Anton Kovacs February 4, 2021

 

Cineva a citit mult prea multe cărți ale lui Lee Child.

Armata vrea să ofere, în anumite situații, Poliției Militare jurisdicție asupra civililor

Lăsați-o încet domnilor generali, că măcăne. Ăla din carte, Jack Reacher, era deștept. Și era personaj de carte.

De fapt ar fi normal să se întâmple invers, încet, încet, poliția și justiția militară să dispară și rolul acestora să fie preluat de poliția și justiția civilă. Că nu e armata stat în stat. Acest proces se numește “civilizare”.

Cred, domnilor soldați, că nu v-ați înțeles statutul: Noi, civilii suntem stăpânii. Voi, militarii sunteți câinii noștri de pază, căței pe care-i iubim tare mult, dar pe care, pentru că sunt uneori imprevizibili, îi ținem cu botniță și cu o lesă scurtă.

Că altfel ne trezim că vine soldatul în casă și ne arestează pentru că avem un radio care nu e cumpărat din comerțul de stat, cum se mai întâmplă în unele locuri.

***

Incet încet încep să se arate zorii noii lumi care stă să răsară: Se încheie tratate de pace, țara mare, Europa, își alege prietenii pe care-i dorește, începem să facem lucruri astfel încât să nu mai depindem de alții, începem să nu mai risipim nechibzuit așa cum am făcut în ultimii 20-30 de ani…

***

Cine ar fi crezut. Domnu’ Cercel a făcut o mânărie cu măștile. Acum am aflat cu toții de ce suntem obligați să purtăm rahaturile alea pe față chiar și când suntem singuri pe stradă, de parcă am fi niște idioți care își pun prezervativul când se culcă singuri în pat. Nici Rafila nu s-a lăsat mai prejos, ăsta e și mai bogat decât Cercel. Și mai sunt și alții, dar încă nu știm de ei.

Și plexicul ăla pentru separatoarele din școli a fost cumpărat degeaba, sunt curios a cui afacere o fi fost și aia.

Mâine poimâine o să aflăm și de ce niște oameni au fost chinuiți cu medicamente despre care se știa că nu au efect sau, cine știe, poate o să aflăm noutăți despre vaccinurile care nu sunt de fapt vaccinuri, pentru că ce vaccin e ăla care nici nu te ferește de boală, nici nu împiedică transmiterea ei și mai trebuie să cumperi și frigidere și seringi speciale ca să-l poți administra.

Oare despre fabrica aia de măști care a funcționat o singură zi, sau de izoletele alea mai știe cineva ceva?

***

Inflația este un fenomen din care, per total, se pierde. Câștigă unii, puțini, cei care au deja foarte mult, și pierd ceilalți, care au mai puțin sau deloc.

După ce ați aflat acest lucru nu este nici o problemă să înțelegeți cum inflația, adică ceva negativ, este compensată de căderea economică, un alt fenomen negativ. De fapt e ca la matematică, minus cu minus dă plus.

***

Conducerea Poliției se face că a aflat șmecheria cu mărirea salariilor înainte de pensionare (asta e la ei, la armată și poliția care spune că nu mai e militarizată, nu la noi). Păi chestia asta se face de vreo 31 de ani, nu e nici o noutate.

***

 

Poliţia din Myanmar îl acuză pe fostul lider Aung San Suu Kyi că a folosit radiouri portabile importate ilegal

Aung San Suu Kyi, fostul lider din Myanmar, a fost acuzată de încălcarea legislaţiei de import-export, iar poliţia a cerut menţinerea ei în detenţie până la 15 februarie, informează Agerpres, care citează EFE şi Reuters.

Poliţia din Myanmar a anunţat care sunt acuzaţiile împotriva liderului de facto a ţării, Aung San Suu Kyi, şi a preşedintelui Win Myint, înlăturaţi de la putere în urma unei lovituri de stat a armatei.

 

***

 

Tratatul americano-rus New START a fost prelungit cu cinci ani

646x404.jpg

Prelungirea ultimului tratat de dezarmare americano-rus New SRART a intrat miercuri în vigoare, după ce a fost prelungită de Statele Unite ale lui Joe Biden, care urmează de-acum să abordeze multiple „provocări” din partea Moscovei, începând cu soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

 

***

 

Ministrul german al Sănăţăţii: Europa ar putea ajuta la producerea vaccinului anti-Covid Sputnik V

 

***

 

Germania inițiază un proiect pentru dezvoltarea procesoarelor și a altor tehnologii hardware în Europa, pentru a diminua dependența blocului comunitar de piețele din SUA și Asia.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a spus în timpul unei videoconferințe cu omologul său francez, Bruno Le Maire, că este de așteptat ca firmele să fie cele care vor adeuce până la 80% din investiții, dar statele europene trebuie să fie pregătite să subvenționeze între 20% și 40% din cele 50 de miliarde de euro.

