Elon Musk, acest Edison al vremurilor noastre, vrea să implanteze primul chip în creierul unui om până la sfârșitul anului, chinezii operează taxiuri autonome și în Shenzhen, după ce fac deja acest lucru în Wuhan, Chongqing și Beijing iar Virgin Galactic va lansa primul zbor comercial înainte de sfârșitul acestei luni.
În timpul ăsta din presa românească aflăm informații deosebit de utile despre “Ritualul rugăciunii Lumânărilor Aprinse”, iar de la nutriționiști, niște oameni de știință, sau cel puțin așa ar trebui să fie, aflăm dacă este bine sau nu să consumăm ulei în postul Postul Sfinților apostoli Petru și Pavel.
Bill Gates s-a întâlnit ieri cu Președintele Chinei.
Bill Gates e deștept. Faceți ca Bill Gates și nu o să vă pară rău.
Se discută din nou despre Strategia Națională a Hidrogenului.
Părerea mea este că cineva, niște escroci, profitând de lipsa de cultură științifică a celor care fac parte din guvern încearcă să-i prostească cu hidrogenul ăsta. Sau chiar cineva din guvern încearcă să ne prostească pe noi.
Ca să înțelegeți de ce spun asta trebuie să știți următoarele lucruri:
– Hidrogenul se află într-adevăr în aer și în apă. Dar este foarte greu să-l scoți de acolo. Practic, ca să obții hidrogen trebuie să consumi energie electrică.
Iar cantitatea de energie din hidrogenul obținut este mai mică decât cantitatea de energie electrică consumată pentru a-l obține.
– Hidrogenul este greu de transportat.
Deci, consumăm energie electrică pentru a produce hidrogen, mai este nevoie și de un sistem complicat de transport al acestuia, care și ăla costă o căruță de bani, iar în final, când tragem linie constatăm că am consumat mai mult decât am produs.
Și atunci de ce să nu consumăm direct energia electrică, mai ales că în această situație nici nu avem pierderile alea imense ca la hidrogen, iar infrastructura pentru transportul acesteia există deja?
Statele Unite și Uniunea Europeană au viziuni diferite în privința cheltuielilor militare.
Păi e normal să fie așa, pentru că unii dau și alții iau.
Cred că încet, încet, NATO ăsta va cam dispărea pe tăcute, ca și covizii. Dacă nu credeți, uitați-vă la mutrele celor din conducerea acestei organizații, toți niște expirați, personaje de umplutură pe care le pui în locuri fără prea mare importanță. Locul NATO este deja luat de grupul “Five Eyes”, pentru țările care fac deja parte din acesta. Iar Uniunea Europeană își va crea propria armată. Nu se va întâmpla astăzi sau mâine, dar se va întâmpla în timpul vieții majorității dintre noi.
Departamentului de Stat american spune că România nu îndeplinește, per ansamblu, criteriile minime în vederea unei eliminări a traficului de persoane. Asta înseamnă că adio Schengen anul ăsta și probabil și anul viitor.
Chestia asta îmi amintește de povestea cu North Stream și Ucraina, aliați aliați dar când a fost să fie americanii i-au turnat pe ucrainieni că au aruncat în aer țevile alea. Așa cum se spune, nici nu mai ai nevoie de dușmani când ai prieteni din ăștia.
Și în final, se discută mult în presă despre afirmațiile noului premier, domnul Ciolacu.
Că e bună limitarea prețurilor, că nu e bună, că patriotismul economic este ceva bun sau că nu e bun.
Părerea mea este că nu putem spune că este o regulă în această privință.
În unele domenii piața chiar funcționează.
Dar în altele nu funcționează.
Putem să luăm ca exemplu în acest sens industria Pharma și cea medicală.
Îmi spunea cineva din sistem că dacă însumăm toate cheltuielile pentru producerea medicamentelor și le comparăm cu prețul de vânzare, acesta este în medie de 800 de ori mai mare.
Ceea ce demonstrează că această piață nu funcționează, onest ar fi să existe un profit de 20%, hai să spunem 50%, dar nu 80000%.
Sau, să luăm stomatologia privată. Îmi povestea cineva zilele trecute că își face dinții. A ajuns cam până la jumătatea lucrării și până acum l-a costat aproape 4000 de euro.
Nici dacă dinții ăia ar avea câte un diamant de 2 carate fiecare montat pe el nu ar trebui să coste atât. Un alt exemplu de speculă ordinară.
Sau ochelarii.
Eram în sala de așteptare a unui medic oftalmolog. Vine o mamă cu un puștan de vreo 8-10 ani. Iar doctorița aia îi spune mămicii respective că “deocamdată copilul e mic, o să mai fie nevoie de alți ochelari peste vreo 6 luni, că dioptriile se schimbă, așa că vă recomand niște ochelari mai ieftini, ăștia de exemplu nu costă decât 600 de lei”.
Hai să vă spun eu cum am făcut după ce am fost la vreo 3 specialiști din ăștia care mi-au stricat ochii și cărora le-am dat o avere pe ochelari:
M-am dus în piață, era acolo o babă care avea o cutie cu nenumărați ochelari. Am tot încercat la ochelari citind un text mic de pe o hârtie, până am găsit o pereche care îmi permiteau să văd foarte bine de la distanța la care țin eu de obicei o carte, fără să-mi forțez ochii. Și astfel am aflat ce ochelari am nevoie.
Dacă apelând la “specialiști” în nici un an (2000) am ajuns de la 1.25 la 2.00, prin metoda mea am reușit să ajung, după 23 de ani, de la 2.00 la 2.50. Asta în condițiile în care zilnic stau cu ochii pe un display de la 5 dimineață până seara la 22, după care mai citesc o oră, două în pat de pe ecranul unui telefon.
