La un moment dat Nicolae Iorga a fost întrebat de ce între istoria scrisă în cărțile destinate specialiștilor și cea destinată elevilor de școală generală există o deosebire atât de mare.
Iorga a explicat că istoria destinată copiilor are rolul a crea o stare de mândrie patriotică, chiar dacă informația oferită este parțial sau în întregime eronată. Istoria adevărată este predață în facultăți celor care vor ajunge istorici și care au ajuns la un nivel destul de înalt pentru a discerne binele de rău.
La fel se întâmplă și acum, istoria pe care am învățat-o majoritatea noastră în școală, cea cu dacii și romanii și cetățile românești din Transilvania secolului XIII (oare ce limbă vorbeau românii ăia?) nu prea are multe lucruri în comun cu istoria reală, rolul a ceea ce am învățat în școală a fost să ne facă mândri că suntem plătitori de impozite și la nevoie soldați români, nu să ne învețe istorie adevărată.
La fel, în acest articol veți găsi legenda urbană și romanțată despre Tezaur.
Dacă însă doriți informații reale despre acest subiect poate ar fi mai bine să citiți o copie a dosarului referitor la tezaur, 237 de pagini cu documente originale, întocmit de specialiștii vremii la comanda mareșalului Antonescu.
Și atunci veți afla că de fapt toată istoria asta cu tezaurul a fost o treabă specific românească.
Practic nimeni nu a știut și nu știe nici acum ce era în tezaurul acela, erau acolo tot felul de obiecte de uz personal, unele prețioase altele fără valoare, hârțogărie adunată din diverse birouri, până și ace cu gămălie au fost aruncate în lăzile alea.
Nu s-au făcut decât niște inventare parțiale, o parte din tezaur a fost înapoiată, dar după aceea a dispărut, unii au trimis hârtii, dar li s-au înapoiat bijuterii, alții au spus că au trimis bijuterii, dar nimeni nu a verificat dacă aceste afirmații corespundeau realității și bineînțeles acestea nu pot fi dovedite.
Un document interesant care merită citit, eventual băgați linkul în “bookmarks” și citiți-l în weekend.
***
Nu voi comenta ce spune Cheloo.
Spun doar că părerea mea este că Arafat, Iohannis sau Orban sunt prea mici pentru un război atât de mare.
***
Dacă se poate la Fujitsu, sigur se poate și la noi.
Sigur că va mai trebui să meargă și la serviciu cineva, că nu se pot bate cuie pe șantier stând acasă și nici băieții care îți repară instalația de apă nu pot lucra de la domiciliul lor.
Dar în nenumărate locuri se poate.
Nu trebuie decât să ne gândim puțin cum să facem, niște teste s-au făcut deja lunile trecute, dacă e nevoie, ne punem la punct infrastructura necesară la domiciliul fiecărui angajat și îi dăm drumul, nu mai pierdem timpul.
Și astfel am rezolvat și problema bonei pentru copil, și cu masca din troleibuz sau tramvai, și stresul sculatului de dimineață pentru cei care funcționează după un ciclu nocturn…
Sau vă place să plătiți chiriile alea imense și să vedeți pe stradă zecile de mii de mașini folosite de cei care merg la serviciu sau la prânz merg să mănânce în celălalt capăt al orașului?
***
Sigură că da, bicicletele sau trotinetele, indiferent de model, sunt o alternativă perfectă la traficul obositor cu mașinile.
Singura condiție este ca traficul cu mașina să fie destul de redus pentru a nu pune în pericol siguranța bicicliștilor.
Și asta se face prin metode administrative, de exemplu transformarea programului “rabla” pentru mașini într-un program de subvenționare a achiziției de biciclete și trotinete, electrice sau nu, desființarea unei părți infrastructura auto și înlocuirea acesteia cu infrastructură pentru biciclete și trotinete, la care se pot adăuga și alte modalități de descurajare a traficului auto.
***
Cândva, cred că aveam 3-4 ani, bunica m-a văzut că am rupt o floare.
Mi-a explicat atunci că rupând floarea aceea am ucis-o, deoarece și plantele sunt niște organisme vii.
Ucizi o floare când o rupi, ucizi un copac când îl tai.
Și în cazul acestui tânăr idiot din Mamaia (păcat că unor asemenea lepădături nu li se publică și numele), și în cazul altor persoane, lipsa de empatie față de alte forme de viață, animale sau vegetale, demonstrează în primul rând proasta creștere pe care au primit-o acasă. Poate nu e vina lor, din niște părinți cretini nu prea pot să iasă genii.
La asta se adaugă, în majoritatea cazurilor, așa cum ne arată studiile de specialitate, și grave probleme de sănătate psihică, se începe cu copacii și se continuă cu pisicile sau câinii, iar uneori se ajunge chiar la oameni
***
Popoviciu, Ghiță, săptămâna trecută, parcă, a fost Daniel Dragomir.