Ponderea Europei pe piața globală a semiconductoarelor, în valoare totală de 440 de miliarde de euro, este doar 10%. Companiile din UE depind în prezent de cipuri fabricate în special în Asia, iar criza actuală de componente amenință producția, în special de autoturisme. Anul trecut, producătorii acestora au fost nevoiți să caute alți clienți sau să reducă ei înșiși producția, iar revenirea mult prea bruscă a cererii de autoturisme, în toamna trecută, a creat probleme serioase în aprovizionarea de cipuri.

 

***

Economia UE a reintrat în recesiune

Economia Uniunii Europene s-a contractat cu 0,5% în T4 2020 şi cu 6,4% pe întregul an trecut, relatează Mediafax citând informații publicate de Financial Times.

 

***

 

Concedieri masive la un grup german cu patru fabrici în România: Compania speră că renunţarea la cei 7.800 de angajaţi îi va spori profitul

646x404.jpg

Concedieri masive vor avea loc în următorii cinci ani la un grup german cu patru fabrici în România, compania anunţând că va renunţa la 7.800 de angajaţi pentru a-şi spori marja de profit.

 

***

 

Ministerul Apararii vrea sa ofere Politiei Militare jurisdictie si asupra civililor in timpul Starii de Urgenta sau de Alerta

?mmid=554fb564d28089a66c

Ministerul Apararii Nationale promoveaza un proiect legislativ care aduce o extindere a jurisdictiei ofiterilor de politie militara si catre partea civila in situatii exceptionale in contextul in care militarii nu au putut actiona la intreaga capacitate in timpul masurilor legate de starea de urgenta adusa de pandemie. Ministerul Apararii a precizat ca actiunile politistilor militari nu se vor extinde asupra populatiei civile pe timp de pace sau in situatie de normalitate.

 

***

 

Firma percheziționată în dosarul măștilor „pampers” este a asociatului offshore al lui Adrian Streinu-Cercel și a fostului partener al lui Cristi Burci

Perchezițiile au loc la Ducos Trading SRL, iar audiați sunt Amalia Cristea, administratorul Ducos, și Adrian Ionel, fostul șef al Unifarm, au spus surse judiciare pentru Libertatea.

Unul dintre proprietarii Ducos Trading este Ion Berciu, personaj despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel, manager până în decembrie al Institutului „Matei Balș”.Cel de-al doilea acționar și beneficiar al afacerii cu 1,2 milioane de măști intitulate Daddy Baby, care arată ca niște pamperși și au fost importate la 18 lei bucata și refuzate de peste 100 de spitale drept periculoase, se numește Jan Ionică, este un om de afaceri din Turnu Severin, fost partener de afaceri și vechi prieten cu Cristian Burci, conform Evenimentului Zilei. 

Poliția a efectuat în această dimineață cinci percheziții, în București și în județul Ilfov, într-un dosar de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații. Dosarul a fost deschis după ce compania de stat Unifarm a cumpărat peste un milion de măşti de protecţie neconforme, au transmis miercuri Digi24 și G4Media.

 

***

 

DOCUMENT Ce avere au Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila, medicii-vedetă ai pandemiei, proaspeți parlamentari PSD

image-2021-02-3-24581923-0-avere-cercel.

Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila, medici la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București și, mai nou, parlamentari PSD, sunt doi oameni bogați. Cei doi medici-vedetă ai pandemiei au sume consistente în conturi, apartamente, iar Alexandru Rafila excelează și la capitolul terenuri. Ca detaliu de culoare, Alexandru Rafila este mai bogat decât Adrian Streinu Cercel, arată datele din declarațiile de avere depuse de cei doi medici la Parlament

 

***

 

O bugetară din România câştigă mai mult decât premierii Franţei, Suediei şi Danemarcei. „Vrednică este!”

Citește și:  Revista presei

400x200.jpg

Expertul în sănătate publică Vlad Mixich a prezentat cazul unei funcţionare din România, şef Serviciu Administrativ la Autoritatea Rutieră Română, care are un salariu comparabil cu cel al premierului Canadei şi mai mare decât şefii guvernelor din Franţa şi din ţările scandinave.

