Anton Kovacs February 8, 2021

 

Școlile se redeschid.

Două milioane de elevi vor veni din nou la școală unde vor petrece 5 ore cu masca pe față.

Nu e deloc o veste bună. După ce, de bine, de rău, după un an de chinuri școala online a reușit să pornească, acum facem un pas înapoi.

Si nu e bine nu din cauza vreunui covid sau ceva asemănător. Ci pentru că viitorul nu este al sistemelor de învățământ care funcționează după un model preluat din armată, nici al părinților care lucrează de la 9 la 18, după care ies de la servici și merg la cârciumă să mai socializeze puțin, în tot acest timp copilul fiind crescut de alții, de școală și de after școală și de Frau care le dă lecții de germană, ci este al părinților care lucrează fiecare unde poate, unii de acasă, alții de loc, alții merg la servici, dar cu toții se mai ocupă și de copilul ăla. Viitorul este al copiilor care învață de acasă, folosind eficient tehnologia, uneori împreună cu părinții sau cu unul din părinți, că și părinții sunt de multe ori niște idioți care mai au multe de învățat, alteori împreună cu prietenii de aceeași vârstă de pe scară sau din vecini, alteori singuri.

Și sigur viitor nu înseamnă că scriem pe hârtie și fotografiem hârtia, cum se face acum, nu înseamnă nici că proasta aia stă în picioare lângă catedră și dă din mâini cu tableta în mână, provocând amețeli celor care se uită la ea de acasă. Sau scrie pe tablă ceva ce oricum nu se poate vedea pe un display foarte mic, pentru că nu i-a trecut prin minte să-și facă lecțiile în Powerpoint sau ceva asemănător, în funcție de materia predată. Asta pentru că nimănui din Europa, că nici ăîa nu sunt mult mai minunați, nu i-a trecut prin minte să facă, împreună cu profesioniștii, niște lecții unitare, de foarte bună calitate care să fie folosite de toți profesorii și elevii din Europa. Lor, profesorilor, li s-a părut mai important ca Ionică să-i vadă pe Georgică și pe Vasilică pe tableta aia.

***

Era prea frumoasă povestea aia cu Oradea ca să nu o strice cineva.

La noi s-au stricat o mulțime de spații verzi pentru ca pe locul respectiv să se facă parcări. La Oradea se dărâmă case și blocuri, tot pentru parcări.

Așa se întâmplă când primari sunt aleși niște țărani pentru care mașina este idealul suprem.

***

 

Analiză. Trei drone spațiale terestre ajung în zilele următoare pe Marte, marcând ambițiile de cercetare a spațiului, în special între SUA și China.

Imagini pentru the guardian mars lander

The Guardian analizează modul în care misiunile spațiale din Emiratele Arabe Unite, China și SUA vor aborda Planeta Roșie în zilele următoare, în condițiile în care doar americanii au mai reușit până acum să aducă un robot pe suprafața planetei Marte.

***

Elon Musk este numit de americani „Thomas Edison al acestui secol”

Elon Musk este considerat de americani unul dintre marii inventatori ai acestui secol

A inventat, printre altele, plata cu Paypal, maşinile Tesla, compania SpaceX şi rachetele Falcon.

Despre Elon Musk se spune că a reuşit să transforme cuvintele în milioane de dolari peste noapte

***

 

A murit George Shultz, fost secretar de stat şi arhitect important al diplomaţiei americane

