, una stabilită, dar încă neanunțată, iar alta programată pe săptămâna viitoare. O alta nu aparține primarului, ci a fost decisă de instanțe: demiterea din 2017 a directorului Teatrului German din Timișoara nu a fost corectă, iar procesul de evaluare al planului său de management va fi făcut de administrația Fritz.

Prima decizie despre care a vorbit Fritz a fost cea a instanțelor, care fac ca fostul director al Teatrului German să poată să își continue mandatul întrerupt în 2017. „A fost un proces între fostul manager al teatrului german, un conflict juridic mare. Primăria municipiului a pierdut acest proces, am decis să nu facem recurs. Asta înseamnă că putem avea finalizarea evaluării proiectului de management al domnului Vărșăndan, vom încheia procesul de evaluare început din 2017, așa cum a decis instanța. Teatrul German trebuie să iasă din blocajul care l-a distrus în ultimi trei ani. M-aș bucura ca domnul Vărșăndan să facă parte din această schimbare”, a spus primarul.

Despre prima decizie a sa, cea deja stabilită, de la Biroul Salubrizare, Fritz a menționat: „Șeful interimar al biroului de salubrizare a fost schimbat, a venit domnul Andraș, care a lucrat în primărie. Ați observat că am făcut câteva schimbări de personal. În acest caz, vreau să mă asigur că tot ce ține de deszăpezire se desfășoară bine. Mai mult, vreau să punem în aplicare toată viziunea noastră care ține și de reciclare și de economia circulară, vrem mai mult decât doar curățenie”.

Despre noul city-manager (administrat public – n.r.), care deja se știe că a câștigat concursul, dar urmează să fie fi anunțat, primarul a spus: „Încă nu am semnat contractul, am găsit un om fantastic, vine din mediul privat. O să ne ajute și pe partea de buget și finanțe, mai mult o să vă spun când am semnat contractul”.

Al doilea viceprimar, după toate calculele, Cosmin Tabără, va fi ales cel mai probabil săptămâna viitoare. „După o Hotărâre de Guvern din octombrie, nu putem să votăm viceprimarul până nu toți membrii sunt validați. Între timp, domnul Răducanu a fost ales în Senatul României, iar ieri s-a validat și ultimul consilier, cel care îi ia locul. Procedura de validare mai prevede câteva zile pentru contestații, iar dacă trecem și de asta, săptămâna viitoare, noul consilier poate să depună mandatul și să votăm viceprimarul. Am avut discuții cu Cosmin Tabără, în care l-am asigurat nu doar că are toate voturile necesare, ci că va avea și un mandat puternic susținut”, a mai spus Fritz.

***

Digitalizarea Primăriei Timișoara, misiune grea

138735828_316008946435434_20492918595826

Una dintre promisiunile primarului Timișoarei, Dominic Fritz, este digitalizarea instituției pe care o conduce. La aproape 3 luni de la preluarea mandatului, acesta și-a dat seama că are însă o misiune grea. Funcționarii sunt obișnuiți să lucreze cu hârtii, cetățenii să trimită faxuri sau să meargă personal la ghișee pentru rezolvarea problemelor.

Marți, edilul-șef a prezentat unele cifre. În 2020, Primăria Timișoara a primit aproape 90.000 de adrese. Spre nemulțumirea primarului, sub 3% au fost trimise on-line. Cele mai multe au fost aduse de oameni fizic sau trimise prin curieri, cee ace înseamnă tot hârtii și mape plimbate. „Asta înseamnă multe hârtii și multă muncă pentru funcționarii de la Camera 12. Funcționarii sunt încurajați să lucreze în continuare cu hârtii. Am o statistică pe mail. Din aproximativ 600 de angajați, doar 27 de angajați trimit mai mult de două mailuri pe zi, iar 108 angajați au trimis un mail pe zi, în medie. O să revizuim politica de site-uri, vrem să avem o singură intrare digitală în primărie”, a spus Fritz.

***

Primarul Fritz, explicație pentru cozile la care sunt obligați să stea pensionarii pentru abonamentele STPT: „Este o ceartă între două instituții”

coada-pensionari-robu.jpg

Unul dintre subiectele „fierbinți” din ultimele zile a fost reintroducerea obligativității pentru pensionari de a valida lunar abonamentul gratuit pentru transportul public. Cardurile pensionarilor puteau fi „activate”, până acum, doar o dată pe an. „A fost o temă mult discutată în aceste zile, despre abonamentele la STPT și transportul în comun.

