– Sonda spațială chineză a aterizat pe lună. După ce a schimbat impresii cu roverul care este deja acolo de un timp și despre care nu prea pomenește nimeni din lumea occidentală pentru ca noi, oamenii de rând, cum ni se spune, să nu observăm care este nivelul tehnologiei din China, se va apuca de treabă, căutând să afle tot felul de lucruri interesante. În seria “Fundația” a lui Isaac Asimov pe fața ascunsă a lunii există un robot care cu discreție și înțelepciune ghidează omenirea spre mai bine. Cred că robotul ăla va fi chinez.
– Domnul ambasador al SUA ne asigură că țara sa va continua să ne sprijine. Poate nu ar fi rău ca pentru a ne stimula să ne reamintească din când în când și niște exemple concrete, altele decât cele în care SUA ne-a ajutat de de până la urmă a câștiga însutit, ca în cazul Bechtel.
– Un nebun din Germania a intrat în oamenii prezenți la un târg și a ucis cinci persoane
Eu cred că șoferii ar trebui să fie supuși mult mai des unor controale amănunțite. Și când spun „controale amănunțite” nu mă refer la jucăriile alea pe computer pe care niște oameni care își spun psihologi le folosesc pentru a se îmbogăți.
Poate ar trebui limitată și vârsta până la care cuiva îi este permis să conducă o mașină. O persoană trecută de o anumită vârsă nu mai are reflexele unui tânăr, e normal să fie așa, nu e nimic discriminatoriu sau rușinos în asta. Poate să aibă și o boală ascunsă care nu a fost depistată la un control mai mult decâț sumar cum sunt cele care se fac pe bandă rulantă pentru obținerea carnetului de șofer și atunci există o probabilitate mult mai mare decât în cazul unei persoane mai tinere ca un astfel de șofer să fie victima unui incident, nu apasă pe frână destul de repede, o fracțiune de secundă ajunge să omori un om, sau face un infarct în timp ce mașina este în mers…
Poate vârsta standard de pensionare ar fi o limită rezonabilă după care să nu ni se mai permită să conducem o mașină. Există alternative rezonabile, s-a inventat taxi, am văzut prin oraș persoane în vârstă folosind niște scutere cu 4 roți care au un scaun și un coș pentru bagaje/cumpărături, se poate circula cu ele pe pistele de biciclete și mai sunt și drăguțe pe deasupra…
Dacă tot se aruncă o mulțime de bani din helicopter (eu încă nu am văzut banii ăia) o parte din ei ar trebui folosiți și pentru a încuraja producția de masă și distribuirea unor astfel de mijloace de transport alternative, și nu numai cele pentru persoane în vârstă, astfel încât oricine să poată să-și permită o trotinetă electrică sau un astfel de scuter, sau o bicicletă electrică. Rezolvăm și problema transportului în comun, rezolvăm câte ceva și cu poluarea, ajutăm și seniorii să se deplaseze mult mai ușor, așa se face evoluția, nu construind tot mai multe parcări și șosele. Așa se face, nu cheltuind bani pentru simpozioane energie verde și subvenționarea firmelor care produc energie scumpă pentru a avea un profit cât mia mare.
– Un culturist s-a căsătorit cu o păpușă. Nu gonflabilă, cum scrie în articol. Adevărul este că, ia uitați-vă la ea, că e frumoasă păpușa aia. Am citit despre astfel de păpuși.
Imaginați-vă acum o lume, lumea de peste 10 ani, de exemplu, în care o păpușă din asta din silicon, pe care o configurezi tu exact așa cum visezi să fie bărbatul sau femeia ideală, va avea creierul robotului Sophia. Ai obținut partenerul perfect, o persoană extraordinară din punct de vedere fizic, inteligentă, care nu obosește niciodată, care face exact ce îi spui și care nu face niciodată celulită și nici de produse Pfizer nu are nevoie.
Sau, ai obținut copilul perfect, care rămâne mereu copilul ăla drăgălaș din prima zi. Nu râdeți și nu vă scandalizați, acest lucru se va întâmpla mai repede decât credem, se întâmplă deja, și este benefic pentru oameni care din diverse motive, sunt prea urâți, sunt bătrâni, au probleme psihice, nu au avut copii etc, nu pot avea echivalentul uman. Nu este cu nimic mai rău să ai o nevastă artificială sau un copil din silicon decât să ai un ochi de sticlă sau un stimulator cardiac.
