Revista presei de astăzi începe cu unul unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-am citit vreodată. O poveste care nu are decât câteva rânduri, dar care dacă este înțeleasă face mai mult decât 1000 de cărți.
Din Le Figaro aflăm că lectura remodelează creierul.
Așa este, și de aceea părerea mea este că cel puțin orele de limbă maternă ar trebui să se axeze în principal pe lectură.
Din clasa a V-a până într-a VII-a am avut un profesor de română al cărui nume era Serzea Ioan. Unul din foarte puținii profesori pe care îi țin minte și care ajunsese să fie iubit de către toți elevii săi, chiar și de cei cărora le dădea note mici. De fapt ajunsese un fel de “superstar” al școlii.
Pentru a ne stimula pofta de lectură (și pentru a ne remodela creierul), într-una din primele ore pe care le-am făcut cu el omul ăsta ne-a pus să ne cumpărăm un caiet “Dictando”, din acela cu mecanism, la care se puteau adăuga foi, sau acestea puteau fi rearanjate. După care a făcut un tabel mare (de fapt eu am “desenat” acel tabel) în care pe orizontală erau înșirați toți elevii din clasă, iar pe verticală erau înșirate titlurile și autorii a câtorva zeci de cărți pe care le-a considerat potrivite pentru niște elevi de vârsta noastră. Și a atânat tabelul acela de peretele clasei.
Noi, în decursul unui an trebuia să citim cărțile alea și să le facem un rezumat în caietul ăla high-tech, iar dânsul, la orele de română ne întreba ce am mai citit din lista sa. Și înscria o notă în tabelul de pe perete.
Dar ceea ce este important că majoritatea noastră nu ne limitam numai la cărțile din acel tabel, citeam o mulțime de cărți, făceam schimb de cărți între noi, dacă vizitam un coleg, primul lucru la care ne uitam era biblioteca, după care citeam cam tot ce găseam în biblioteca acelui coleg. Toți eram abonați la biblioteca municipală și blibliotecile școlilor erau citite din scoarță-n scoarță.
Nu a fost ceva ieșit din comun că eu în clasa a IV-a citisem deja pentru prima oară Mizerabilii (de atunci am mai recitit-o de vreo 50 de ori și de fiecare dată descopăr ceva nou în acea carte), sau Gil Blas, sau cărți ale lui Emile Zola, nu mai spun despre Jules Verne și multe altele.
Poate că și actualii profesori ar trebui să facă așa, mai ales că spre deosebire de acele vremuri în care era o problemă să găsești toate cărțile din acel tabel, acum profesorul ar putea să-și alcătuiască propria mică bibliotecă de cărți în format electronic, undeva pe un cloud gratuit.
Și asta ar putea să facă și profesorul de fizică, să pună la dispoziție elevilor cărți de specialitate, la nivelul lor, pe care să le citească, sau să le pună la dispoziție linkuri cu videoclipuri, la fel ar putea să facă și profesorul de geografie, de chimie și toți ceilalți.
Iar după ce au rezolvat chestia asta și rezultatele încep să se vadă, toată lumea va fi de acord că profesorii trebuie să primească salarii mai mari.
Tot în presa ultimelor 24 de ore avem și câteva știri legate direct sau indirect de vaccinurile alea despre care nu știm nici acum ce conțin.
Nu mai spun nimic, că o să se spună că sunt rău. Ajunge să știu eu că am avut dreptate.
Dragoș Damian face o propunere care ar trebui să-i oripileze pe adepții dreptei: Statul să cumpere o fabrică care produce medicamente pentru cancer.
Eu aș supralicita, statul ar trebui să nu mai vândă Hidroelectrica, ar trebui să naționalizeze producția și distribuția de energie, industria extractivă, transporturile pe calea ferată și ar trebui să mai răscumpere câteva fabrici și uzine importante. Asta pentru început.
Și tot statul a mai găsit o modalitate de a le oferi locuri de muncă celor care nu găsesc locuri de muncă în viața reală: se vor înființa posturi de “Ajutor de judecător”. După care se vor înființa posturile de “purtător de geantă pentru judecători și ajutoarele lor” și multe altele.
Pentru că statul ăsta nu a înțeles cum trebuie făcute lucrurile.
Scopul nu este să oferim locuri de muncă, pentru că nu munca este principalul scop al existenței.
Scopul este ca locurile de muncă să producă ceva care va contribui la bunăstarea generală, iar acel ceva să fie produs cât mai eficient.
Și când spun să producă nu mă gândesc numai la șuruburi și pâine, și medicul produce, profesorul produce, judecătorul produce, cercetătorul produce și polițistul produce ceva.
