Un tânăr aflat în căutarea unui loc de muncă bine plătit e supărat pentru că patronii cei răi oferă salarii mici celor aflați la început de carieră.
Îl cunosc pe tânărul ăsta. Sau pe fratele său geamăn, sau poate era doar un coleg de generație.
S-a dus la George la firmă, să se angajeze.
I-a spus că nu știe să facă nimic, că a mai lucrat în câteva locuri, munci din astea de necalificat, a umblat din ușă în ușă să vândă pachete de telefonie, a mai lucrat la un call center, chestii din astea.
Și prima întrebare a fost cât e leafa. Că el ar vrea 7000 pe lună, în mână, pe mai puțin nici nu se scoală dimineața.
La care George, dom’ patron, s-a sculat de pe scaunul său și l-a invitat pe candidat să se așeze el pe scaunul patronului:
– Te rog să stai pe scaunul ăsta, din momentul ăsta ești patronul firmei, spune-mi ce să fac și la sfârșitul lunii să-mi dai tu mie 7000 de lei.
Eu am cunoscut-o pe sora ăstuia, a venit la mine la firmă să se angajeze.
Și ea a început întrebându-mă cât e salariul la noi, că ea de unde a plecat avea salariul mediu pe economie dar ea nu stă pe banii ăștia.
Am întrebat-o și noi ce știe să facă.
Ne-a spus că ea a terminat facultatea, inginerie economică.
Pentru că nici colega mea și nici eu habar nu aveam ce este aia inginerie economică am întrebat-o ce a învățat acolo. Nu a știut să răspundă.
Deoarece noi aveam nevoie de contabil și nu de oameni pregătiți să facă inginerii economice i-am pus trei întrebări simple.
Atât de simple încât ‘Nea Vlasin, fost ghestionar la ICRAL, care avea fix 4 clase, ar fi știut să răspundă.
1. De ce se face Nota de recepție și Constatare de diferențe, NIR-ul ăla. Nu cum se face, că asta e complicat, am cunoscut profesori la ASE care nu știau cum se face așa ceva, ci de ce se face.
Nu a știut să răspundă.
2. Să-mi explice cu cuvintele ei ce este monetarul
Nu a știut să-mi răspundă
Și în sfârșit o întrebare mai complicată, la care Nea’ Vlasin nu ar fi știut să răspundă pentru că el nu era contabil și nu avea o diplomă de la ASE:
3. De ce se folosește contul 581?
După privirea tâmpă pe care a avut-o am înțeles că nu auzise în viață ei că ar exista un cont 581, mai mult, probabil că nici nu știa ce sunt alea conturi, cu toate că ea dorea să se angajeze la noi în funcția de Contabil.
Asta e nivelul. Oamenii ăștia vor 7000 de lei/lună, în mână.
Și așa este peste tot, nici băiatul ăla căruia George i-a oferit scaunul de patron nu știa să facă nimic, nici fata asta nu știe să facă nimic, ce este monetarul, cum se face un NIR și de ce se folosește contul 581 probabil nu știe nici Ministrul Finanțelor. Societatea este infestată de oameni din ăștia care nu știu să-și facă treaba.
Și nu este numai o problemă de pregătire, problema este mult mai profundă.
Să nu se înțeleagă că mie nu-mi plac banii, dimpotrivă.
Dar să pornești de la bani este greșit.
Uitați-vă în jur, o mulțime de oameni se fac medici pentru că se plătește bine.
Și am ajuns unde-am ajuns, în loc ca de sănătatea noastră să se ocupe niște oameni bine pregătiți, care să dea dovadă de compasiune față de durerea celor care apelează la ajutorul lor sistemul este infestat de o mulțime de indivizi care nu se gândesc decât la bani. Stau acolo în cabinetul ăla, copiază niște rețete de la o lună la alta dar vor mai mulți bani.