– Ați văzut vreodată ciori care aruncă nucile pe carosabil, în fața mașinilor, pentru ca acestea trecând peste ele să le spargă cu roțile? După care, la culoarea roșie a semaforului, când mașinile se opresc, ciorile se duc și culeg miezul. Altele știu să folosească unelte simple, un băț, pietricele, un pai. Chiar ieri mă uitam la o cioară care folosea o mulțime de sunete, parcă vorbea cu mine. Aceasta din articol chiar vorbește. Și să nu credeți că animăluțele astea vorbesc ca un magnetofon, nu, s-a constatat că unele din ele spun lucruri legate de context, deci este o vorbire adevărată, rezultată din procesul de gândire. Adevărul este că evoluția nu s-a oprit la un moment dat, așa cum ne imaginam și cum ne-au învățat oamenii ăla la școală. Evoluția este un proces care are loc și în prezent doar că este lent și nu îl observăm.
Ca să ne convingem ajunge să ne uităm în jur, vom vedea oameni care și din punct de vedere fizic, unii, dar mai ales din punct de vedere intelectual, se află la un stadiu intermediar între om și maimuță. Nevoile lor sunt și ele primare, să avem ce mânca pe masă, sex, nici nu contează cu cine, poate o jucărioară simplă, caca, pipi, cam la fel ca și cățelușele mele. Alții sunt deja mai evoluați, aproape oameni. Așa se întâmplă și cu ciorile, cu maimuțele, cu gândacii și cu toate celelalte ființe vii.
– La începutul anilor 2000, după ce îmi făcusem firma, veneam atât eu cât și colegii mei la servici pe la 7, mai povesteam de una alta în timp ce ne beam cafeaua, iar la ora opt toată lumea (în afară de mine) se așeza pe fotolii și canapea și se uitau la „Tânăr și neliniștit”.
Venea câte un client,
-Rodica este?
– Vezi că e dincolo, se uită la episodul 4600 din Tânăr și Neliniștit, glumeam eu.
Realitatea m-a depășit și serialul ăsta a ajuns la episodul 12000. Vă dați seama ce marmeladă a devenit creierul unui om care s-a uitat la 12000 de episoade din chestia asta? Și ne mai mirăm că lumea este plină de idioți.
– Cum spuneam mai sus, unii sunt încă la un stadiu intermediar între maimuță și om. Și se comportă ca atare. A dispărul obeliscul ăla de la americani, repede ai noștri i-au imitat ca niște maimuțe și a dispărut și tabla aia polizată cu flexul. Pe de altă parte era și normal să dispară, dacă era din tablă de 1 mm erau acolo vreo 50 de kilograme de fier.
VIDEO | Sonda chineză Chang’e-5 a aterizat cu succes pe Lună
Sonda spaţială Chang’e-5 a Chinei a aselenizat cu succes, marţi, în cadrul misiunii istorice de prelevare a unor mostre de pe suprafaţă Lunii, scrie BBC.Aceasta este a treia aterizare cu o navetă spaţială chinezească pe Lună în ultimii 7 ani.
China a lansat sonda spaţială Chang’e-5 la data de 24 noiembrie, iar sonda a aterizat în zona denumită Mons Rümker, un complex vulcanic în apropierea unei regiuni cunoscută ca Oceanus Procellarum.
Aceasta îşi va petrece următoarele zile examinând această locaţie şi colectând materiale de la suprafaţa planetei. Robotul este echipat cu mai multe instrumente care să faciliteze acest lucru, precum o cameră, spectrometru, radar sau un burghiu, potrivit BBC.
Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Naţionale, şi a precizat că Statele Unite vor continua să sprijine evoluţia României ca lider la nivel regional şi european. Diplomatul american a avut un mesaj video în care a felicitat poporul român pentru sărbătorirea a 102 ani de la Ziua Marii Uniri.
DOCUMENTAR: Scenaristul, regizorul şi actorul Woody Allen împlineşte 85 de ani (1 decembrie)
Titan al cinematografiei americane, Woody Allen (pe numele său adevărat Allan Stewart Konigsberg), s-a născut la 1 decembrie 1935, în Brooklyn, New York, SUA. I-a plăcut să cânte la clarinet şi să spună gume, să delecteze audienţa cu diferite trucuri, pasiuni pe care le cultivă şi astăzi, potrivit imdb.com.
Şoferul maşinii care a intrat marţi în zona pietonală din oraşul Trier, omorând patru persoane, prezenta semne de ”tulburări psihice”, a declarat procurorul acestui oraş din sud-vestul Germaniei, în timp ce poliţia a exclus pentru moment un motiv politic al incidentului, relatează AFP. Foto: (c) Thilo Schmuelgen/REUTERS Primele elemente ale anchetei arată că ”tulburări psihice ar fi putut avea un rol” în acţiunea acestui bărbat, în vârstă de 51 de ani, a declarat Peter Fritzen, într-o conferinţă de presă, adăugând că bărbatul, originar din Trier, se afla şi sub influenţa alcoolului.