Acum am niște ochelari exact ca cei pe care îi poartă Ana Birchall și Băsescu, niște ochelari foarte ușori, fără ramă și cu brațe din titan. Îi am pe ăștia de vreo 4 ani. I-am cumpărat pe Internet de pe un site de undeva din Asia. Câteodată mai și adorm cu ei pe ochi.
Știți cât m-au costat?
10 lei (zece lei). Iar transportul a fost gratis.
La cabinetele opticienilor din oraș așa ceva costă între 300 și 1500 de lei.
Citeam pe un blog că ăia de acolo recomandau tot felul de metode și soluții sofisticate pentru curățarea ochelarilor, ca să nu se uzeze lentilele. Eu pe ai mei îi șterg cu cămașa de pe mine sau cu orice apuc. Din când în când, dacă tot citesc și când fac baie, îi mai spăl cu șampoane din alea. După câțiva ani lentilele sunt ca noi.
Cât despre patriotismul economic, și ăla e bun în anumite situații.
De exemplu chiar în urmă cu câteva minute am citit că guvernul australian alocă câteva miliarde de dolari pentru construirea de locuințe sociale, practic blocuri cu apartamente care se vor închiria la prețuri sustenabile.
ȘI guvernoii noștri pot să facă așa ceva, să construiască locuințe pe care să le închirieze la prețuri suportabile. În primul rând ar câștiga industria construcțiilor și toate industriile asociate. După aceea ar câștiga cei cărora le sunt destinate aceste locuințe, pentru că una e să plătești o chirie de 200 de euro sau mai mult, și alta e să plătești 70-80 de euro/lună pentru un apartament de aceeași mărime. Și nu în ultimul rând ar câștiga statul, pentru că un astfel de apartament se amortizează în vreo 20 de ani, iar după aceea ești în câștig. Și s-ar mai elimina și specula din domeniu.
***
Elon Musk vrea să implanteze primul cip în creierul unui om până la sfârşitul anului
Elon Musk a anunţat vineri că doreşte să doteze „anul acesta” o primă fiinţă umană cu implanturi neuronale de la compania sa Neuralink, a cărei tehnologie tocmai a fost autorizată în Statele Unite, transmite AFP.
Eşec la NATO. Turcia, acuzată că a blocat un plan de răspuns al alianței în cazul unui atac rusesc
Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters.
Statele Unite și Uniunea Europeană au viziuni diferite în privința cheltuielilor militare
Un articol publicat în Politico vorbește despre diferențele de abordare, dintre Statele Unite și Europa, cu privire la ce urmează să fie produs sau achiziționat cu bugete mai mari pentru apărare în Europa, arme americane sau europene.
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, va fi primit vineri la Beijing de către președintele chinez Xi Jinping, în prima sa călătorie în această țară după mai bine de trei ani, potrivit televiziunii de stat CCTV și AFP.
Încă un mare oraș din China va avea o flotă de taxiuri care se conduc singure
Compania tech chineză Baidu a anunțat vineri că a obținut o licență comercială din partea autorităților de reglementare pentru a opera taxiurile sale fără șofer și în Shenzhen, un oraș cu o populație de peste 12 milioane de locuitori care este considerat totodată hub-ul tech al Chinei, relatează Reuters.
Zborurile comerciale în spațiu ale Virgin Galactic încep în 2 săptămâni
Compania de turism spațial a lui Sir Richard Branson, Virgin Galactic, va lansa primul zbor comercial înainte de sfârșitul acestei luni. Potrivit BBC, firma vizează ”o fereastră” de lansare pentru zborul Galactic 01 între 27 iunie și 30 iunie. Primul zbor al Virgin Galactic va duce în spațiu o misiune de cercetare științifică care va […]
SUA: România nu îndeplinește criteriile minime pentru a elimina traficul de persoane
România nu îndeplineşte, per ansamblu, criteriile minime în vederea unei eliminări a traficului de persoane, însă depune eforturi „semnificative” în acest sens, având în vedere impactul pandemiei Covid-19 asupra capacităţii sale de luptă împotriva acestui flagel şi rămâne în continuare pe lista de supraveghere nivelul 2 („tier 2”) al cincilea an la rând, se arată în raportul Departamentului de Stat american din 2023, postat pe site.
Strategia creierelor hidrogenate
Strategia Naționala a Hidrogenului se află în discuție publică. La o primă vedere se poate afirma că aceasta este proiecția unei dorințe a unei persoane sau grup de interese și nu a unor studii și analize științifice.
Opinie Dragoş Damian, Terapia: “Patriotismul Economic” a lui Marcel Ciolacu şi strugurii din India
Marian Nazat: De la „clusterul de educație” la dungile zebrelor
„Vă invităm să participați la atelierul de ideație și networking inițiat de clusterul de educație”, citesc năuc pe ecranul telefonului mobil mesajul primit de la un prieten. Cu cât îl recitesc, cu atât mă înfurii mai tare. Cum să siluiești limba română în așa hal? Culmea, și-ntr-un mediu universitar!? Chiar s-au terminat cuvintele neaoșe, chiar a devenit desuet vocabularul băștinaș din care s-au întrupat puzderia de nestemate culturale? Bonjuriștii de odinioară n-au stat cu picioarele încrucișate, ci au prăsit generația asta slută de helloiști, hotărâți să ne îngroape definitiv graiul străbun, după ce îl schingiuiesc nemilos acum. Înjur cu obidă, cu sudalme grele, învățate de la primii cronicari, și parcă, parcă pulsul îmi revine la normal.
Ce facem astăzi, 17 iunie 2023, în Timișoara?
Sâmbătă, 17 iunie, în oraș vă puteți bucura de ateliere tematice, expoziții și spectacole în aer liber. Este a doua zi de concerte în cadrul DISTRICT23.