schu.jpg

George Shultz, fostul secretar de stat al preşedintelui american republican Ronald Reagan şi arhitect important al diplomaţiei americane de la sfârşitul Războiului Rece, a decedat sâmbătă la vârsta de 100 de ani, a anunţat duminică Hoover Institute, informează AFP. “Unul dintre cei mai mari strategi ai tuturor timpurilor, care a activat în timpul a trei preşedinţi americani, George P.Shultz a decedat pe 6 februarie”, a precizat pe site-ul său acest centru de reflecţie afiliat universităţii californiene Stanford. “Shultz a jucat un rol-cheie, împreună cu preşedintele Ronald Reagan, în modificarea cursului istoriei, folosind toate instrumentele diplomaţiei pentru a pune capăt Războiului Rece”, adaugă acest institut, în care fostul ministru a fost membru timp de peste 30 de ani. George Shultz a ocupat de-a lungul vremii patru funcţii diferite în cadrul guvernului federal american: ministru al afacerilor externe, ministru al trezoreriei, al muncii şi pentru buget. Un alt secretar de stat al unei preşedinţii republicane, Condoleezza Rice, a salutat memoria unui “mare om de stat american” şi “adevărat patriot”, care “a făcut lumea mai bună”

***

Proteste de proportii in Danemarca. Oamenii, nemultumiti de masurile anti COVID-19 si de introducerea pasaportului de vaccinare

Circa 600 de persoane au defilat sambata seara pe strazile din Copenhaga pentru a protesta fata de masurile anti-coronavirus luate de guvernul danez, in special viitorul pasaport de vaccinare, noteaza AFP.

La apelul “Men in Black Denmark”, un grup activ pe Facebook care organizeaza mitinguri de mai bine de o luna, protestatarii s-au intalnit in fata parlamentului pentru a sustine “libertatea de alegere” si a denunta “constrangerile” si “dictatura” masurilor de semi-izolare anti-COVID-19 impuse in Danemarca.

***

Şcolile se redeschid, majoritatea elevilor revin în clase după trei luni de cursuri în sistem online

Cursurile vor fi reluate de luni în format fizic, odată cu începerea semestrului al doilea, în majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din ţară, în condiţiile în care 2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi numai în 149 în scenariul roşu, conform ultimei centralizări realizate de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).
Scenariul verde, aferent localităţilor cu o rată de infectare cu COVID-19 la 14 zile mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori, asigură deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor, creşelor şi grădiniţele.
Scenariul galben, în localităţile cu rată de infectare între 1 şi 3/1.000, înseamnă prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.
În scenariul roşu, în localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000, vin doar antepreşcolarii la creşe, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare, însă rămân în online cei din gimnazial şi liceal.
Dacă rata de incidenţă la două săptămâni trece de 6 la mie şi localitatea respectivă este carantinată de către autorităţi, se închid fizic toate unităţile de educaţie şi pe toate categoriile de vârstă se trece la sistemul de învăţare online.
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a estimat săptămâna trecută că vor putea veni la şcoală peste 2,4 milioane de elevi, din totalul de aproape 3 milioane.

Citește și:  Revista presei – 07.07.2021

***

 

Masca de protecție este obligatorie în toate școlile. Care sunt excepțiile

Masca de protecție va fi obligatorie în toate unitățile de învățământ odată cu redeschiderea fizică a școlilor, de luni. Ministerele Educației și Sănătății au anunțat că de la această regulă fac excepție copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Pentru persoanele care nu pot purta mască este recomandată participarea la cursuri online, în locul prezenței fizice fără mască.

***

Venituri uriașe la Spitalul din Târgu Jiu. O moașă: între 7.600 și 24.000 de lei pe lună, un brancardier peste 7.000 de lei

România - Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu

Să fii moașă, îngrijitoare, brancardier, infirmieră sau chiar spălătoreasă la Spitalul județean din Târgu Jiu poate fi extrem de profitabil, după cum o arată tabelul cu Venituri salariale și venituri gărzi nete pe luna decembrie 2020, publicat pe site-ul unității medicale.

O moașă poate câștiga între 8.700 și 24.000 de lei, o infirmieră peste 8.600 de lei, o asistentă până la 10.000-11.000 de lei.

***

Romania are aproape 180.000 de beneficiari de ajutor social. Cei mai multi sunt in judetul Dolj

Numarul beneficiarilor de ajutor social a fost, in decembrie 2020, de 176.674, cei mai multi fiind inregistrati in judetele Dolj (11.120), Bacau (9.609) si Buzau (9.467), conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).

