Anton Kovacs March 2, 2021

 

Bill Gates este exact opusul a ceea ce vrem să fim noi, românii.

Folosește Android. Și la noi cei care nu au foarte mulți bani folosesc un telefon cu Android, dar visul secret al românului adevărat este să-și cumpere un iPhone. Iar cei care au venituri atât de mari încât pot să-și facă rate pe un an-doi, chiar își cumpără un astfel de telefon. Ultimul model, dacă se poate. Până atunci vor folosi un Samsung care e aproape la fel de scump ca un iPhone și face aproape ce face un Nokia de 100 de dolari.

Folosește Windows, mai mult, el l-a creat. Noi (eu nu, mie nu îmi place nici măcar HP, pentru că are capetele șuruburilor altfel) visăm să folosim un laptop Apple, cu iOS. De fapt nu sistemul de operare ne interesează ci mai mult mărul ăla mușcat de pe capac, că ăla se vede. Oricum, de obicei fie folosim laptopul ca poșetă când mergem la Mall, să moară săracii de ciudă, fie îl rugăm pe băiatul ăla cu calculatoarele să ne pună un Windows pe el, că nu merge Saga pe iOS.

De fapt, chiar și din necaz1 și boală am ajuns să facem fițe, noi nu purtăm măști “normale”, care să facă ce face fiecare mască, să împiedice stropii de scuipat să zboare în jurul nostru când tușim său strănutăm, nu, noi purtăm măști cu supapă, din alea cum au zugravii, când inspiri aerul trece prin filtrul ăla de praf iar când expiri iese direct prin supapă. Si pe măști trebuie neapărat să fie scris un brand, ceva. Dacă măștile ar fi toate la fel, același model și aceeași culoare, nu le-ar mai purta nimeni , ar spune că ne fac pe toți egali, că sunt comuniste. Sau le-ar purta ca să-și arate ostentativ aparența, ca și ăia care când trec pe lângăo biserică îșî fac niște cruci mari ca să arate cărei tabele îi aparțin. Dacă ne vaccinăm ne vaccinăm neapărat cu din ăla scumpu’ de la Pfizer, că alea ieftine de la Astra Zeneca și care or mai fi sunt pentru pulime. Ca să nu mai vorbim că ni se încrețește pielea pe mâini când auzim de vaccinuri rusești sau mai rău chinezești. Cred că nici unul din fițoșii ăstia care se laudă cu vaccinatul nu știu că firma Pfizer a devenit vestită datorită nu minunatelor medicamente pe care le-a creat ci în urma unei grave erori, au făcut un medicament pentru tensiune și săracii pacienți s-au trezit că în loc să le scadă tensiunea li se scoală.

La mână Bill Gates are un Casio de 48 de dolari. De altfel și Papa Francisc are un Casio, dar, pentru că nu e unul din bogații lumii, al său nu costă decât vreo 8 dolari.

Poate nu ar fi rău să învățăm câte ceva de la oamenii ăștia, care sigur sunt mai deștepți decât noi. De exemplu, să folosim un telefon cu Android, nu unul foarte scump pentru că oricum îl vom schimba peste vreo 2 ani. Pe lângă că e mai ieftin găsim și mai multe aplicații pentru el. Să folosim Windows în loc de iOS, că un laptop cu Windows face cam ce face și ăla cu iOS dar e de vreo 5 ori mai ieftin. Și, de ce nu, să folosim un ceas electronic, mai mult sau mai puțin ieftin, nu de alta dar ceasurile ieftine ale papei și al lui Bill Gates sunt de mii de ori mai precise decât cel mai scump Girard-Perregaux Quasar Light Tourbillon (că Rollex e pentru melteni).

***

Se întâmplă după o anumită vârstă, ajungi să te autocitezi, să spui “am spus eu”.

Iată ce scriam în 2017, în urmă cu 4 ani:

Comerțul va fi cu totul altceva decât este acum.

Marile supermarketuri de astăzi vor fi amintire peste 10-15 ani.

