Astăzi, pentru că în acest moment în capul meu este un adevărat haos în care înoată în aceeași supă și Inteligența artificială, și e-facturi, și modul în care s-ar putea automatiza pe gratis sau pe bani puțin contabilitatea firmelor și încă multe alte lucruri, vă las pe voi să citiți știrile fără povestitor, oricum nu s-a întâmplat mare lucru, și vom discuta puțin despre inteligență artificială.
Probabil că unii dintre voi ați citit informațiile alea utile sau mai puțin utile de astăzi.
Dacă nu ați făcut-o puteți da click aici pentru ce este vorba.
Și dacă nu v-ați dat seama de la început, trebuie să știți că acele informații au fost furnizate de o inteligență artificială.
Gemini mi-a spus care este starea calității aerului la ora 5, și pentru că îl rugasem să-mi facă o prognoză pentru mai târziu a făcut-o și pe aia.
Informațiile sunt corecte, înainte de a-l întreba m-am uitat și eu pe cele 3 site-uri pe care mă uit în fiecare dimineață.
Nu știu dacă voi realizați ce înseamnă o chestie ca asta, să stai pe un fotoliu și fără să plătești o mulțime de angajați care să facă exceluri să scrii câteva cuvinte în care să întrebi ce vrei și să obții răspunsul.
Și nu vorbesc despre un IT-ist din ăla bărbos care folosește Linux și scrie coduri în C++ sau Python, ci de un om obișnuit, de dumneavoastră, cel care citiți acest text.
Acum după ce ați citit asta puteți să deschideți site-ul ăla al lui Gemini sau ChatGPT și întrebați, orice, care este hrana potrivită pentru cățel, sau ce să-i dați copilului să nu se mai cace moale, sau care este secretul să moi varza pentru sarmale, sau care este viitorul omenirii, orice.
Puteți să le spuneți ăstora să vă scrie o poveste despre ceva, despre zeii care în loc de păr au macaroane (există o astfel de religie), și o să aveți povestea în câteva secunde.
Mai mult, după ce mi-a dat rezultatele alea cu aerul l-am întrebat pe Gemini dacă mă ține minte, sau mâine e nevoie să-i repet întrebarea cu aerul, că la Timișoara, că ce parametri. Și mi-a spus că să stau liniștit, mă ține minte, mâine numai trebuie să-l întreb “cum e aerul astăzi” sau ceva asemănător, că se prinde el ce vreau. Și că poate să-mi dea și mai multe informații decât îi cerusem eu.
Eu mă joc din când în când cu chaturile astea, nu atât de mult cât aș dori și cât ar trebui, dar probabil mai mult decât media populației.
La un moment dat am vrut să-l învăț pe Gemini, care pe atunci se numea Bard, contabilitate.
Și i-am spus că la o factură furnizorul este în contul 401, magazia de bunuri este 3011 și să-mi scrie el formula contabilă.
Mi-a scris-o și mă gândeam că uite, învață mititelul.
Dar după ce m-am mai jucat câteva minute mi-am dat seama că el știe de fapt contabilitate, poate o știe mai bine decât mine.
I-am mai dat câteva teste după care l-am întrebat chestia asta, „măi, tu știi contabilitate românească?”, că așa vorbesc eu cu chații ăstia, de parcă ar fi oameni, le și mulțumesc la sfârșit.
Și mi-a răspuns „bineînțeles că știu”!
Un alt exemplu, dacă vă uitați la revista presei de ieri sau alaltăieri spuneam că Occidentul a cheltuit peste 100 de miliarde pentru războiul din Ucraina.
S-ar putea întreba cineva, bine, și de unde știai tu chestia asta, că nu scria în nici o știre suma totală, mai mult, astea sunt date secrete.
E adevarat, nu scria ieri sau alaltăieri, dar uite că astăzi undeva mai jos veți găsi această informație, e știrea de senzație a zilei, că au cheltuit ăla 101 miliarde de euro.
