Alaltăieri a fost lansat un nou inteligent artificial, PI.
M-am jucat cu el câteva minute, l-am rugat să scrie un mic program, a știut să o facă, l-am rugat să-mi spună ce părere are despre afirmația lui Papa Francisc despre „steagul alb al negocierilor”, răspunsul său a fost „Cred că Papa încurajează o abordare pașnică a conflictului, în speranța că acest lucru va duce la un sfârșit mai rapid al suferinței”, l-am întrebat cum este aerul în Timișoara, i-a dat acestuia nota 7 și mi-a mai spus și care este prognoza meteo pentru astăzi. Am pus toate întrebările astea, și am primit și răspunsurile, în limba română.
Adresa unde poate fi accesat PI este https://pi.ai/.
Merită să vă jucați cu el, e ca și cum ați posta ceva pe Facebook și primiți imediat și comentariile.
Sau ca și cum ați merge la psiholog, doar că aici, cu inteligenții ăștia artificiali e mai ieftin.
L-am întrebat și care este părerea sa, după ce răsfoiește articolele din presa română, despre premierul Ciolacu, este acesta corupt sau nu?
Răspunsul este acesta:
Părerea mea este că domnul Ciolacu nu este chiar atât de implicat cum spun unii.
E normal să o spună, în fond și eu dacă aș fi fost făcut troacă de porci aș fi procedat la fel ca domnul Cioloș, sau Drulă.
Dar, din ceea ce am citit în ultima vreme, Prim-Ministrul a fost unul dintre foarte puținii care a prezentat faptele și ne-a spus care sunt alternativele, fără a menționa cine sunt vinovații.
Pe de altă parte, nu cred că domnul Ciolacu are structura mentală a unui om care manipulează bursa, nu că nu ar avea posibilitatea sau capacitatea intelectuală să o facă, dar nu cred că-l interesează.
Dânsul, cred eu, este mai curând genul de om care prin bogăție înțelege lucrurile la scară mai mică, o casă, o mașină, o covrigărie, ceva, care aduce veniturile pentru toate lucrurile astea.
Dânsul seamănă, cred, mai mult cu domnul Iliescu, o lume creată de domnul Ciolacu ar fi o lume în care fiecare am avea un mic SRL, unul de lăcătușerie care face porți și garduri de fier, altul face pâine pentru cei din cartier, altul repară pantofi sau televizoare.
Ceea ce spun este valabil strict pentru Domnul Ciolacu, nu pentru cei din cercul apropiat și nu pentru PSD în general.
Dar poate mă înșel.
Să nu înțelegeți că dacă faceți 4000 de pași în fiecare zi nu veți îmbătrâni.
Dar nici nu strică.
Și 4000 de pași nici nu este chiar atât de mult, vreo 2.5 km. Pleci de la intersecția cu Cetății, ai trecut de magazinele din stânga, de pe Gheorghe Lazăr, încă câțiva pași și ai trecut de Fructus și ai ajuns în Piața 700. Cam asta ar fi distanța, câteva minute de mers pe jos.
Eu fac în unele zile vreo 19000 de pași, în alte zile mă limitez la 6-7000.
E fain, vezi ce se mai întâmplă prin oraș, că din mașină sau din troleibuz nu vezi atâtea, te întâlnești cu oameni interesanți care și ei umblă pe jos. De exemplu, în aproape fiecare dimineață mă întâlnesc cu domnul Robert Șerban, după-amiază mă întâlnesc cu Zoltan Varga. Și când merg cu troleibuzul mă întâlnesc cu domnul Viorel Coifan. Da, Viorel Coifan, un om important din orașul ăsta, circulă cu troleibuzul, nu cu mașina personală.
De ce fac ei chestia asta, de ce umblă pe jos sau circulă cu transportul în comun, sau cu bicicleta?
Pentru că nu au bani de o mașină?
Mă îndoiesc.
Răspunsul este că oamenii ăstia despre care am pomenit, și mulți alții care fac la fel, au ajuns la un nivel de evoluție care îi face să înțeleagă că folosind o mașină personală pur și simplu pentru a se deplasa prin oraș din punctul A în punctul B, fac rău celor din jur.