Mallurile se vor transforma, devenind spații de socializare, un fel de orașe acoperite, unde vom merge mai curând să bem cafea și să ne întâlnim cu prietenii, în loc de a merge acolo să ne cumpărăm pantofi.

Iar astăzi citim că retailul nealimentar intră în colaps.

Și dacă mă gândesc bine, așa e, de câțiva ani cumpăr produse nealimentare (mai puțin haine și pantofi, că pe astea trebuie să le încerci) exclusiv online.

Și așa și trebuie să fie.

***

 

Ce smartphone preferă Bill Gates dintre iPhone şi Android

646x404.jpg

Când vine vorba de marea dezbatere iOS versus Android, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, ştie de ce parte este. Potrivit 9to5Google, Gates şi-a împărtăşit preferinţele într-un interviu recent doar audio, prin intermediul aplicaţiei Clubhouse.

 

***

 

Fostul președinte Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de închisoare, dintre care unul cu executare, pentru fapte de corupție

sarkozy.jpg

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy (foto) a fost condamnat luni la un an de închisoare și alți doi ani cu suspendare, pentru fapte de corupție…

 

***

 

Europa socială nu a murit, dar miroase a spaimă: sondaj Eurobarometru

În Europa de est, neo-liberalismul a prins bine din pricina regimurilor totalitare anterioare si ale rănilor adânci lăsate de comunism, ceea ce a dus la o neîncredere generalizată, și la neînțelegerea unor termeni fundamentali precum „social”.

 

***

 

Peste 140.000 de specii de virusuri se află în intestinul uman. Oamenii de știință nu știu aproape nimic despre ele

Oamenii de ştiinţă au descoperit peste 140.000 de specii de virusuri în intestinul uman, dintre care jumătate infectează bacteriile care trăiesc în acelaşi mediu, transmite Live Science, preluând un studiu publicat în jurnalul Cell, scrie Agerpres. Efectele pe care aceste virusuri le au asupra organismului uman sunt deocamdată necunoscute.

Citește și:  Revista presei 27.07.2020

 

***

 

Retailul nealimentar intră în colaps. Peste 200.000 de salariaţi riscă să rămână fără un loc de muncă

646x404.jpg

Peste 200.000 de salariaţi riscă să rămână fără un loc de muncă, după ce mai multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară şi acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor de la retailer, anunţă Organizaţia Patronală a Retailerilor din România, RoRetail.

 

***

Extremişti

briscan zara

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate.

***

Patreon

***

Bani de la guvern pentru marile șantiere din Timișoara: aproape 30 de milioane de lei

image

Primăria Timișoara primește bani din bugetul de stat pentru câteva proiecte importante, a anunțat, luni, președintele CJ Timiș, Alin Nica. Aproape 30 de milioane de lei vin pentru trei lucrări mari de infrastructură. UPDATE. Dominic Fritz: De ce am mers așa de des la București. (…) Timișoara chiar va fi ajutată”

 

***

 

Cine este Zoltan Nemeth, viitorul prefect de Timiș din partea USRPLUS

Zoltan Nemeth ar putea să-și preia funcția după 8 martie, dată la care produce efecte ordonanța care modifică statutul prefecților și al subprefecților. Avocatul a fost alegerea USRPLUS pentru această funcție.

***

Timisoara va avea Plan Urbanistic General nou. In ce stadiu este documentatia ce reglemeteaza dezvoltarea orasului

victoriei-catedrala-centru-de-sus-700x33

TIMISOARA. Timisoara, mai aproape de momentul in care va avea un nou Plan Urbanistic General. Aceasta dupa ce PUG-ul vechi a expirat inca din 2012. CITESTE SI: Se astupa craterele pe cea mai tranzitata sosea din vestul Romaniei, reparatiile vor tine pana la vara. Anuntul DRDP Timisoara pentru soferi  Practic, dezvoltarea orasului s-a raportat in […]

 

***

 

curs

***

Principele Nicolae. O regenţă nedorită şi o iubire nepermisă

Principele Nicolae a rămas în memorie ca un copil năzdrăvan şi neastâmpărat, ca un tânăr a cărui educaţie lăsa de dorit, deşi a studiat la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Anglia, dar şi ca un tânăr pasionat de maşini, aviaţie, precum şi de practicarea unor sporturi, mai ales de iarnă: schi, patinaj sau bob. În calitate de ofiţer în marina regală britanică, Nicolae a navigat foarte mult, fiind nevoit să revină în ţară pentru a deveni Regent. Plecat apoi din țară pentru o femeie, s-a remarcat, în anii comunismului, ca figură marcantă a exilului românesc.