Și pentru că ieri sau alaltăieri știrea asta era încă secretă l-am întrebat pe Gemini. Ieri sau alaltăieri, când informația asta era secretă.
Imaginați-vă dacă în primărie, de exemplu, ar exista cineva care să-i întrebe pe inteligenții artificiali cum să rezolve problemele, ce revoluție ar fi.
De exemplu, trec în fiecare dimineață pe zebra aia din partea stângă a imaginii de sus. Și am observat că de foarte multe ori, când am roșu ca pieton, au roșu și mașinile alea care stau dincolo, la zebra din dreapta. Iar când se face verde, au verde și ăia așa că există riscul să mă calce pe bombeu. Asta este “semaforizarea inteligentă” pe care am cheltuit o căruță de bani și nimeni nu e în stare să repare lucrurile.
Poate că și la comisia aia de circulație ar fi nevoie de un chat din ăsta, că pe oamenii de acolo se pare că nu prea îi duce mintea.
Dacă cineva l-ar întreba pe un chat din ăsta inteligent probabil că ăla le-ar spune că soluția e simplă, legi becul roșu de la unul din cele două semafoare la becul verde al celuilalt și invers, astfel că niciodată nu va fi roșu sau verde la amândouă.
De fapt pentru asta nici măcar nu trebuie să fii inteligent, ajunge să gândești și să știi să legi o râmă de o dulie, cred că și cățeaua mea ar ști să îmi dea soluția.
Dar câte chestii nu s-ar putea rezolva întrebându-i pe ăstia care nu numai că sunt deștepți dar mai și au acces instantaneu la toată informația existentă pe planetă.
Și ăsta nu este decât începutul.
Și în final concluzia:
Să nu vă speriați de Inteligența Artificială, ci încercați să o folosiți.
Iar dacă aveți un copil care încă nu și-a ales drumul în viață, nu-l faceți contabil, nici politician, ci învățați-l să folosească inteligența artificială. Nu știu dacă există deja școli care te pregătesc pentru așa ceva, dar dacă există și copilul e deștept, acolo să-l trimiteți.
Sau puteți să-l faceți mic meseriaș. Pentru că dacă contabilii vor cam dispărea în următorii 10-15 ani, vor dispărea și o mare parte din IT-iști, și ziariștii, vor dispărea și alții, dar niciodată o inteligență artificială nu va putea să bată cuie sau să-ți repare robinetul stricat.
***
Un rezident din Austin care a documentat criza fără adăpost a orașului a contribuit la dezvoltarea unei hărți interactive AI pentru a urmări taberele și comunitățile.
Jamie Hammonds, care a documentat criza prin DASH Media, a furnizat date grupului Nomadik, care a dezvoltat harta AI cu funcții complete. Harta înfățișează în mod viu locurile în care taberele fără adăpost sunt concentrate în tot orașul.
Hammonds a declarat pentru Fox News Digital că harta „va deveni un instrument pe care guvernele și organizațiile non-profit îl pot folosi în viitor pentru a prezice modele în comunitățile fără adăpost”.
SUA au dat totul la iveală: Cât costă cu adevărat războiul Rusia, Ucraina și Occidentul
Războiul lui Putin început în februarie 2022 macină resurse colosale pentru victorie de ambele părți, însă datele din Rusia sunt ținute secrete de către Kremlin. Dar acum, Statele Unite au scos la iveală adevărul, după ce experții de la think tank-ul RAND au dezvăluit cât costă războiul Rusia, Ucraina și Occidentul. Moscova cheltuie, în 2024, 101 miliarde de euro pentru dotarea armatei de pe front, de 3 ori mai mult decât în anul 2021.
După cum au relatat jurnaliștii Matt Taibbi și Alex Gutengtag, precum și scriitorul Michael Shellenberger, departamentul a prezentat totul ca și cum președintele rus Vladimir Putin l-ar fi susținut pe fostul președinte al SUA, dar „dovezile indică contrariul”.
