Părerea mea este că cei care se înghesuiau ieri să-și dea demisia au făcut parte din trei categorii:
1. Unii care știau care este adevărul dar au făcut circ pentru că suntem în campanie electorală;
2. Alții care citesc doar titlul și pozele și, cu toate că nu sunt proști și nici de rea credință nu au cunoscut legea, cu toate că ar fi trebuit să o cunoască;
3. Unii care sunt pur și simplu analfabeți funcțional și indiferent ce le-ai face nu vor înțelege textul de mai jos. Voi i-ați ales și pe ăstia din urmă.
Legea, care e simplă, spune, în rezumat, așa:
„deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, (…) sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. (…) (4) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar. (…) (10) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz”
Adică, în traducere pentru parlamentarii care au obiceiul să demisioneze:
Dacă ai chiar și numai o zi de mandat, primești pensie pentru un mandat;
Dacă ai un mandat și încă un mandat fără o zi, primești pentru două mandate.
Dar trebuie să o ceri.
Deci, povestea că ne dăm demisia cu o zi înainte e o poveste, nu trebuie să-ți dai demisia, acest lucru nu va avea nici un efect, trebuie doar să nu ceri pensia aia. Din păcate nu vom ști dacă o parte din ei au cerut-o sau nu, pentru că cerutul ăsta e când vor ieși la pensie, adică când nimeni nu își va mai aduce aminte de ei.
– Rugăciunea Tatăl nostru se modifică. Pasajul “nu ne duce pe noi in ispita” se transforma în “nu ne lăsa sa cădem in ispită”
Si pentru ca cei care nu sunt catolici, sau parlamentarii care își dau demisia fără să știe de ce, să nu se scandalizeze, am să explic de ce mie mi s-a părut că este evident mai bine în noua versiune, probabil și Papa Francisc s-a gândit la ceva asemănător.
Imaginați-vă că “Tatăl nostru” este un tată adevărat, așa cum am fost învățat eu să-l văd pe Dumnezeu. Și, în prima variantă tatăl ăsta mă duce în ispită, de exemplu mă învață să fur. Iar după ce am furat mă pedepsește, cu toate că el m-a dus în ispită, el mi-a spus că este bine să furi, eu nu aveam de unde să știu care este binele din moment ce nimeni nu m-a învățat iar eu eram mic și prost. In această variantă tatăl meu s-a comportat de fapt ca un psihopat periculos pe care nu am nici un motiv să-l respect.
In cea de-a doua variantă, “Tatăl nostru” este tot un tată adevărat dar care de mic mi-a tot repetat că nu e frumos să furi, că dacă tu furi, de exemplu din mâncarea animalelor de la Zoo, animăluțele vor rămâne cu mai puțină mâncare si vor suferi din această cauză. Tatăl meu nu m-a lăsat să cad în ispită educându-mă de mic să nu fur, deci s-a comportat ca o persoană responsabilă, care își iubește cu adevarat copii. Și în consecință și copii, în loc să ajungă săle ie frică de el, ca în prima variantă, îl iubesc și ei.
Dumnezeul cu pârul vâlvoi si cu ochii roșii de furie care abia așteaptă să greșim ca să ne pedepsească, asta când nu ne împinge chiar el să greșim, din prima variantă, s-a transformat într-un bunic cumsecade care ne mângâie pe cap, chiar și când mai gresim, în cea de-a doua variantă.
– Elon Musk a ajuns pe locul 2 în topul bogaților, înaintea lui Bill Gates, care e pe locul 3.
Nu știu dacă ați remarcat ce imensă deosebire este între bogații ăștia moderni de la americani, “neobogații”, și bogații noștri.
Atât Elon Musk cât și Bill Gates au făcut niște lucruri extrem de importante pentru omenire.
Bill Gates a făcut în așa fel încât fiecare om de pe planetă, aproape fiecare, să poată mânui un calculator. Vor spune unii că Apple, că Linux, dar astea sunt povești. Fără Windows nu ar exista informatică la nivel de utilizator, poate ar fi o minoritate care ar ști ce să facă cu așa ceva, cum eram în urmă cu 30 de ani cei extrem de puțini care știam să instalăm un sistem de operare folosind linii de comandă,.unii știam chiar să programăm, dar atât.
Elon Musk a făcut și el lucruri extrem de importante. Mașini electrice funcționau și în 1912, de fapt înaintea mașinilor cu explozie au existat mașini electrice. Dar, la fel cum a făcut Bill Gates cu calculatoarele, a făcut Elon Musk cu mașinile electrice, le-a pus la dispoziția publicului larg. Pe lângă asta a mai făcut și niște rachete care sunt reutilizabile, deci transportul în spațiu a devenit tot mai ieftin și, asta este de fapt cel mai important, construiește o constelație de sateliți, 46000 de sateliți, care ne vor permite și dumneavoastră, și mie, tuturor, să ne conectăm la Internet direct pe satelit, fără cabluri, fără lipsă de semnal în Valea Oltului. Când toată chestia va deveni funcțională probabil conectarea asta va fi la fel de ieftină cum sunt acum internetul și telefonia de la RDS.
