– De fix două zile auzim la televizor, din 10 în 10 minute, un nou cuvânt: „Catagrafiere”.
Este frate cu comorbiditățile, asimptomaticii, contacții, carantinații, pozitivații, coronascepticii, termometrizarea, telemunca și școala online.
Vă mai aduceți aminte de „izoletă”, micuța de ea?
După ce a fost pretextul cheltuirii a multe milioane de euro nu mai auzim de ea. A fost înlocuită cu sora ei mai mare, remorca de TIR în care fotografiem morții pe stadioane. Multe capete ar trebui să cadă pentru remorca aia.
De ce nu se spune totuși „inventariere”, un cuvânt pe care-l cunoaște oricine, și se spune „Catagrafiere”, un cuvânt pe care până în urmă cu două zile nu l-a auzit nimeni?
Pentru că se consideră că folosirea unor astfel de termeni ne impresionează pe noi, pulimea. Cei care spun „catagrafiere” sau „asimptomatici” doresc de fapt să ne spună ceva de genul „noi folosim temeni de specialitate pentru că suntem specialiști, spre deosebire de voi, proștilor, care nu știți să vorbiți și nici medici nu sunteți, așa că obligația voastră este să ne ascultați, indiferent ce spunem”.
Din păcate, așa cum putem constata chiar și numai citind presa de astăzi, mulți din cei care folosesc cuvinte frumoase habar nu au ce fac, ei vorbesc de scheme de tratament pentru Covid și nu recunosc sau poate nici nu știu că nu există un tratament pentru viruși, fac teste dar tot așa de bine ar putea să dea cu banul, precizia este aceeași, vorbesc despre vaccinuri dar nimeni nu știe cum vor fi vaccinați oamenii în condițiile în care vaccinul ăla trebuie păstrat la -70 de grade Celsius, iar noi nu suntem în stare să păstrăm o temperatură rezonabilă în sălile de spital și când nu sunt arși de vii oamenii mor cu zile în spitalele românești pentru că medicilor nu le pasă sau nu își cunosc meseria.
– Am avut ocazia odată, aveam vreo 16-17 ani pe atunci, să stau la vreo 3 metri de locul prin care a trecut Ceaușescul.
M-am uitat atunci și la el , dar și la fețele oamenilor care stăteau alături de mine.
Nu au izbucnit în plâns dar nici departe de coreencele alea care se isterizează când îl văd pe Marele Conducător nu au fost.
Imaginați-vă că la un moment dat vă întâlniți cu președintele Iohannis, și omul ăsta dă mâna cu dumneavoastră, vă spune „Dragă Popescu, ce mai faci, cum merge treaba?”. Dacă după aceea se bagă și primul secretar de la Consiliul Județean în seamă, nici nu știți cine e omul ăla, nici nu îl mai băgați în seamă.
Cam așa e după ce Putin a felicitat-o pe Maia Sandu.
Probabil când Chiril i-a spus „dragă Maia” a izbucnit în plâns.
După aceea ceilalți nu au mai prea contat.
Și înțeleg că Maia Sandu va fi o bună președintă, adică una care va face tot binele posibil pentru poporul pe care îl conduce, pentru moldoveni, nu pentru alții. La fel cum și Trump, când a spus, de exemplu, că Huawei pute, a vrut să facă bine pentru americani, nu pentru români, polonezi sau alții.
– Spre deosebire locurile unde oamenii sunt mulțumiți că sunt încă lăsați să mănânce, să se cace și să posede o mașină, în alte locuri oamenii vor mai mult de la viață, așa că protestează pentru a-și păstra libertatea.
– Astăzi în Dilema veți găsi o mulțime de articole interesante despre construcții. Vă recomand să le citiți pe toate.
– Politicienii ne spun că anul ăsta a fost puțin mai greu, nu foarte greu, dar la anul va fi infinit mai bine. Nu vreau să vă sperii dar părerea mesa este că la anul va fi mult mai greu decât a fost în acest an. Așa că țineți de bani, țineți de ce aveți că altele nu o să mai apucați să strângeți decât dacă furați.
– Nu știu dacă ați observat, eu am nume de ungur. Probabil că unul din strămoșii mei îndepărtați a fost potcovar și atunci când s-a considerat că este necesar ca fiecare din noi să avem un nume de familie lui i s-a dat numele de „Potcovaru”, în maghiară pentru că trăia într-un ținu în care se vorbea maghiară. Dacă strămoșii mei ar fi locuit în altă parte numele meu ar fi fost “Fieraru”, sau “Schmidt”, dar aș fi fost exact aceeași persoană, la fel de înalt, ochii și părul ar fi avut aceeași culoare și aș fi gândit exact a fel.