Oficiali americani: Rusia nu a plasat o armă nucleară în spaţiu
Oficiali americani spun că Rusia nu are plasată la ora actuală pe orbită nicio armă nucleară. Afirmațiile lor vin după ce relatează agenţiile DPA şi Reuters. Afirmațiile vin după ce preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, Michael Turner, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să declasifice informaţii referitoare la o „ameninţare la adresa securității naționale” a SUA.
Stoltenberg: Nu vedem o amenințare militară iminentă împotriva Alianței
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat după reuniunea miniștrilor apărării din țările Alianței că investițiile în apărare sunt „pe drumul cel bun”, relatează The Guardian.
Şase organizaţii reprezentative pentru sectorul agricol european au considerat joi insuficientă propunerea Comisiei Europene privind un control îmbunătăţit al afluxului de produse ucrainene importate în UE fără taxe vamale şi au ameninţat cu noi proteste dacă restricţiile asupra acestor importuri care ameninţă „viabilitatea economică” a agriculturii europene nu sunt drastic consolidate, relatează AFP.
Vehicul de aselenizare privat american lansat în spațiu
Un vehicul de aselenizare construit de compania aerospațială Intuitive Machines din Houston a fost lansat din Florida, joi dimineața (15 februarie), cu misiunea de a efectua prima aselenizare a SUA, de mai bine de jumătate de secol și prima de către o navă spațială privată, conform Reuters.
Voyager 1, una dintre cele mai îndelungate misiuni spaţiale desfăşurate de NASA, se confruntă cu o problemă la sistemul de comunicaţii, iar echipa de control a misiunii se teme că nu va mai putea restabili niciodată legătura cu această sondă, informează joi Live Science, potrivit Agerpres.
Analiștii consultați de Libertatea spun că pierderea proceselor ar însemna automat o explozie a deficitului bugetar al României, ceea ce va genera creșteri de taxe începând cu 2025.
Guvernul României se pregătește să piardă cumulat aproximativ 2,5 miliarde de euro în procesele privind Roșia Montană și achiziția vaccinurilor Pfizer din pandemie, conform documentelor consultate de Libertatea și declarațiilor oficiale.
Pentru că statul cheltuie peste ce adună în vistierie, România are o problemă uriașă cu deficitul bugetar, spune guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Românii nu vor nici taxe mai mari și nici ca statul să-și reducă drastic cheltuielile. Problema deficitului este și motivul pentru care BNR nu a luat măsuri mai dure în lupta cu inflația, care a urcat în ianuarie la 7,4% după majorarea și introducerea de către Guvern a unor taxe noi. După saltul din ianuarie, inflația va scădea, spune BNR, la 4,7% la sfârșitul lui 2024.
Micii meseriași, tot mai căutați. Guvernul vrea de cinci ori mai multe locuri în învățământul dual
Deficitul major cu care se confruntă piața forței de muncă din România cere soluții cât mai urgente. Iar învățământul dual ar putea fi pe termen lung un adevărat colac de salvare.
Simona Antonescu a creat un roman pur și simplu captivant – „Chiajna din Casa Mușatinilor” -, un imn închinat literaturii și istoriei românilor, o istorie pe care n-o învățăm, din păcate, la școală. Mai jos, povestea din spatele poveștii, dar și multe alte secrete împărtășite de omul și scriitoarea Simona Antonescu.
Viitorul României: 1,4 milioane de copii n-au nicio carte acasă. „Cercul vicios al sărăciei”
Circa 1,4 milioane de copii din familii cu venituri reduse din România cresc fără să aibă o carte acasă, singura soluţie pentru ieşirea acestora din mediile defavorizate fiind educaţia, susţine Asociaţia OvidiuRO, în contextul în care joi este marcată Ziua Naţională a Lecturii.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat în termeni duri poziția PNL și a președintelui partidului, Nicolae Ciucă, în negocierile cu PSD privind comasarea alegerilor din acest an. CTP se întreabă „cum acest Ciucă a ajuns general și șef al Armatei”, într-o postare pe Facebook.
Cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri politica dusă de PNL în anul electoral 2024, luându-l în vizor și pe președintele partidului, Nicolae Ciucă.
Păienjenişul din spatele companiei care administrează bazele de date ale spitalelor – EXCLUSIV
Romanian Soft Company SRL, compania care asigură bazele de date ale spitalelor autohtone, atacate zilele trecute de hackeri din Rusia şi Franţa, a încheiat de-a lungul anilor sute de contracte cu diverse instituţii publice. Mai mult, o serie de alte companii din acelaşi grup de interese, care au în spate personaje interesante, au reuşit să […]
Un mega-dosar de corupție pe zona Energiei a fost deschis de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar „liniștea” celor supranumiți deja „băieții deștepți” a fost serios zdruncinată. Detaliile acestei afaceri cu nenumărate ramificații și sume […]
Soldatul american care a provocat accidentul rutier în care și-a pierdut viața Teo Peter, în urmă cu 19 ani, își vede liniștit de viață și de afaceri. Christopher Van Goethem, care nu a dat niciodată […]
Televiziunea Română își lansează propriul canal de sport
Televiziunea Română va avea un canal dedicat de sport. Anunțul lansării TVR Sport a fost făcut în cadrul Galei Sportului Românesc, de președintele TVR, Dan-Cristian Turturică. „Sunt fericit să anunţ că, în câteva săptămâni, vom deschide TVR SPORT, un canal care ar fi trebuit să fie de mult prezent în casele românilor
Egalitatea și economia de piață (II)
În literatura economică, există concepții diferite cu privire la modul de funcționare a economiei de piață, la intervenția statului în acest tip de economie și la relația acestui sistem economic cu egalitatea. O primă concepție este că economia de piață funcționează ca un joc cu sumă nulă, în care orice câștig al unui participant provine din pierderea suferită de alt participant. Deși, în lumea contemporană, există foarte multă bogăție, incomparabil mai multă decât în oricare altă epocă istorică, inegalitatea în repartiția acesteia arată că averile acumulate de indivizii din vârful societății își au originea în paupertatea celor de la baza piramidei sociale. Această concepție este susținută nu numai de către anticapitaliștii mai vechi sau mai noi din România, ci și de către unii prestigioși economiști contemporani, de inspirație keynesiană sau marxistă, cum ar fi, de exemplu, J. Stiglitz, P. Krugman, Th. Piketty etc.
Municipalitatea a plătit ultima tranșă a datoriei istorice a societății de termoficare către furnizorul E.ON. Prin achitarea sumei de 284.238 lei se încheie o lungă perioadă în care datorii către E.ON, neplătite de ani de zile, au fost achitate de primărie.
Modul în care un șofer a parcat pe Bd. Cetății din Timișoara a provocat dezbateri aprinse pe rețelele de socializare. Indignarea publicului nu a fost stârnită neapărat de parcarea ilegală în sine, o problemă obișnuită în multe orașe, cât de distrugerea spațiului verde și blocarea accesului bicicliștilor pe pistă.
TIMISOARA. Cu bani asigurati prin PNRR, se vor cumpara noi mijloace de transport in comun pentru Timisoara. CITESTE SI: Dorel loveste din nou la Timisoara. A fost retezat stalpul din calea tramvaiului pe bulevardul Cetatii. Video La aproape un an de la aprobarea finantarii, in decembrie 2023, Primaria Timisoara a lansat licitatia pentru 33 de […]
Ce facem astăzi, 16 februarie 2024, în Timișoara?
Lansare de carte, spectacole de operă și teatrul, concerte, expoziții – sunt câteva dintre evenimentele la care puteți lua parte vineri, 16 februarie.
Inteligenta Artificiala o strategie USA, China, pt.
-suprematia militara, industriala, etc.
-indobitocirea maselor (limbaj infantil)
-supraveghere si spionaj
-crearea de dependinte emotionale
Daca intrebi una dintre AI-Engine de 5x ori aceasi intrebare
vei primii de 5x ori acelasi raspuns…ca si pocaitii sau similari