Au fost și ceilalți doi din gașcă, Mazăre și Nicușor Constantinescu, acum e ăsta, despre care se spune că e creierul grupării.
În total sunt vreo 4450.
Sunt tare curios cât va dura până când șefilor din poliție și “servicii” li se va aprinde în cap becul ăla care arată că au înțeles care e relația cauză – efect?
***
…urme ale virusului SARS-CoV-2 au fost descoperite în eşantioane de ape uzate colectate în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descoperirea acestuia în China, în decembrie 2019.
Asta o spune un om de la The Centre for Evidence-Based Medicine, o instituție care este cu totul altceva decât Medicina văzută la știrile de la ProTV și reprodusă a doua zi ca fiind o contribuție personală a „specialistului” care își face PR la televizor.
***
Pe măsură ce majoritatea populației va fi formată din persoane care sunt capabile să folosească un computer, un telefon mobil sau alt dispozitiv care permite navigarea pe internet, probabil situația magazinelor va fi cumva echilibrată.
Ca și acum, dacă vom dori o pâine, sau ni se strică bateria de la baie și trebuie să o înlocuim urgent, când avem nevoie de un pachet de țigări sau un suc, vom apela la un magazin de proximitate, butica sau Profi-ul de după colț, sau la un magazin de specialitate din apropiere.
Dacă însă vom dori să ne cumpăram un computer, un televizor, un aspirator, sau vom dori să ne redecorăm apartamentul, vom apela la un magazin online, unde putem să comparăm prețurile, să citim recomandările altor cumpărători și unde marfa ne este adusă la ușa locuinței.
Victimele vor fi marile supermarketuri, care vor fi înlocuite de comerțul online.
Iar mallurile, templele consumerismului actual, vor deveni spații de socializare, un fel de orașe acoperite și etajate unde vom merge să ne plimbăm și să bem cafea împreună cu prietenii.
***
Ce înseamnă impozitare progresivă?
Pe scurt, dacă ai leafă de 1500 de lei, de exemplu, nu plătești impozit.
Dacă ai 2500 plătești 30% iar dacă ai 10000 plătești 75%
Celui cu leafă de 1500 de lei îi rămân în mână 1500 de lei, celui cu leafa de 2500 de lei îi rămân 1750 iar cel cu leafă de 10000 de lei rămâne cu 2500 de lei.
În felul acesta vom fi mulțumiți că munca ne este apreciată în funcție de performanțe, dar vom primi în mână sume relativ egale.
Statul, care în actualele condiții, în care plătim cu toții un impozit de 10%, primește de pe urma celor trei persoane 1400 de lei, odată cu aplicarea impozitului progresiv va primi 8250 de lei, diferența fiind folosită pentru a-i ajuta pe cei care nu au un loc de muncă.
Bineînțeles că am simplificat foarte mult, vor exista mult mai multe tranșe de impozitare, calculul se va face puțin mai complicat, dar cam aceasta este ideea.
Susținătorii ambelor variante au argumentele lor.
Cei care sunt partizanii sistemului actual, cota unică, spun că și acum cei cu salarii mari plătesc mai mult impozit, cel cu un venit de 10000 de lei plătește 1000 de lei, în comparație cu cel care are salariul de 2500 de lei și care plătește numai 250 de lei, sau cel cu leafă de 1500 căruia i se rețin 150 de lei.
Iar cei care doresc salariu mai mare nu au decât să presteze servicii mai bine plătite, că nu putem compara un medic care suportă stresul pe care îl suportă, sau un militar care își riscă în permanență viață, cu un muncitor de pe șantier sau în fabrică.
Ceilalți, adepții impozitării progresive, spun însă că nu e normal ca în condițiile în care și cei cu venituri mari și ceilalți prestează o muncă utilă, unii să câștige de câteva ori mai mult decât ceilalți. Avem nevoie și de instalatori cum avem nevoie și de medici, ne trebuie și oameni care fac pâine la fel cum ne trebuie și negustori care vând făină en gross. Cât despre militari, probabil în ultimii 70 de ani au murit la locul de muncă mai mulți muncitori necalificați în construcții decât militari și polițiști în misiune.
Așa că, spun ei, ar trebui aplicată o oarecare egalizare a nivelului de trai prin impozitarea diferențiată.
Cred că în condițiile în care peste 3-4 ani nu mai puțin de 30% din cei care acum au un loc de muncă vor deveni asistați sociali, fenomen care va continua încă mult timp după aceea, impozitarea progresivă va deveni o necesitate.
Nu e chiar capitalism, o orânduire care presupune că fiecare trage pentru el și nu-i pasă de ceilalți, dar în nici o țară civilizată capitalismul nu mai este chiar atât de pur.