 

***

 

1 milion de euro cheltuiti degeaba, doar în București | Ministrul Educației anunță, fără panouri despărțitoare în școli

Ministrul Educației a anunțat, aseară, la DIGI24, că școala va începe fără panouri despărițitoare din plexiglas, despre care spune că „au fost o experiență nefericită nu numai în România, ci și în alte țări”. Doar că “experiența” a costat aproape 1 milion de euro, doar în București, unde primăriile de sector sau direct școlile au cheltuit cu nemiluita pe achiziții directe de panouri despărțitoare.

***

Adrian Vasilescu, BNR: Inflaţia în standard compensează căderea economică

Recuperarea celor 12 procente pierdute de creşterea economică în aprilie–iunie anul trecut deşi vizibilă, se miscă încet. A intervenit însă, într-o măsură considerabilă, un factor compensator.

***

Virgil Popescu: „Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o formă de escrocherie, există amenzi pentru aşa ceva”

Virgil Popescu: „Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o formă de escrocherie, există amenzi pentru aşa ceva”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că unele companii trec consumuri estimate foarte mari pe facturile de energie, ceea ce reprezintă ”o formă de escrocherie” şi anunţă că există amenzi pentru astfel de practici. ”Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor”, afirmă ministrul.

 

 

***

Cum au ajuns copiii pe lista „asistaților social”, doar ca numărul „leneșilor” să fie umflat pentru Raluca Turcan

Încurajată de discursurile anti „asistați social” ale ministrului muncii, Raluca Turcan, agenția care face plata ajutoarelor de stat și-a schimbat numărătoarea beneficiarilor, astfel încât să iasă ceva mai mulți când Raluca Turcan trage linie și prezintă datele celor care sărăcesc bugetul României. Urmează o explicație tehnică, bazată pe datele furnizate ziarului chiar de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

 

***

 

Vacanța dintre semestre va fi comasată cu cea de Crăciun / Structura anului școlar 2021-2022 va fi modificată

image-2020-08-31-24259890-70-pregatiri-s

Anul școlar 2021-2022 va începe, cel mai probabil, în a doua zi de luni din septembrie, iar semestrul al doilea va începe după vacanța de Crăciun, care va fi comasată cu actuala vacanță intersemestrială, afirmă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

***

 

Cum le răspunde Claudiu Năsui firmelor care îl acuză că sistează programul de promovare a exporturilor: Cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei sunt pentru participarea câtorva firme la târguri

image-2021-01-28-24568765-70-claudiu-nas

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, susține că cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei “sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului”. Ministrul a dat exemplul unor contracte bănoase cu Xtra Expo SRL, organizator pentru participarea firmelor românești la târguri internaționale. Reamintim că exportatorii îl acuză pe Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă președintelui Klaus Iohannis, de blocarea programului de promovare a exporturilor și de refuzul de a discuta cu aceștia. Năsui nu explică de ce nu elimină contractele păguboase pentru stat, continuând programul în condiții corecte.

 

***

Control la IPJ Vaslui după ce au apărut informaţii că salariile poliţiştilor în prag de pensionare sunt mărite artificial pentru a obţine pensii mai mari

400x200.jpg

Conducerea Poliţiei Române a dispus verificări la IPJ Vaslui, după ce au apărut informaţii că salariile poliţiştilor în prag de pensionare sunt mărite artificial pentru a obţine pensii mai mari. Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, miercuri seară, precizări ”având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, cu privire la pensiile poliţiştilor din cadrul I.P.J. Vaslui”

***

Trenuri care au dispărut – Peste 40 de povești triste cu linii pe care trenurile nu mai circulă

image-2021-02-2-24578326-70-sfarsit-drum

În ultimele trei decenii s-au închis pentru traficul de pasageri mai bine de 40 de linii secundare de cale ferată ce au în total peste 1.700 km. În unele locuri oamenii s-au trezit de pe o zi pe alta că nu mai au tren și s-au orientat către mașini și microbuze, în alte cazuri declinul a fost lent, vitezele au scăzut fiindcă infrastructura s-a degradat și vitezele medii au ajuns și la sub 25 km/h. În multe cazuri a fost rea-voință, în altele s-a încercat salvarea căii ferate, dar nu s-a reușit. În articol puteți citi pe larg despre locurile pe unde trenurile nu mai trec și despre cum s-a ajuns aici.