Practic majoritatea medicilor de familie nu fac nimic pentru banii ăia tot mai mulți pe care îi vor, poți să pui un calculator și o imprimantă în locul lor și te costă infinit mai ieftin.
Când eu m-am angajat prima oară era ceva firesc să pornești de la salariul minim pe economie.
Dar era ceva de neconceput ca în ziua angajării să nu știu să fac ceea ce eram pus să fac.
În cei trei ani cât am fost la școala de ucenici învățasem să lucrez pe un strung, o freză, o morteză sau o raboteză, știam să „programez” o mașină de danturat, știam să fac un desen tehnic după care orice meseriaș de pe planetă ar fi putut să facă o piesă oarecare, aveam noțiuni de rezistența materialelor, noțiuni avansate de tehnologie în meseria în care mă pregatisem și, mai ales, fusesem învățat să-mi respect meseria, să fiu mândru de ceea ce făceam.
Între timp am trecut prin o mulțime de meserii și funcții și statute sociale, dar și acum respect ceea ce fac.
Când făcea strungarul Tarce o piesă oarecare, o bucșă, și ti-o arăta cât de frumoasă e îi vedeai mândria în priviri.
Sau medicul, un medic avea cam aceeași leafă cu un inginer, sau un profesor de aceeași vârstă, dar era o chestie, avea prestigiu social datorită meseriei pe care o practica, era o chestie să te salute oamenii cu „Dom Inginer”, dar cu totul altceva era să te salute cu „Să trăiți Dom’ Doctor”.
Oamenii ăia erau mândri de ceea ce făceau și de aceea și medicul și inginerul și strungarul făceau bine ce făceau.
Acum chestia asta a dispărut, nu mai există acel cult al lucrului bine făcut, există doar banii.
Și până asta nu se va rezolva nu avem nici o șansă să evoluăm, rămânem aceleași maimuțe cretine cum suntem și acum.
De obicei fac drumul Calea Martirilor – Circumvalațiunii pe jos. Zilnic, și la dus și la întors.
Dar alaltăieri chiar treceam pe lângă o stație când a oprit acolo un troleibuz, așa că m-am urcat în el.
În apropierea mea era un tânăr care discuta cu un domn în vârstă. Din discuție am înțeles că bătrânul îi fusese profesor celui tânăr.
Asta tânăru’ părea inteligent la prima vedere, avea ochelari.
La un moment dat bătrânul îl întreabă pe tânăr ce va face acum, când termină.
Și ăsta micu’ îi spune că se face vameș, că are el niște cunoștințe și știe că ăia sunt plini de bani.
Și cu asta discuția s-a terminat, domnul în vârstă nu a mai spus nimic și s-a retras cu vreo doi metri mai încolo, probabil nu dorea să fie văzut în compania dobitocului și să se facă dracului de rușine.
Chinezii au făcut un copil AI.
Poate e mai bine să faci un copil virtual, ăsta barem e inteligent, decât unul natural care să iasă ca dobitocul ăla al cărui vis în viață este să se facă vameș ca să câțige mulți bani din șpagă. Și o mai și spune tare, ca să-l audă lumea în troleibuz.
Mă uitam ieri la un nou episod al lui Cosmin Avram care ne arată în continuare cum e în Rusia.
Îl întreabă pe stradă pe un cetățean cum e cu embargoul, sunt restricții, îl afectează?
– Da, mă afectează într-o oarecare măsură, a fost raspunsul. Uite de exemplu nu mai poți cumpăra cărți sau lucrări științifice din Occident.
Ca să vezi ce probleme au rușii de pe stradă.
Un bătrân a furat o carte.
Când în România se vor înmulți hoții de cărți să știți că acela va fi semnul că ne îndreptăm spre o lume mai bună.
Problema este că în România cărțile sunt scumpe, chiar și cele în format electronic.
Am mai spus-o dar o mai spun odată, poate până la urmă citesc și cei care ar trebui să facă ceva în această privință:
Eu aș face un fel de Eurovision cu cărțile astea.