În copilărie mi se spunea că sunt „bozgor” sau „hortist”, atunci când nu mi se spunea „hitlerist” pentru că limba mea maternă era germana. Profesorii care nu erau chiat atât de inteligenți cum doreau să pară, unii din ei, pronunțau „Covacîsî” în loc de „Covaci” cum știe orice văcar că trebuie să fie pronunțat numele meu de familie.
La un moment dat îți cam ajunge, așa că, și dacă ai evitat subiectul până atunci trebuie să spui adevărul.
Si adevărul este că Rareș Bogdan și alții ca el nu sunt patrioți. Patrioți sunt cei care pot arăta că au realizat ceva în viață pentru cei din jur, că s-au sacrificat, nu cei care s-au îmbogățit fără a putea întotdeauna demonstra cu state de plată de unde le provine bogăția.
Rareș Bogdan nu este decât o lepădătură naționalist-șovină, o rămășită a celor care în ‘90 erau să declanșeze. aici la noi, în România, un război civil și care după vreo 3 ani văzând că nu le-a mers cu șovinismul au inventat Caritasul și au furat banii a milioane de oameni mai slabi de duh.
– Nu s-a amânat cum credeam, dar Florin Iordache rămâne.
Publicitate
Întreprinzători, contabili, mai este doar o lună până la sfârșitul anului.
Ați terminat cartagrafierea anuală?
Dacă nu, Carbon poate să vă ajute mai mult decât credeți.
Carbon, 225 Euro, pe viață.
O ofertă mai mult decât asimtomatică.
Libertatea se fură lesne. Poliţistul bun şi rău îl interoghează pe inocent zi şi noapte, când nu-l bat criminalii în celulă. În pauzele scurte îl mint megafoanele. Nu va accepta el orice carceră, ca să fie lăsat în pace?
Semnal puternic de la Moscova după alegerile din Republica Moldova. Mesajul Patriarhului Kiril începe cu „Dragă Maia”
Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Prea Sfinţitul Kiril, a transmis un mesaj de felicitare preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: GettyImages
Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Prea Sfinţitul Kiril, a transmis un mesaj de felicitare preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.
Potrivit site-ului oficial al Patriarhiei, Prea Sfinţitul Kiril şi-a exprimat speranţa unei cooperări între autorităţile moldovene şi Biserica Ortodoxă din această ţară, care ar putea conduce la „la crearea unei societăţi puternice din punct de vedere spiritual şi sănătoase din punct de vedere moral, la stabilirea păcii şi armoniei între oameni”.
Obsesia Unirii sau reflexul pavlovian
Unirea cu România este un curent minoritar în Republica Moldova.
În cursa prezidențială au fost doi candidați care au propus în mod explicit Unirea: Octavian Țîcu, care a obținut 2,1% din voturile exprimate în turul întîi și Dorin Chirtoacă, care a înregistrat 1,2%.
Unirea cu România este un curent minoritar în Republica Moldova. Cel mai recent sondaj de opinie, publicat în septembrie 2020, arăta că doar 30% dintre alegători ar susține această propunere.
Uniunea Europeană analizează „soluţii practice” pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, informează AFP. „Împreună cu preşedinţia germană a (Consiliului) UE căutăm soluţii practice”, însă „vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează” planul de relansare, a spus Beaune în faţa Senatului francez.
Poliția din Berlin a revocat permisiunea pentru un protest împotriva noilor restricții anti-pandemice din cauza faptului că manifestanții au refuzat să poarte măști. Au fost folosite tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea care se strânsese în fața Porții Brandenburg, relatează The Guardian.
Curs BNR valabil astăzi 19.11.2020
Nouă modificare la Măsura 1: Întreprinderile individuale și familiale vor putea lua microgranturi
Întreprinderile individuale (II) și familiale (IF) vor putea accesa microgranturile de la Măsura 1 de ajutoare de stat, printr-o nouă ordonanță de urgență aprobată, miercuri seara, de Guvern, a anunțat ministrul Economiei.
Claudia Surdu a absolvit Facultatea de Construcții în 1993 și de atunci a lucrat timp de mai bine de 16 ani adunați pe șantiere de construcții din România și nouă ani în domeniul cercetării materialelor de construcții.
„Tumoretă”, termenul medical cu un aer grațios, e, de fapt, un diminutiv monstruos și la fel de nefiresc ca, la o adică: diabețel, ischemiuță, ulceraș, canceraș, siduță, sclerozuță, scorbuțel, edemuț, hepatituță, infecțiucă, trombozică, șăncruleț, infărcțel, covidel. (M. P.)
O tânără din Târgu Mureş acuză cadrele medicale de Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş că ”i-au băgat tatăl în mormânt, cu zile”, după ce a suferit un accident rutier în timp de se afla în misiune.