***

Am ars-o două luni cu crescătorii de canabis din Afganistan

Fiind consumator cu o pasiune pentru iarba sustenabilă, am călătorit câțiva ani prin locurile unde a luat naștere canabisul. După India, Nepal și Pakistan, următorul loc pe lista mea a fost Afganistanul, pentru cultura sa unică de creștere a ierbii.

Afganistanul este în mare parte montan și fără ieșire la mare. Fiindcă este poziționat de-a lungul celor mai importante rute de comerț între Asia Centrală și subcontinentul indian, mai multe imperii au încercat să-l cucerească de-a lungul secolelor. Dar peisajul unic de dezolant al țării și climatul aspru au ajutat-o să reziste cuceririlor străine.

În 1979, Uniunea Sovietică a ocupat țara și a instalat un guvern comunist deloc popular printre localnici; trupelor sovietice li s-au opus mujahedinii, trupe de gherilă islamiste susținute de SUA. În cele din urmă, Uniunea Sovietică s-a retras înfrântă din Afganistan în 1989. Dar asta nu a însemnat și încheierea războiului civil din Afganistan, care continuă de atunci sub diverse forme. În 1996, talibanii au preluat controlul în Afganistan și au fost ulterior destituiți de invazia armatei americane în 2001. Din 2017, talibanii au recâștigat teritoriul și acum se crede că sunt mai puternici ca niciodată.

Pe scurt, decenii de conflicte au blocat dezvoltarea economică și au izolat în mare Afganistanul de restul lumii. Între timp, industria canabisului a înflorit la nivel mondial, iar cultivatorii investesc în soiurile hibride care sporesc efectele psihotrope ale plantei și o fac un produs mai profitabil. Ca rezultat, majoritatea canabisului cultivat la nivel global se trage din aceleași soiuri cu un conținut ridicat de THC.

01- Carte d'Afghanistan - Crédit photo @lucaswiseup.jpg

Dar deceniile de izolare ale Afganistanului au protejat soiurile native de canabis de hibrizii moderni, făcându-l un punct de referință al biodiversității pentru plantă. Asta m-a tentat să documentez aceste soiuri naturale și rare de canabis înainte să dispară. În 2018, mi-am făcut programare la ambasada afgană din Paris (cea mai apropiată pentru mine ca cetățean belgian), unde am fost avertizat despre cât de periculoasă este țara și mi s-a spus să stau la hotel pe toată durata vizitei. 

***

Ce comori am găsit în locul în care s-au tras cele mai importante filme din istoria României

Legenda spune că Gheorghe Gheorghiu-Dej ar fi construit imensul complex întins pe 56 de hectare pentru a satisface dorința fiicei sale, care visa să ajungă star de cinema. La fel ca majoritatea legendelor, realitatea e ceva mai prozaică. Regimul lui Dej a ridicat studiourile de la Buftea pentru a susține efortul propagandei comuniste pentru care, de la Lenin citire, cinemaul reprezenta „cea mai importantă artă”.

E adevărat, Lica Gheorghiu a avut un rol pozitiv prin lobby-ul pe care l-a făcut pe lângă tatăl său să fie importată tehnică de vârf occidentală, în locul mult mai rudimentarei tehnologii sovietice, pentru filmele în care juca.

buftea

Kirk Douglas însoțit de Sergiu Nicolaescu în vizită la Buftea (1966). Fotografie via Fototeca Studiourilor Buftea

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*