La începutul fiecărui an aș lua de la librari o statistică cu cele mai vândute, să spunem 1000 de cărți.
Aș apela și la Academia Română, sau la o organizație oarecare a intelectualilor, că nu se poate să nu se fi organizat ăștia cumva, să facă și ei o listă cu 1000 de cărți.
Și aș căuta să cumpăr drepturile de publicare în format electronic a acestor 2000 de cărți, după care le-aș pune într-o bibliotecă virtuală a țării, să ia poporul cărți cât poate să citească.
S-ar putea porni chiar de mâine cu biblioteca asta, că sunt o mulțime de cărți care nu mai necesită cumpărarea drepturilor de autor. Sau, Paolo Coelho și-a „piratat” singur cărțile și le-a pus pe Internet. Sau Ion Cristoiu a spus că ar fi bucuros dacă cineva i-ar fura cărțile. Chiar și mie personal o doamnă care trăiește în Franța, Clara Nicollet, mi-a permis să-i public pe siteul meu două cărți pe care el scrisese.
Și mai sunt mulți alții.
Nu cred că ar costa tare mult, probabil cu prețul unei rachete, din aia plătită dar care nu se știe când vine, dacă vine vreodată, s-ar putea porni chestia asta.
La Cluj se face un cimitir de animale.
Cred că au trecut vreo 15 ani de când am propus să se facă un adăpost minunat pentru câini și una din sursele de autofinanțare ale acelui adăpost să fie un cimitir pentru animalele de companie.
Eu știu cum e când îți moare un câine și toți cei care au avut câini, nu vorbesc de maimuțele de la țară care-și țin câinii în lanț, în curte, probabil că gândesc ca și mine.
Credeți că un om din ăsta nu ar da, să spunem 100 de lei/an pentru a concesiona un metru pătrat în care să-și îngroape câinele? Sigur că ar da.
Intr-un hectar de teren, mai punem și aleile și niște copaci, probabil că ar fi 5000 de morminte.
100 lei/an/mormânt ar însemna 500 000 de lei pe an.
Nu e mult, dar mă întreb, oare de la o biserică din aia făcută într-un parc cât se scoate în fiecare an?
Și se adună, 500 000 din cimitir, mai scoți ceva și dintr-o clinică veterinară care prestează serviciul ăsta nu numai pentru câinii din adăpost ci și pentru câinii cu stăpân, mai concesionezi o bucată de teren pentru niște magazine în care să se vândă tot felul de lese și alte accesorii și se adună. Dacă tragi linie și faci socoteala ajungi la concluzia că o administrație inteligență ar putea acoperi cheltuielile de funcționare a adăpostului din banii ăștia.
Un „nemernic” a abandonat trei cățeluși pe o stradă. Oare dacă ăsta e numit, pe bună dreptate, „nemernic”, cum ar trebui numiți ăia care au ucis 50 de câini în Timișoara pentru că nu au știut cum să facă altfel?
Țiriac va ridica un cartier întreg, acolo unde a fost Abatorul.
Părerea mea este că aceasta a fost cea mai mare greșeală a tuturor administrațiilor postdecembriste din Timișoara: „îndesirea” orașului.
Pentru că asta nu a adus decât deservicii, traficul este supra congestionat, aerul este mai poluat, deoarece consumul crește cresc și prețurile, cresc și cheltuielile, pentru că una este o șosea pe care trec 1000 de mașini/zi și alta este o șosea pe care trec 10000 de mașini/zi, canalizarea trebuie și ea adaptată că altfel nu mai au loc căcații ăia mult mai mulți să curgă prin ea, la fel e și cu apa, cu gazul și cu electricitatea, sunt necesare mai multe parcări, mai multe școli, mai multe grădinițe și mai sunt multe altele.
Avantaje pentru cetățenii orașului?
Stați mai puțin de 9 minute, cât era intervalul la sfârșitul anilor ’30, sau 6 minute cât era în anii ’80, așteptând troleibuzul sau tramvaiul?