 

***

Cu ochii-n 3,14

3f307d7c18bbb5acb7e1cbacdc82d56b-41741.j

O femeie și-a înjunghiat soțul după ce a văzut o fotografie mai veche a acestuia însoțit de o necunoscută frumoasă. Ulterior s-a dovedit că presupusa fostă amantă era chiar ea, ceea ce mută gestul ei extrem din sfera crimei aproapelui în cea a stimei de sine. (M. C.)

***

Patreon

***

‘Incompetentul’ Goia, tinut in brate de administratia Fritz? Viceprimarul Ruben Latcau, atac la conducerea STPT pentru ca a cerut plata datoriilor restante de la SMTT

Latcau-Fritz-719x336.jpg

TIMISOARA. La aproape 5 ore de la momentul la care conducerea STPT, ajunsa la fundul sacului, a facut miercuri un apel public catre Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Societatea Metropolitana de Transport Timisoara, condusa de Ioan Goia, sa isi achite datoriile, intrucat pentru a doua oara in ultimele luni a fost la un pas sa isi […]

 

***

Dominic Fritz: „ Nu sunt mulțumit de felul în care Guvernul tratează provocarea migrației în vestul țării”

Tot mai mulți migranți se întorc la Timișoara, după ce au fost cazați în centre din întreaga țară. În speranța de a pleca în curând în Vestul Europei, mare parte din ei aleg să se adăpostească în clădirile abandonate din oraș. Dominic Fritz, primarul municipiului, spune că este nemulțumit de felul în care Guvernul gestionează această problemă.

***

curs

***

Valsul, de la „diavol de origine germană” la „regele dansului”

Întreaga Europă își începe fiecare an nou vibrând în acordurile superbe ale creațiilor familiei Strauss. Concertul de la Viena este transmis live în dimineața zilei de 1 ianuarie, prin intermediul Euroviziunii (pe unde radio și tv), dintr-una dintre cele mai elegante și mai performante acustic săli de concert din lume: Musikverein. Tradiția instaurată în 1939 (cu „antecedente” chiar din secolul al XIX-lea) – de a prezenta un concert predominant Strauss – ne face să pășim în Noul An visând la vremuri mai bune pe acordurile Dunării Albastre sau în ritmul Marșului lui Radetzky.  De-a lungul timpului, printre dirijorii de top care s-au aflat pe afișul concertului de la Viena s-au numărat Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Zubin Mehta, Mariss Jansons, Daniel Barenboim şi Gustavo Dudamel. 

***

Cult-turism. Case memoriale: A.I. Cuza, Bîrlad

Cata-2020_02_03_20-21_OK-Page-20_001.jpg

Pe o străduță bîrlădeană lăturalnică unde doar asfaltul pare un progres față de ulița de acum două secole, poate fi găsită Casa Cuza, locul în care s-a născut boțul de carne cu destin istoric de prim domnitor al Principatelor Unite și al României, Alexandru Ioan I (1820-1873), românul numărul 1 al Micii Uniri. Fiu de ispravnic și de moșiereasă, tînărul Alexandru își face, după moda vremii, studiile în străinătate, de unde se întoarce cu o mulțime de idei revoluționare de […]

***

Noii antivacciniști: Mii de români refuză vaccinul ca să-i lase în față pe vulnerabili

2-scaled.jpg

Curentul antivaccinist lovește din nou, de data asta în rândul celor mai educați oameni din societate. Mii de tineri ziariști și profesori au anunțat deja că ei refuză să se mai vaccineze, pentru a le lăsa locul persoanelor vulnerabile. Ei susțin că actuala campanie de vaccinare e de fapt o conspirație pentru ca statul să se pună bine cu lucrătorii din armată, servicii și mass-media. „Să fim serioși, nu-s eu cel mai în măsură să mă vaccinez printre primii“

***

Careu de tragedii cu privatizare-n coadă

Cata-2020_02_03_16-17_OK-Page-16_001.jpg

Toate tragediile sunt inspirație pentru privatizare. Școlile merg prost? Păi, să le privatizăm. Cine spune asta? Exact cei care ar trebui să facă un sistem de educație performant pentru toți. Iau foc spitalele? Nu, nu e din cauza unui abandon total și a unei subfinanțări cronicizate în ultimii 30 de ani. Nu, e din cauza faptului că medicii au salarii mari. Pentru asta, pe termen scurt cel puțin, Florin Cîțu vede construirea de spitale în parteneriat public-privat. Mai apoi, poate […]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*