Suma medie platita in ultima luna din anul anterior de statul roman beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 265,71 lei, iar suma totala platita in acel interval s-a ridicat la 46,943 de milioane de lei.
La finalul lunii decembrie 2020 erau suspendati de la plata 12.078 de beneficiari, cei mai multi din Dolj – cu 1.013 de beneficiari, Botosani (924) si Teleorman (727).
Cea mai mare valoare a sumei medii platite (drepturi curente) a fost inregistrata in judetele Salaj – de 341,43 lei, Covasna (318,41 lei) si Brasov (316,22 lei).

***

Revolta unor proprietari de case expropriaţi: „Îşi bat joc de munca de-o viaţă“

400x200.jpg

Cel mai mare val de exproprieri de case din Oradea de după căderea comunismului este în derulare, în cadrul unui proiect de reabilitare şi modernizare a străzilor Cantemir – Nufărului, din centrul oraşului şi până la ieşirea spre Băile Felix.

***

Paradisul iranienilor și complexul de superioritate al românilor

Am mai scris despre complexul identitar românesc, ba chiar propunând conceptul de „superioritate resentimentară”, care, grijuliu întreținut în deceniile regimului naționalo-comunist al lui Ceaușescu, a căpătat mai recent dimensiuni grotești, prin ceea ce am numit „dacopatie” în cartea mea Dacopatia și alte rătăciri românești (Humanitas, 2015). Nu voi reveni aici. Este obsesia cu o inexistentă glorie trecută a miticilor daci, totul încurajat activ în ultimele decenii de biserica ortodoxă. Se inventează un trecut glorios în care dacii și geții au făcut totul în istoria veche a planetei, le-au transmis limba latină romanilor, au construit piramidele, ba chiar pentru unii Isus însuși era dac… adică român. În identitatea colectivă românească intră, de asemenea, un important element resentimentar; unul de superioritate temătoare și arțăgoasă (o „insulă latină într-o mare slavă”), combinat cu unul de mare inferioritate și bănuială. De ce iubim să ne spunem mereu unii altora că suntem ultimii în toate și cei mai de jos? Din vanitate, desigur. Asta e marea noastră caracteristică națională: hybris, obsesia de-a ieși în față.

***

Patreon

***

Timişoara, noul hot spot pentru imigranţi. Realitatea cu care se confruntă locuitorii oraşului de pe Bega

400x200.jpg

Timişoara a devenit un hot spot pentru numeroşii migranţi, cei mai mulţi din Afganistan, care vor să ajungă în Occident, în căutarea unei vieţi mai bune. Ei intră în ţară trecând frontiera României cu Serbia.

***

Atenție! Banatul intră sub cod galben

ANM a emis o avertizare cod galben pentru perioada 7 februarie, ora 16:00 – 8 februarie, ora 12:00, fiind anunţate intensificări ale vântului în Banat şi în zona Carpaţilor Meridionali

Meteorologii au emis două avertizări cod galben: intensificări ale vântului în Banat şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Polei în zona Moldovei.

screenshot_20210207-13374184935521165451

***

curs

***

Raluca Turcan (ministrul Muncii și Protecției Sociale): „Legea salarizării unitare numai militară nu e.“

2-3-Page-02_001-1.jpg

CATEGORIA MONOLOAGELE VACCINULUI Diana Mârza (managerul Spitalului Județean Alba): „Încet-încet, încep să se mai vaccineze, dar nu putem intra cu buldozerul peste ei, că se interpretează.“ CATEGORIA CRITICA SECURITĂȚII PURE Daniel Fenechiu (senator PNL): „Să știți că ei se infiltrează și dacă nu-i promovezi. Dacă îi promovezi sînt și mai mulți, și mai vizibili!“ CATEGORIA TEORETICIENI AI RESPIRAȚIEI Stelian Ion (ministrul Justiției): „Avem nevoie de Justiție ca de aer!“ CATEGORIA COANA GLUMIȚA Raluca Turcan (ministrul Muncii și Protecției Sociale): „Legea […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*