În ultimele 48 de ore n-au fost prea multe știri. Practic, doar una mare și lată: alegerile din Moldova, unde Maia Sandu se pare că a câștigat.
Foarte bine, este țara lor, e alegerea lor, și-au pus speranțele într-un lider care, în opinia lor, le poate face viața mai bună.
Totuși, nu pot să nu observ paradoxul în care trăim: cei care au părăsit Moldova din cauza lipsurilor și a greutăților, convinși că nu mai aveau un viitor acolo, contribuie acum în mod decisiv la alegerea administrației care a contribuit la această situație.
E ca și cum, în 1984, cei care au plecat în Germania, lăsându-și aici casele și tot ce au adunat ei și strămoșii lor de-a lungul generațiilor, sau „frontieriștii” care și-au riscat viața traversând frontiera pentru a scăpa de foametea și mizeria de aici, s-ar fi înghesuit, în frunte cu Neculai Constantin Munteanu, să-l voteze pe Ceaușescu.
Sau, mai aproape de zilele noastre, e ca și cum cei peste 8 milioane de oameni care au fugit din Ucraina ar face coadă la consulatele din țările în care au ajuns să-l voteze pe Zelenski.
*
Bucureștenii rămân fără aer.
Nici noi, timișorenii, nu suntem departe de această situație.
În ultimele două săptămâni, cu excepția dimineților de weekend, și aici calitatea aerului a fost la limita inferioară.
Și nimeni nu face nimic pentru a rezolva problema: transformăm fiecare spațiu verde rămas în parcări sau construcții, iar în privința transportului, deși acesta s-a îmbunătățit oarecum în ultimii 2-3 ani, suntem blocați într-un cerc vicios. Transportul public nu poate funcționa eficient din cauza traficului intens, iar pe de altă parte, nu renunțăm la mașini pentru că nu avem un sistem de transport în comun cu adevărat eficient.
***
Rezultatele oficiale ale alegerilor din Moldova. Maia Sandu și-a anunțat victoria: „Moldova, fii mândră de tine! Am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică” / Pro-rușii aruncă prosopul / Stoianoglo a câștigat cu 30. 000 de voturi în țară, dar Sandu a avut în plus 200. 000 de voturi în diaspora
ALEGERI ÎN SUA – Curiosul sistem electoral american
Alegerile prezidenţiale americane se bazează pe un sistem foarte special. Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton în 2016, deşi primise cu aproape trei milioane de voturi mai puţin, George W. Bush a fost ales în 2000 împotriva lui Al Gore, care primise cu aproape 500.000 de voturi mai mult.
Dezvăluit: miliardarii sunt „beneficiarii finali” legați de 3 miliarde EUR din subvențiile UE pentru agricultură
Mii de ferme mici s-au închis conform analizei datelor oficiale, dar opace, din statele membre UE
Uniunea Europeană a acordat subvenții generoase pentru agricultură companiilor a peste o duzină de miliardari între 2018 și 2021, poate dezvălui The Guardian, inclusiv companii deținute de fostul premier ceh Andrej Babiš și de omul de afaceri britanic Sir James Dyson.
Miliardarii au fost „beneficiarii finali” legați de 3,3 miliarde de euro (2,76 miliarde de lire sterline) din ajutoarele agricole din UE pe parcursul perioadei de patru ani, chiar dacă mii de ferme mici au fost închise, potrivit analizei datelor oficiale, dar opace din statele membre ale UE.
Videoclipul de 60 de secunde în care se arată sumele de sute de milioane de euro, afaceri cu statul, realizate de cineva despre care liderii PSD susțin că „nu știm cine e”
Premierul Marcel Ciolacu, primarul Olguța Vasilescu și ministrul Sorin Grindeanu au spus că nu știu cine a fost misterioasa femeie care a stat în primul rând la dezbaterea dedicată de Antena 3 CNN candidatului PSD la președinție.
Bucureştenii rămân fără aer: Poluarea din Capitală a ajuns la un nivel extrem
De unde să începem? Despre copiii rămași singuri, care ar trebui să ne facă agenda politică
Când mama a plecat Când tata și-a găsit de lucru și a plecat Când tata s-a angajat Când părinții au plecat Când mama a fugit Când tată și mama s-au despărțit. Toate evenimentele lor majore din familie sunt legate de plecarea părinților, despărțire, găsirea unui loc de muncă: totul se învârte în jurul precarității muncii care îi împinge la sărăcie și la rupere a familiei.
Începe campania pentru colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice în Timișoara
Primăria Municipiului Timișoara invită cetățenii să participe activ la campania de reciclare „Orașe curate”, o inițiativă de colectare a deșeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) care acționează în sprijinul unui mediu mai curat și sănătos. Campania se desfășoară în perioada 1-30 noiembrie 2024 și este destinată tuturor locuitorilor Timișoarei.