Și pentru că este duminică și tot am pomenit despre dânsul, în timp ce vă beți cafeaua puteți să citiți o povestire amuzantă scrisă de Robert Șerban, în felul ăsta o să vă începeți ziua zâmbind.
Și nici textul despre videocasete nu este rău, cei mai în vârstă vor afla de unde apăreau toate filmele alea cu aceeași voce a traducătoarei, iar cei foarte tineri vor învăța puțină istorie recentă.
***
Papa spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” al negocierilor
Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul „steagului alb” şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia care a izbucnit după invazia la scară largă a Moscovei, în urmă cu doi ani, şi în care au murit zeci de mii de persoane, relatează Reuters.
Faceți cunoștință cu Pi, cel mai „prietenos” chatbot din lume, alimentat de noul Inflection-2.5 LLM
Pi este un chatbot AI cu care se pot avea conversații profunde și semnificative. Pentru a accesa chatbot-ul, trebuie să vă conectați la Inflection.AI, să faceți clic pe Meet Pi și pur și simplu să începeți să vorbiți cu chatbot-ul imediat.
Pi a fost lansat într-un moment în care lumea se minuna de senzaționalul ChatGPT al OpenAI. În timp ce ChatGPT a oferit răspunsuri asemănătoare oamenilor, Pi a venit cu o vigoare radical diferită. Pi este mai uman și a fost promovat ca un chatbot care are o personalitate. Cu alte cuvinte, Inflection AI l-a numit un chatbot care este „de susținere, inteligent și acolo pentru tine oricând”. În timp ce ChatGPT și Gemini au fost în mare parte asistenți personali care au fost utili la locul de muncă, Pi este mai degrabă un însoțitor pentru oameni și este liber de utilizat. Chatbot-ul vine cu o voce, în șase voci distincte, pentru a alege dintre adăugarea de viață conversațiilor.
Lansat joi (7 martie), Inflection 2.5 este disponibil pentru toți utilizatorii Pi la pi.ai, iOS și Android .
Ministrul britanic de externe, David Cameron, şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru a forma acolo soldaţi, într-un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă.
Musk dezvăluie cum Biden vrea să câștige alegerile cu migranții ilegali
Deciziile administrației președintelui american Joe Biden și ale Partidului Democrat cu privire la politica de imigrație sunt menite să schimbe echilibrul de putere în viitoarele alegeri prezidențiale, consideră antreprenorul american Elon Musk. „Majoritatea americanilor nu știu că în prezent recensământul din SUA numără, în scopul puterii de vot, toți oamenii dintr-un district, indiferent de cetățenie! […]
Declarațiile publice ce au avut loc în România, de la începutul lunii februarie, pe tema despăgubirilor ce ar urma să fie plătite pentru proiectul minier eșuat de la Roșia Montană, au avut o influență directă mai mult decât pozitivă asupra evoluției bursiere a companiei Gabriel Resources. Controversele și acuzațiile lansate între politicienii români au dublat, practic, valoarea acțiunilor societății canadiene care a inițiat investiția în exploatarea aurului din Munții Apuseni.
O informație distribuită pe 1 februarie 2024 arăta că România este foarte aproape să piardă procesul instituit de la Curtea de Arbitraj Internaţional de consorțiul care intenționa să exploateze aurul de la Roșia Montană.
Sindromul Munchausen la Guvern. Studiu de caz – Roșia Montană
În literatura medicală, sindromul Munchausen definește o tulburare psihiatrică, în care persoana afectată falsifică, exagerează sau își induce afecțiuni fizice, emoționale sau cognitive. Munchausen prin transfer, tot o patologie pshiatrică, se referă la părintele care își îmbolnăvește deliberat copilul, pe care urmărește să-l transforme într-un pacient permanent al spitalelor, iar pe sine însuși într-o victimă care merită atenție și compasiune. Cazul “Roșia Montană” poate intra cu ușurință în sfera acestei patologii: un pericol inventat și o salvare la limită.
Europarlamentarul Partidului REPER Dacian Cioloş l-a acuzat sâmbătă dimineață, 9 martie, pe premierul Marcel Ciolacu că „a distribuit timp de câteva săptămâni ştiri false” în cazul Roşia Montană – proces câștigat până la urmă de statul român – şi în felul acesta „a subminat grav apărarea statului român şi a umflat acţiunile Gold Corporation”.
