Nu se poate spune că sfârșitul de săptămână nu este unul demn de un thriller politic intens.
Unul din acelea care te țin cu sufletul la gură, dar care, din fericire, se încheie într-o notă pozitivă, chiar dacă lasă în urmă întrebări ce par să aștepte un răspuns în volumul doi.
Decizia de a anula alegerile prezidențiale a fost singura opțiune rezonabilă.
Nu pentru că am fi fost martorii unei conspirații sino-sovietice sau altei povești demne de scenarii hollywoodiene, ci pentru că simpla idee de a pune o națiune să aleagă între acei doi candidați era, pur și simplu, inadmisibilă.
Într-o democrație sănătoasă, alegerea ar trebui să fie o expresie de încredere și speranță, nu o loterie a deznădejdii.
Cât despre conspirația dintre TikTok și Telegram, aceasta a fost ceea ce în limbajul de specialitate se numește „legendă”. O legendă de proastă calitate, născută din nevoia de a distrage atenția de la lucruri care din anumite motive, nu pot fi spuse.
Răspunsuri la întrebările noastre probabil nu vom primi niciodată. Sau, poate, generațiile foarte tinere de acum vor descoperi, într-o zi, fragmente de adevăr printre documentele desecretizate ale viitorului.
Până atunci, putem doar să ghicim, iar unele indicii nu lipsesc.
De exemplu, generalul Dumitru Iliescu vorbește despre o lovitură de stat „fără precedent”. Dânsul trebuie să cunoască adevărul, poate chiar a făcut parte din acest roman de aventuri, împreună cu mulți dintre colegii săi.
Dar chiar fără precedent să fi fost?
Să ne amintim: în săptămâna dinaintea turului 1, după ce s-a întors dintr-o vizită europeană, domnul Ciolacu practic a abandonat campania electorală, de parcă ar fi aflat că are o boală care oricum nu îi va permite să fie președinte. La fel și domnul Ciucă.
Situația a fost izbitor de asemănătoare cu episoadele „Dragă Stolo” sau retragerea subită de pe scena politică a lui Crin Antonescu.
Coincidențe? Nu cred.
Acum, că totul s-a încheiat aparent bine, rămâne să sperăm că partidele vor da dovadă de mai multă înțelepciune în alegerea candidaților viitori.
O înțelepciune care să țină cont nu doar de ambițiile individuale, ci de binele colectiv al națiunii.
Iar poporul, noi toți, trebuie să fim mult mai atenți pe cine credităm prin semnătura noastră de susținere.
Deja prevăd o listă scurtă, cineva de la PSD, poate domnul Ciolacu, poate altcineva, domnul Bolojan, domnul Kelemen Hunor, poate chiar domnul Nicușor Dan. Nici Ana Birchall nu ar fi rea, cu toate că nu știu dacă va mai candida.
Despre doamna Lasconi și domnul Georgescu probabil că nu vom mai auzi în contextul alegerilor prezidențiale, un timp cred că serviciile de ambele părți care i-au propulsat pe cei doi vor rămâne în umbră.
Și după aceea așteptăm să cânte „the fat lady”, cu speranța că aceasta nu va fi doamna Șoșoacă.
În ceea ce privește rolul serviciilor și al armatei, lecția ar trebui să fie clară. Acestea sunt, în esență, câinii de pază ai statului. Iar câinii de pază necesită un echilibru delicat: îi hrănești suficient, dar nu prea mult pentru că se îmbolnăvesc, îi dresezi pentru a răspunde comenzilor, te porți corect cu ei, dar niciodată – absolut niciodată – nu le permiți să își asume controlul sau, metaforic vorbind, să se cace în capul tău.
Orice abatere de la acest principiu riscă să submineze nu doar încrederea în instituții, ci însăși fundația democrației.
*
A mai rămas o singură enigmă, acel avion misterios, un Bombardier Global Express, care a aterizat ieri la București după un zbor direct din SUA.
Un avion despre care toată presa vorbea ieri dimineață, după care, brusc, începând cam de la ora 16, nimeni nu a mai pomenit nimic.