Veți spune, bine, și ăla care e cel mai bogat, Jeff Bezos, ce a făcut?
Încercați sa vă faceți un mic magazin. Să cumpărați ceva, orice, dintr-o parte, să vă cautați clienți și să vindeți în altă parte. Din adaos, adică din diferența între prețul de cumpărare și cel de vânzare plătiți salariile celor care vă ajută, chiria, curentul, dezinfectantul pentru mâini, internetul, contabila și o mie de alte chestii.
In acest moment, când ați dat în loc să primiți, aveți dreptul să vorbiți despre capitalism, economie și meritocrație. Pentru că, până acum doar ați primit de la alții, fie că ați lucrat la stat sau la o corporație și nu ați avut cum sa înțelegeți complexitatea unei întreprinderi, chiar și a uneia foarte mici. Pentru dumneavoastră capitalismul a însemnat „să mi se dea pentru că am drepturi, iar ceilalți să meargă la muncă”.
Înmulțiți poată povestea asta cu 1000000000000 și veți înțelege ce a făcut Jeff Bezos.
Și acum luați o coală de hârtie și scrieți pe ea ce știți că au făcut milionarii și miliardarii români, la grămadă, cei care au umplut orașele și zonele periurbane cu vile și castele și beau șampanie de sute sau mii de euro/sticla. In afară de Zoltan Teszari, că ăsta stim cu toții ce a făcut.
– Homescoolingul nu e popular pentru că s-au speriat elevii de viruși. Elevii, după orele pe care le fac de acasă ies în stradă, sau în parc și se pupă sau vorbesc unii cu alții, socializează, așa cum e și normal să facă niște oameni sănătoși la cap.
Dar școala de acasă, la fel ca și lucrul de acasă, este ceva atât de minunat încât este evident că ideea nu trebuie abandonată, iar elevii, care de multe ori sunt mai inteligenți decât profesorii lor, au înțeles acest lucru. Da, școala de acasă trebuie făcută altfel, fostul ministru Mircea Miclea chiar a descris foarte bine cum ar trebui să se facă, dar trebuie obligatoriu făcută în continuare, indiferent care este părerea profesorilor sau a părinților.
– Știrile locale de astăzi aproape că sunt mai interesante decât cele naționale sau internaționale.
In primul rând probabil știți deja povestea tristă a cerbului despre care unii spun că era bolnav, alții spun că a fost lăsat să moară de foame.
Primarul, când informația a ajuns la dânsul, a trimis pe cineva la Zoo să se intereseze cum e treaba, după care, plin de diplomație și încercând să nu jignească pe nimeni a spus că angajații de acolo sunt minunați și își fac datoria cu onoare și devotament, dar așa ceva nu se mai poate, așa că luăm animalele și le mutăm în locuri unde vor avea o viață mai bună, după care temporar desființăm grădina zoologică.
Ne mai gândim, întrebăm și niște oameni care se pricep, de prin toată Europa, și după aceea vedem cum facem.
M-am uitat pe câteva (zeci) de grupuri de socializare, marea majoritate a populației a celor de acolo au apreciat pozitiv această măsură. Să spunem că peste 90%.
– O altă inițiativă a domnului Fritz este ca în niște containere amplasate undeva la Pădurea Verde să fie cazați oameni care nu au o locuință. Containerele alea sunt minunate, aș fi fericit să am așa ceva ca să-mi mut biroul acolo și să nu mai plătesc chirie. Și e minunat că pe străzi sunt mai puțin oameni care nu au unde să doarmă.
– Așa cum a promis și cum a și început să se întâmple, domnul Fritz e de părere că Timișoara nu se întinde numai în spațiul de la Catedrală la Operă, la care se adaugă Piața Unirii după ce sărim peste „Piața Roșie”, așa că începând cu acest an sărbătorile de iarnă, cu tot ce înseamnă asta, căsuțe, luminițe, Kurtos Kalacs etc. se vor regăsi mai puțin în centru dar mai mult în cartierele orașului.
– Domnul Alin Nica ne promite că astăzi va fi o zi interesantă. Abia aștept să aflu ce și cum se va întâmpla. Mi-am adus aminte că există un blestem chinezesc, “Îți doresc o viață interesantă”.