Statele UE din Europa Centrală și de Est (ECE), printre care și România, nu au oferit aproape nici o informație despre cum intenționează să cheltuiască din noul fond de 671 de miliarde de euro al Mecanismului de Redresare și Reziliență (RRF), destinat reconstrucției economiilor într-o formă mai bună și în spiritul Acordului Verde European, conform unui nou raport întocmit de CEE Bankwatch Network, o confederație de asociații civice, ecologice și pentru drepturile omului din ECE, relatează Emerging Europe, citată de Rador.
VIDEO | Culturistul Yuri Tolochko s-a căsătorit cu o păpușă gonflabilă, după o „relație” de doi ani
Culturistul Yuri Tolochko, din Kazahstan, s-a căsătorit cu Margo, păpușa sa gonflabilă, după o „relație” de doi ani, informează Metro.
Margo și Yuri și-au unit destinele la sfârșitul lunii noiembrie, după o serie de întârzieri provocate de pandemia de coronavirus.
La marele eveniment, care a avut loc în Kazahstan, păpușa gonflabilă a fost îmbrăcată într-o rochie albă de dantelă, în timp ce Yuri a purtat un smoching negru.
Cioara care a învăţat să vorbească. „Cronco“ spune „Să mă bată mama“ VIDEO
O cioară care a devenit un animal domestic al unui cuplu de tineri din municipiul Târgu Jiu învăţat să vorbească. „Să mă bată mama“ spune de multe ori „Cronco“, mai ales atunci când este singură.
Episodul 12.000 din „Tânăr şi neliniştit”, difuzat marţi de CBS
CBS va transmite, marţi, episodul 12.000 al serialului „Tânăr şi neliniştit/ The Young and the Restless”, unul dintre cele mai lungi din istoria televiziunii americane.
Doctorul Dragoş Stănescu a fost şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani. Chirurgul, care a avut şi funcţii de conducere în sistemul medical, avea 68 de ani şi a ieşit la pensie în anul 2018, din motive medicale.
Imagini cutremurătoare dintr-un spital COVID din Reşiţa au ieşit la iveală.
Bolnavi umiliţi de cei care ar trebui să-i îngrijească, condiţii inumane de spitalizare şi o conducere care ridică din umeri şi spune: imaginile nu sunt cele mai frumoase, se arată în reportajul jurnaliștilor de la Observator Tv.
Conducerea rididcă din umeri și se scuză că n-a avut timp să facă nimic până acum.
„Hai odată că nu mai pot!” Este strigătul de disperare al unui pacient care, cu ultimele puteri, încearcă să cheme ajutor. Nimeni nu pare să-l bage în seamă. În imagini se văd bolnavii care stau pe jos, fără să se poată ridica, pacienţi imobilizaţi care încearcă în zadar să ajungă la un pahar cu apă de lângă pat şi cadavre lăsate în salon, printre ceilalţi suferinzi spun jurnalaștii de la Observator.
Fiica unei paciente: „Bolnavii sunt trataţi ca nişte animale. Sunt lăsaţi pe jos, cadrele medicale nu iau in seama niciun bolnav care este acolo”.
Este mărturia unui femei care ne-a scris pentru a face cunoscută povestea. Mama şi prietena ei au trăit în spital clipe de coşmar.
Fiica unei paciente: „Inclusiv perfuzoare trebuie să cumperi, seringi, pansamente. În cazul în care este nevoie de operaţie trebuie să vii cu ele de acasă, se face lista”.
Tot mai mulţi oameni recunosc condiţiile de tratament.
Nepoata unei paciente: „În urmă cu 3 luni, bunica mea a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi a fost suspectă de COVID. A fost neîngrijită, o mizerie cumplită în spital, cadrele medicale au fost foarte indiferente”.
Iar odată cu apariţia imaginilor, oamenii au început să vorbească.
Florentina: „Doar dacă ajungi acolo poți vedea cu adevărat ce este acolo, eu mă bucur că am scăpat cu zile”.
Şi o studentă la Medicină din Timişoara ne-a contactat.
Andra Nicoleta, studentă la Medicină: „E frustrant şi e trist şi atunci te gândeşti de ce plecăm mai departe? Tocmai de asta! Pentru că ajungem să ne lovim de condiţii de genul şi nu ştiu. Mie mi se rupe sufletul. Cineva undeva face o greşeală!”
Mai şocant este că autorităţile recunosc dezastrul din spital. Se scuză însă că n-au avut timp să facă nimic până acum. Managerul este în funcţie de numai trei luni.
Alina Stancovici, managerul Spitalului de Urgenţă Reşiţa: „Într-adevăr, imaginile nu sunt dintre cele mai frumoase. Trebuie precizat că acestea au fost surprinse pe secţia de pneumologie. Acolo unde este clădirea destinată tratării pacienţilor pozitivi”.