***

Funcționarii timișoreni care jonglează cu autorizațiile de construire au în spate doar vacanțe mascate, nu și studii de specialitate

La intervale mai mult sau mai puțin regulate, Dominic Fritz anunță, pe Facebook, ce a mai descoperit prin primăria preluată de la Nicolae Robu. Astfel, noul primar a constatat că municipalitatea pierde cu brio o grămadă de procese, eșecuri care se traduc prin sume importante ce trebuie plătite din bugetul local. Așa este, iar cauza principală a acestor procese pierdute este incompetența și/sau reaua-credință a unor funcționari ai municipalității, începând de la șefii mai mari sau mai mici și continuând cu angajații de rând.

Două bile albe: înlocuirile lui Cojan și Crăciun

De la instalarea sa ca primar, Dominic Fritz și-a trecut în cont două bile albe. Prima, prin înlocuirea eternului șef interimar al Poliției Locale, Dorel Cojan, plantat la șefia instituției în 7 ianuarie 2014 și ținut acolo de Nicolae Robu până a pierdut alegerile. Am scris despre situația lui Cojan încă din 2015 – “Interimat perpetuu la conducerea Poliţiei Locale Timişoara” (4 iulie 2015), „Șeful fără examen al poliției locale își bate joc de timișoreni și de prefect” (17 septembrie 2015), „Şocată de interimatul-record de la vârful Poliției Locale Timișoara, Agenția Națională a Funcționarilor Publici îl trage de mânecă pe <<primarul Feisbuc>>” (12 octombrie 2015) -, dar, ani la rând, domnul Robu s-a făcut că plouă și a continuat să-l țină în brațe pe Cojan. A decontat această mostră de aroganță în 27 septembrie 2020.

A doua bilă albă a lui Fritz o reprezintă înlocuirea șefei interimare a Serviciului Public Creșe, Gabriela Crăciun, care își dăduse întreaga măsură a competenței în vara pandemică a anului trecut, cu ocazia înscrierii copiilor în creșe. Nu-i vorbă, doamna Crăciun nici n-avea cum să performeze în funcția în care a fost parașutată, iar acest aspect l-am prezentat încă de la numirea ei ca șefă interimară peste creșele timișorene, în articolul publicat în 7 iunie 2019 și intitulat “Un serviciu public din Timișoara este căpușat de piloase pentru că așa a zis Rodica”.

image

Dominic Fritz va fi trimis la specializare la Craiova! Nu cunoaşte termenii bugetari de bază: şmen, combinație, parandărăt!

Dominic Fritz va fi trimis la specializare la Craiova! Nu cunoaşte termenii bugetari de bază: şmen, combinație, parandărăt!

Trebuie să i se explice ore întregi cum se încheie un contract de achiziții în sistem fanariot. Și el tot nu pricepe. Din “nein-nein” și “scheise” nu iese!

***

Germanofilia: păcatul de moarte al Primului Război Mondial. Cazul Victor Babeş

România a intrat în Primul Război Mondial în august 1916 după doi ani de neutralitate în care s-au decantat cele două curente majore de opinie din societatea românească. Majoritari erau cei care susţineau că trebuie să mergem alături de Antanta (Franţa, Marea Britanie, Rusia) împotriva Puterilor Centrale (Germania şi Austro-Ungaria), în vederea realizării unirii cu Transilvania, Bucovina, Banatul şi Crisana, teritorii aflate în stăpânirea Dublei Monarhii. Era opţiunea care corespundea sentimentului public, ataşat de Franţa şi valorile ei, dar şi rezonant cu suferinţele românilor din Transilvania supuşi politicii de deznaţionalizare şi maghiarizare de către guvernul de la Budapesta.

Nu mai puţin vocală – dar ocultată ulterior de posteritate – era tabăra germanofililor sau, mai bine spus, a rusofobilor, adică a acelora care vedeau în victoria Rusiei sfârşitul României. În fond, „germanofilii“ nu doreau răul Romaniei, ci doar îi vedeau altfel „binele“. Alegerea lor, infirmată de sfârşitul Primului Razboi Mondial şi de făurirea României Mari în 1918, avea să fie validată – în perspectiva timpului – peste 30 de ani, când aceeaşi Rusie, în forma ei ideologizată, comunistă, va trece peste trupul României, şi doar înţelegerea secretă din noaptea de 9/10 octombrie 1944 dintre Stalin şi Churchill (prin care Grecia era atribuită sferei de influenţă occidentală) a făcut ca navele de război sovietice să nu-şi ia azimutul din porturile Marii Egee.  

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*