***
CCR a anulat alegerile prezidenţiale chiar în timpul votului. Ce înseamnă reluarea lor „în integralitate”
Decizie istorică în România. Curtea Constituţională a anulat rezultatele din primul tur la alegerile prezidenţiale chiar în timp ce diaspora vota pentru turul 2. Practic, a anulat întregul proces electoral, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero în integralitate. Asta înseamnă că se vor strânge iar semnături şi depune din nou candidaturile.
Ce urmează? Președintele CCR, Marian Enache, pentru cititorii HotNews: „Luăm totul de la capăt. Liste de semnături, campanie electorală”
Efectul deciziei fără precedent a Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale va fi „reluarea de la capăt a întregului proces electoral”, începând cu strângerea de semnături de către candidați și terminând cu o nouă…
Generalul Dumitru Iliescu: Asistăm la o Lovitură de Stat fără precedent dată de structuri statale externe și interne
Elena Lasconi, după anularea alegerilor prezidențiale: „Decizia CCR este ilegală și imorală”
Călin Georgescu, mesaj video pentru români, după decizia CCR: „Este practic o lovitură de stat oficializată. Statul este în comă indusă”
Candidatul independent Călin Georgescu a transmis vineri seară un mesaj video înregistrat, în care a atacat decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, afirmând că „statul român a călcat democrația în picioare” și că…
Purtătorul de cuvânt al PSD, după decizia CCR: Întrebarea mea și a cetățenilor e de ce atât de târziu
„Nu comentăm deciziile Curții”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, într-o intervenție la Digi24, după decizia CCR de a anula, vineri, turul întâi al alegerilor prezidențiale. El a precizat însă că, „din…
„Ne apropiem de o republică bananieră”. Kelemen Hunor cere mai multe informații, inclusiv de la serviciile secrete, despre „dosarul Georgescu”
Decizia Curţii Constituţionale privind anularea alegerilor prezidenţiale este una fără precedent, iar instituţiile statului trebuie să vină cu mai multe informaţii referitoare la „dosarul Georgescu” pentru a restabili încrederea cetăţenilor, consideră liderul UDMR, Kelemen Hunor.…
Un profesor de drept constituțional ridică 4 întrebări majore la care CCR trebuie să răspundă urgent. „OK, se repetă, dar ce facem cu banii?” / Cât mai stă Iohannis
Profesorul de drept constituţional Radu Carp a explicat, într-un dialog pentru publicul HotNews.ro, de ce comunicatul Curţii Constituţionale creează o situaţie fără precedent în România. „Sunt extrem de confuz”, spune profesorul, care cere ca judecătorii…
Partidele DREPT și Reper au cerut și anularea alegerilor parlamentare. „Au fost tot sub război hibrid”
Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, anunță că a cerut anularea alegerilor parlamentare. „Au fost tot sub război hibrid”. La rândul său, partidul REPER a solicitat la Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare, invocând „ingerinţa Rusiei”, „manipularea şi dezinformarea populaţiei”.
„Geoană are șansa de a pierde a treia oară!”, „Cristela, dragostea mea!”. Glume pe internet după decizia CCR
Pe fondul șocului, supărării sau satisfacției generate de decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, internetul s-a mobilizat rapid și a postat mai multe glume despre situația politică…
Gigant din industria auto cu 5. 000 de angajați închide centrul din Oradea
Reprezentanții Forvia Hella confirmă pentru Profit.ro decizia de închidere a centrului tehnic din Oradea, precizând că este vorba despre o „decizie strategică”. Ei susțin că una dintre cauze este evoluția neașteptată a ritmului de vânzare…
Veşti proaste în prag de sărbători: ArcelorMittal Hunedoara anunţă reducerea activităţii şi tăierea salariilor din cauza lipsei comenzilor
Vaporașele de pe Bega intră în hibernare
Cele șapte vaporașe ale Societății de Transport Public Timișoara care fac curse zilnic pe Canalul Bega intră în hibernare peste iarnă, au anunțat reprezentanții STPT. „Vineri, 6 decembrie 2024, este ultima zi în care vaporasele S.T.P.T. vor circula pe Canalul Bega. Începând de sâmbătă, 7 decembrie 2024, acestea vor fi retrase pentru perioada de iarnă, […]