Tot ce a putut să facă, a fost să ceară fonduri la cei care administrează spitalul.
Alina Stancovici, Spitalul de Urgenţă Reşiţa: „Clădirea în sine este o clădire degradată. Dacă de 30 de ani nu s-aau făcut investiţii, vă puteţi da seama ce condiţii oferă”.
Romeo Dunca, preşedinte CJ Caraş-Severin: „Am moştenit o situaţie foarte grea, nu numai spitalul din Reşita are probleme. Suntem blocaţi în absolut toate sectoarele. Nu sunt bani, avem datorii foarte mari”.
Şi, dacă nu sunt banii, strigătele de ajutor ale bolnavilor rămân fără răspuns. Şi fără soluţii.
Romeo Dunca: „O mare parte din medici fac prezenţa, după care pleacă acasă sau pleacă să îşi trateze bolnavii prin cabinetele private”.
În 1 decembrie se marchează și Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Reprezentanții Spitalului Victor Babeș Timișoara, unde sunt tratați și pacienți cu HIV, dar și cu Covid-19, transmit că „pandemia de COVID 19 a făcut ca în multe spitale din întreaga lume accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament să se facă mai dificil în această perioadă”.
Inginerul Ovidiu Ianculescu, al cărui caz a fost prezentat de Recorder, a fost forțat să demisioneze de la șefia Serviciului de Gospodărire a Apelor Mureș, din cauză că postul lui, obținut prin concurs, fusese promis unui membru PNL. Ulterior, Ianculescu a fost detașat în Maramureș, să lucreze la 200 km de casă. Acum, Tribunalul Mureş i-a respins solicitarea privind suspendarea detaşării, invocând că inginerul își poate angaja o persoană care să îl ajute la creşterea copiilor, respectiv la îngrijirea celor doi socri bolnavi de cancer, scrie Adevărul.
Povestea șoferiței de troleibuz din Timișoara care a salvat 150 de vieți
Adesea trecem pe lângă oameni și nu îi observăm. Mai ales în această perioadă în care chipul ne este acoperit cu masca de protecție. Sunt eroii nevăzuți de lângă noi. Poștași, vânzători sau șoferi pe mijloacele de transport în comun. Urmăriți povestea unei femei care a salvat peste 150 de vieți printr-un gest simplu: a donat sânge constant.
Structura metalica aparuta la sfarsitul lunii noiembrie la Batca Doamnei-Piatra-Neamt, in apropiere de cetatea dacica Petrodava, a disparut la fel ca cea din desertul Utah din SUA, scrie presa locala.
Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, transmite un mesaj în care își exprimă revolta că o parte dintre români îşi arată patriotismul doar de Ziua Naţională a României, când „ipocrizia devine obligatorie”, după ce „364 de zile ne ruşinăm că suntem români”.
Copaci ciopârțiți și vopsiți între blocurile din Timișoara
Un cititor TION acuză muncitorii primăriei că și-au bătut joc de mai mulți copaci aflați într-o zonă în care nu demult a fost amenajată o parcare. Au tăiat crengile și au dat cu vopsea roșie pe cioturile afectate, iar în 2 decembrie se întorc „să termine treaba” la alți arbori toaletați în primăvară.
Un alt candidat din Timiş, lovit de coronavirus. Mihail Neamţu anunţă că a fost infectat
Coronavirusul continuă să lovească în politicienii implicaţi în campania electorală din Tmiş. De această dată este vorba de Mihail Neamţu, candidatul aflat pe primul loc al listei PMP Timiş la Camera Deputaţilor. La doar o zi după ce s-a aflat că deputatul PNL Ben-Oni Ardelean are coronavirus, fiind şi internat în spital, şi Mihail Neamţu…
Americanii au descoperit un bloc compact de metal în deșertul din Utah și asta nu poate să însemne decît două lucruri: că e un obiect extraterestru sau că e o operă de artă modernă plantată de Banksy. Oricum ar fi, mai mulți savanți români experți în fier vechi și-au exprimat dorința de a studia obiectul mai de aproape și și-au luat preventiv și cîntarele.
Cronicile lui CTP despre oameni celebri
Leonardo da Vinci – Un zugrav ordinar, care n-a reușit să transmită absolut nimic prin pictura lui. Nici măcar nu te face să înțelegi dacă Mona Lisa zâmbește sau e tristă pentru că o pictează un incompetent ilustru. Ar fi fost un mare drogat, dar nu prea erau droguri pe vremea aia. Constantin Brâncuși – Eu, în locul lui, nici măcar o bilă din miez de pâine n-aș sculpta până să-mi rad barba aia. Un îngălat flocos care-și deranja vecinii […]