Dar nu are nici un rost să cheltuim banii celor care produc ceva pentru a plăti foarte bine nenumărate persoane neproductive, necalificate, sau care pot fi înlocuite de mașini. Un institut de cercetare care nu dă rezultate palpabile, care pot fi folosite de către societate, trebuie desființat, așa cum trebuie desființată și o școală care produce IT-iști care nu știu să facă altceva decât să vândă pizza, sau să o transporte cu bicicleta la clienti, așa cum trebuie desființat un spital sau o secție a unui spital în care procentul de vindecare al bolnavilor este mai mic decât media din alte spitale sau secții similare…
Soluția corectă este ca cei care produc să fie plătiți în funcție de cât de bine se vinde ceea ce au produs, iar cei care nu produc să devină din ce în ce mai puțini, urmând ca cei care nu sunt destul de calificați pentru a produce ceva să fie recalificați, sau să devină asistați social.
Pentru că e mai rentabil pentru toată lumea ca acestor oameni să le dai puțin, cât să supraviețuiască în condiții decente dar minimale, decât să le dai o leafă mare pe care nu o merită și să mai și încurce lumea.
***
Cum lectura ne remodelează creierul
PSIHOLOGIE – Nu este conceput pentru această activitate, creierul nostru se schimbă profund pentru a se răsfăța cu ea… și obține multe beneficii secundare!
Sute de oameni au participat vineri la o slujbă bisericească protestantă în Germania , generată aproape în întregime de inteligența artificială, cu o predică prezentată de chatbot-ul AI ChatGPT.
Chatbot-ul, care s-a prezentat ca un negru cu barbă deasupra altarului bisericii Sf. Paul din Fürth, Bavaria, a spus congregației pline să nu se teamă de moarte, potrivit Associated Press.
Șase persoane împușcate într-o parcare din afara clubului din Houston: poliția
Poliția din Houston spune că șase persoane au fost împușcate și rănite după ce cineva a deschis focul într-o parcare aglomerată din afara unui club din Houston duminica dimineață.
Cel puțin 13 persoane au fost împușcate, înjunghiate sau lovite de mașinile care fugeau la o petrecere masivă de stradă în Syracuse duminică dimineața, a declarat poliția și un raport local.
BioNTech, primul proces în Germania pentru presupuse efecte secundare ale vaccinului anti-COVID-19
BioNTech se va prezenta luni la tribunal pentru a se apăra într-un proces intentat de o femeie din Germania care solicită despăgubiri pentru presupuse efecte secundare ale vaccinului produs de companie împotriva COVID-19, primul dintre posibilele sute de astfel de cazuri din această ţară.
Hartmut H., un pensionar de 68 de ani din Riesa, landul german Saxonia, a refuzat să-și plătească amenda de 150 de euro pentru nerespectarea regulilor din pandemie și a ajuns în arest timp de trei zile, relatează Bild. În imaginile difuzate de tabloidul german, datate 4 iunie, bărbatul e luat pur și simplu pe sus de polițiști.
Scrisoare deschisă către Djokovici: Oprește-te, măi băiatule!
Nole, ești obraznic, nevaccinat și mereu învingător. Trebuie să fii schingiuit!
Shrinflaţia, o practică de marketing care constă în mascarea scumpirii produselor prin reducerea cantităţilor în ambalaje similare, dar la un preţ de vânzare identic, ia amploare în Europa.
Câți ani trebuie să trăiești pentru a-ți recupera banii din contribuția pentru pensie
După pensionare, românii primesc o sumă mică din contribuția pe care au achitat-o la stat pentru pensii. Pentru a-și recupera banii, ei ar trebui să mai trăiască 14-15 ani de la pensionare.
Datele arată că în medie, românii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensieî în jur de 10 ani după ce ies din activitate.
„Ajutorul” de judecător, metoda prin care ar putea fi angajați încă 4.000 de bugetari în Justiție
Deputata PSD și avocata Laura Vicol iniția, în martie 2023, un proiect de lege privind „statutul asistentului judecătorului”. Proiectul, votat de deputați în timp record, prevede angajarea unui asistent pentru judecătorii care au multe dosare în lucru.
Anul școlar se va încheia vineri, 16 iunie, chiar dacă profesorii vor continua greva până când vor vedea promisiunile legate de mărirea salariilor într-un act normativ. Ministrul educației, Ligia Deca, a explica duminică după ședința de guvern că acest lucru este „pentru binele tuturor” având în vedere că de la jumătatea lunii cresc temperaturile în clase și ar fi disconfort pentru elevi și dascăli.
Ordonanţa de urgenţă pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ, adoptată duminică de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial.
BBC a documentat în România povestea bărbaților ucraineni apți de luptă, dar care au dezertat din armată, unii dintre ei după ce au fost pe front.
Efectele consumului de ouă asupra sănătății
Ouăle reprezintă o sursă bogată și accesibilă de nutrienți și substanțe bioactive, însă conținutul ridicat în colesterol a reprezentat un motiv de îngrijorare legat de consumul acestui aliment. Relația dintre colesterolul sanguin și bolile cardiovasculare este demonstrată, iar terapiile care scad colesterolul LDL (LDL-C) reprezintă un palier important în prevenția secundară.
Ce facem astăzi, 12 iunie 2023, în Timișoara?
Luni, 12 iunie, Teatrul Național găzduiește Gala Premiilor UNITER 2023. Câțiva studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara vor face o reprezentație pe Flight Bus.