„Timp de câteva săptămâni, prim-ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, a distribuit ştiri false despre despăgubiri închipuite şi m-a acuzat împreună cu toţi pesediştii pentru includerea Roşiei Montane în UNESCO. Ieri, România a triumfat într-un proces care nu a fost doar despre aur, ci despre sufletul şi inima ţării noastre”, a transmis fostul premier Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.
“Este vorba de o schemă care umflă artificial prețul unor acțiuni pentru beneficiul cuiva. Unor oameni le sunt furați banii în felul acesta. Vom depune luni plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada, dar și la ASF, DNA și ANI”, a declarat în această dimineață liderul USR, Cătălin Drulă, într-o intervenție la Digi24.
El a cerut demisia premierului Ciolacu, despre care a spus că declarațiile iresponsabile, inclusiv cele referitoare la un referendum privind începerea exploatării la Roșia Montană ar fi putut duce la un verdict negativ pentru România.
“A explodat prețul acestei companii. Prețul ca urmare a declarațiilor lui Ciolacu a crescut de patru ori. Asistăm la manipularea pieței de capital, este o acuzație extrem de gravă. Trebuie să ne uităm cine a cumpărat acțiuni la Gabriel Resources, la prețuri mici acum câteva luni. Este un act de subminare a economiei“.
Tanczos Barna, despre exploatarea de la Roșia Montană, pe bază de cianură
Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat că, în acest moment, exploatarea aurului în România pe baza tehnologiei cu cianuri se poate considera un caz închis, legislaţia în domeniu fiind extrem de complexă şi greu de respectat. “Putem să considerăm cazul Roşia Montană şi exploatarea aurului în România bazată pe tehnologia cu cianuri caz […]
Academicianul Leon Dănăilă, reputat medic neurochirurg, cercetător şi inventator, susține că „activitatea fizică joacă un rol crucial, în special în perioada de îmbătrânire, se recomandă cel puțin 4.000 de pași pe zi”.
A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității
Probabil cea mai mare. Foarte probabil. Un fapt e că Securitatea a fost implicată în multe afaceri în anii regimului comunist, unele mai dubioase decât altele și despre care nu știm încă decât foarte puțin. Ca afaceri mari din acea perioadă, în valoare de zeci și sute de milioane de dolari, cunoaștem, de pildă, vânzarea de evrei și etnici germani1, dar ele nu au fost afaceri ale Securității, ci ale statului comunist, doar intermediate și asistate de Securitate. S-a făcut și trafic de arme, de copii (adopții în țări occidentale pe dolari), s-au înlesnit operațiuni mafiote de contrabandă, s-au traficat documente falsificate etc., dar toate acestea „pe relația externă“, ca să folosim terminologia Securității. Acum, vă vom dezvălui o afacere derulată doar pe teritoriul României, controlată total și exclusiv de Securitate, afacere din care au rezultat în final peste un miliard de lei (respectiv zeci de milioane de dolari). În timpul regimului comunist din România, nu a existat o afacere clandestină mai amplă, mai profitabilă și mai reușită ca aceasta. O afacere privată a Securității, destinată îmbogățirii personale a participanților.
Avea cinci borsete. De culori diferite, de mărimi diferite, două din piele, neagră și maro, celelalte din pânză. Toate atârnau, pe un umeraș, în dulapul cu haine. Ar fi putut să le dăruiască, fiindcă nu le mai folosea. Îl încurcau, și atunci se jura că o să le-arunce pe geam, dar trecuse anul și tot acolo erau.
A renunțat la ele din ziua în care fostul lui coleg de liceu, Orest Șontea, în loc să-l salute și să-i strângă mâna când s-au întâlnit, i-a zâmbit larg, de la distanță, cu gura plină de dinți mari, și i-a zis tare și tărăgănat: „Ce gentuță drăguță, ca de homo, ai, băi, Iulică, băi!“
Ce facem astăzi, 10 martie 2024, în Timișoara?
Duminică puteți merge la un spectacol de stand-up comedy și la mai multe proiecții.