Comisia Europeană avertizează România: Deteriorare masivă a finanțelor publice în 2020
Având în vedere prognozele Comisiei Europene, precum şi recentele evoluţii macroeconomice şi bugetare, România nu pare în măsură să facă ajustările necesare pentru a putea să se asigure că deficitul excesiv identificat este corectat în viitorul apropiat, se arată într-o comunicare privind situaţia fiscală din România prezentată miercuri de CE în cadrul pachetului de toamnă pentru politica economică, potrivit Agerpres.
Trimis de Rareș Bogdan să exerseze articolul 1 din Constituție, Kelemen Hunor a replicat, pentru Libertatea, că nu a făcut și nu va face nimic împotriva României.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, îi răspunde lui Rareș Bogdan, după ce acesta a declarat pentru Libertatea că nu ar vrea Uniunea la guvernare alături de PNL și că liderii formațiunii maghiare ar trebui să recite articolul 1 din Constituție în fiecare dimineață.
”Sunt 30 de ani de la Revoluție, din care UDMR a fost la guvernare 11 ani. 11 ani din 30, asta este realitatea, în rest sunt legende urbane, minciuni, rea-voință. Pe de altă parte, eu și colegii mei, maghiarii din România, precum și Rareș Bogdan, cu toții ne-am născut în această țară. Este țara noastră, și a lui, și a mea, și a părinților mei. Părinții mei, bunicii mei au trăit pe acest pământ, au muncit aici, indiferent unde erau, la un moment dat, Moldova, Oltenia, Transilvania”, a declarat Kelemen Hunor, într-un interviu pentru Libertatea.
”Suntem toți cetățeni români. Eu nu am acceptat nici de la Dan Voiculescu, și a încercat în 2012, și nu accept nici de la altcineva teste de loialitate. Eu respect Constituția, exact cum respectă orice om, și în 53 de ani nu am făcut nimic împotriva țării mele și nici nu voi face în continuare”, a adăugat acesta.
Numirea lui Florin Iordache – artizanul Ordonanței 13 – la șefia Consiliului Legislativ, prin votul Parlamentului, este constituțională, a decis Curtea Constituțională, care a respins miercuri sesizările PNL și USR, potrivit unor surse oficiale.
Site-ul de educație Școala 9 publică astăzi un caz care vorbește, o spun chiar părinții unei clase de la Școala Nr. 12 “Herăstrău”, despre cum obiceiurile comuniste din învățământ supraviețuiesc pandemiei.
În Arad, în 5 din 100 de cazuri cu suspiciune de coronavirus înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică s-au constatat erori. Greşelile au făcut şi ca unele pesoane care nu au făcut teste COVID-19 să primească mesaje că ar fi pozitive.
Dr. Dan Mihai Nicolau, fost şef al secţiei de Chirurgie toracică din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj timp de 25 de a ani, a vorbit deschis despre implicarea politicului în sistemul medical şi despre improvizaţiile care pot omorî oameni.
Recurența tragediilor sanitare, Piatra Neamț 2020 după Colectiv 2015, vine pe fondul inexistenței unei lămuriri în justiție. Dintre toate cazurile de corupție și abuzuri în sistemul medical românesc, care au apărut după tragedia de la Colectiv, niciunul nu are sentință definitivă. Doar trei au ajuns la primul verdict (nedefinitiv), alte patru cazuri se află în diferite faze la prima instanță, iar cinci sunt încă la procuratură, după patru, cinci ani!
Expert în politici de sănătate, Vlad Mixich a spus miercuri dimineață la Europa FM că sistemul de împărțire a vaccinului din Marea Britanie e axat pe vârste și grupuri vulnerabile, în timp ce primele informații arată că în România va fi favorizată birocrația.
Câte zile vom munci de la birou în viitor. Previziunile miliardarului Bill Gates
Pandemia restructurează în continuare piaţa muncii, la nivel mondial, miliardarul Bill Gates avansând o ipoteză de lucru la birou în funcţie de frecvenţa călătoriilor de afaceri.
Libertatea a arătat ieri că o remorcă frigorifică e folosită pe post de morgă de Spitalul Victor Babeș din Timișoara. TIR-ul se află pe stadionul CFR din oraș, la 5 kilometri de spital, și costă instituția spitalicească 81.000 de lei.
Direcția de Sănătate Publică nu răspunde clar dacă a dat sau nu autorizație TIR-ului transformat în morgă, ci doar o numește “alternativă provizorie” pentru “extinderea spațiului destinat persoanelor decedate cu un container care să asigure temperatura și condițiile corespunzătoare normelor în vigoare”.