Trotuarele sunt mai late?
Prețurile mai mici?
Apa este mai bună?
Aerul este mai curat?
Stați mai puțin la cozi?
Ajungeți mai repede din punctul A în punctul B, indiferent cu ce vă deplasați?
Vă dă Primăria ceva din banii ăia încasați în plus din impozite și taxe, impozit mai puțin sau taxe de salubritate mai mici?
Răspundeți-vă singuri la întrebările astea.
***
O companie chineză a creat primul copil AI care uimeşte prin emoţii, autonomie şi inteligenţă
Sute de protestatari s-au adunat sâmbătă la mitinguri pline de rugăciuni în trei state de la graniță pentru a cere încetarea imigrației ilegale – limitând un convoi trans-național care s-a autointitulat „Armata lui Dumnezeu” în timp ce se deplasa din Virginia în Texas în această săptămână.
„Statele Unite sunt cel mai mare sponsor al traficului de persoane și nu este ceva de care suntem mândri”.
Tânăr în căutarea unui job bine plătit: „Mda cocoș, doar pe minim pe economie discutăm”
Un tânăr aflat în căutarea unui loc de muncă bine plătit și-a exprimat pe rețelele sociale supărarea în ceea ce privește salariile mici oferite de patroni celor aflați la început de carieră.
În societatea românească există o atitudine plină de ură la adresa intelectualilor, spune politologul Theodor Paleologu.
Bătrân filmat când fură o carte. „Cel mai frumos lucru pe care l-am văzut în ultima vreme“ VIDEO
Un bătrân a fost filmat când sustrage o carte de pe raftul unui magazin din centrul municipiului Târgu Jiu, iar pentru găsirea lui au fost postate imagini pe Facebook.
Știm deja că statisticile privind apetitul românilor pentru a cumpăra și a citi cărți nu sunt deloc măgulitoare. Lucrurile încep însă să se schimbe, iar de la an la an se constată o creștere a interesului pentru lectură, mai ales în rândul copiilor și generațiilor tinere. Anul trecut, Libris.ro a vândut peste 2,5 milioane de cărți, cu o medie a comenzii la nivel național de 125 de lei, cărțiile pentru copii generând cel mai mare volum. În plus, lipsa obiceiului de a cumpăra și citi ar trebui înțeles analizând toți factorii care îl determină, și abordat dintr-o perspectivă mai constructivă.
Ion Cristoiu: Cum i-am păcălit noi, românii, pe marii jurnalişti din Vest în decembrie 1989
Poliţia judeţeană Cluj anunţă că poliţiştii fac cercetări pentru identificarea unui bărbat care a fost filmat în timp ce abandonează trei pui de câine pe o stradă din comuna Aghireş.
Primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat, că în 2024 municipalitatea va începe construirea unui cimitir pentru animale de companie, argumentând că gradul de civilizaţie al unui oraş se măsoară şi prin respectul pe care îl arată faţă de acestea
Țiriac va ridica un cartier întreg la Timișoara
În sfârșit, proiectul imobiliar de la fostul Abator Orășenesc din Timișoara intră în linie dreaptă. Goldale Real Estate, companie spaniolă controlată de miliardarul Ion Țiriac, va demara în curând dezvoltarea cartierului rezidențial care va cuprinde spații de locuire colectivă, comerţ, servicii, hotel şi birouri.
Proiectul a fost realizat firma timișoreană de arhitectură Subcontrol și are trei faze. Se va începe practic cu restaurarea celor cinci clădiri care au rămas din vechiul Abator – construit în 1905 după planurile arhitectului Laszlo Szekely.
Pe lângă intervenții structurale și nestructurale pe interior și exterior, se vor realiza și două extinderi ale unor clădiri, se va amenaja o piațetă, parcări și accese. Pe urmă se va amenaja un spațiu comercial, cu magazine, cafenele, restaurante, terase și o piațetă, chiar și o zonă de birouri.