Curs BNR valabil astăzi 25.11.2020
În prag de alegeri, partidele și-au adus aminte de pensiile speciale ale parlamentarilor. În timp ce pesedistul Marcel Ciolacu și toți parlamentarii USR au anunțat că demisionează înainte de termen din Parlament ca să nu primească banii, liberalii, Pro România și UDMR îi acuză de populism și spun că pensiile ar trebui eliminate prin lege. După toată tevatura, pensiile speciale sunt tot acolo. Dacă vor să nu primească pensie specială, aleșii nu trebuie neapărat să demisioneze, ci să nu depună cerere ca să primească banii. Aproape 800 de foști parlamentari primesc deja așa ceva.
Liberalii se repliază după ce USR a anunțat că parlamentarii săi își dau demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale, cerând totodată plen reunit pentru eliminarea acestora. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat marți dimineață că a solicitat convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege iniţiat de liberali privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
COMENTARIU Liviu Mihaiu: Dacă aţi putea să vă daţi toţi demisia
„Tatăl Nostru”, cea mai cunoscută rugăciune din lume, se modifică
Cea mai cunoscută rugăciune din lume, „Tatăl Nostru”, se modifică. Din data de 29 noiembrie, prima duminică a noului an liturgic după ritul roman sau latin, în cele mai multe eparhii italiene, rugăciunea „Tatăl Nostru” […]
Papa Francisc: „Migraţia nu este o ameninţare pentru creştinism”
Elon Musk îl depăşeşte pe Bill Gates şi devine al doilea cel mai bogat om din lume
Elon Musk l-a depăşit pe Bill Gates în topul celor mai bogaţi oameni din lume, la o săptămână după ce fondatorul Tesla a preluat poziţia a treia de la Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, conform Bloomberg Billionaires Index. Averea antreprenorul în vârstă de 49 de ani a crescut în ultimele ore cu 7,2 miliarde de dolari […]
Acuzații grave aduse de adresa cadrelor medicale de la spitalul Judeţean din Ploieşti, unde rudele unui pacient cu COVID susţin că acesta a fost ţinut două zile în izolator, fără să fie vizitat de vreun […]
Batjocură, umilință și afaceri cu persoane decedate. Toate aceste lucruri le-au experimentat rudele unui bărbat din Deva, decedat de Covid, la Spitalul Municipal „dr. Teodor Andrei” din Lugoj.
Conform unei anchete a ziardehunedoara.ro, de la spital li s-a spus că decedatul a fost predat unei firme de pompe funebre, care are un TIR în curtea spitalului.
Acolo, într-adevăr, au găsit o remorcă de TIR neînmatriculată, înconjurată de mormane de gunoaie. La nivel declarativ, remorca ar aparține unei firme de pompe funebre. Însă, din scripte reiese că aparține unei firme care are activitate în domeniul alimentației publice, respectiv restaurante/catering. Sau cine știe. Pentru faptul că au ținut cadavrul în remorcă 14 ore, angajații firmei SC Bom Mecanica SRL le-au cerut aparținătorilor 1.200 de lei!
Cerbul de la Grădina Zoologică din Timișoara a plecat să alerge în cer, alături de canguri, zebre și alte animale care în ultimii ani au fost ucise de indiferența și neprofesionalismul implementat de administrația Robu. Noul primar, Dominic Fritz, nu a putut astăzi decât să deplângă situația critică și să anunțe că va închide zoo până va reuși să o modernizeze.
“Din păcate, cerbul de la zoo nu a mai putut să fie salvat. Am făcut o mică anchetă din care a rezultat că nu a fost vorba despre maltratarea sau neglijarea lui, ci de o boală de care suferea de 3 săptămâni. Animalele nu mai pot trăi în aceste habitate în care nu s-a investit niciun leu, din 2014. Condițiile improprii de viață contribuie la deteriorarea sănătății lor.
Containerele folosite în primăvară de către cei aflați în carantină se mută în patrimoniul Direcției de Asistență Socială și fizic la Pădurea Verde. „Astăzi am convocat o ședință de îndată online a Consiliului Local. Motivul este că trebuie să amplasăm urgent niște containere pentru oamenii fără adăpost. Este frig afară și oricum avem o problemă […]
Târgul de Crăciun nu se va mai ține în acest an în centrul Timișoarei, căsuțele pentru comercianți urmând să fie răspândite prin cartierele orașului. La fel se va întâmpla și cu iluminatul festiv, a anunțat primarul Dominic Fritz. Nu vor fi nici concerte de Crăciun și Revelion.
Cu toate că ne mai despart doar câteva ore până la alegerea celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Timiş, la această oră nimic nu e bătut în cuie. Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, afirmă că miercuri va fi o „zi interesantă” în care „se poate întâmpla orice”. În schimb, aleşii USR PLUS vor vota candidatul…