Primăria Timișoara anunță că a finalizat achitarea obligațiilor de mediu în data de 6 iunie 2023, prin plata ultimei tranșe în valoare de 5,6 milioane de lei, conform calculelor efectuate de Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru perioada 2016-2020.
În urma unui control desfășurat în 2021, s-au constatat discrepanțe semnificative între cantitățile de deșeuri declarate de administrația anterioară ca fiind depozitate sau reciclate în perioada menționată și cantitățile reale depozitate sau reciclate.
Primarul Dominic Fritz a declarat: „Am terminat de plătit ce nu s-a reciclat acum șapte ani. Pentru că cei de atunci au declarat pe hârtie că au reciclat mai mult decât au făcut-o în realitate, ne-a costat pe noi acum peste 5 milioane și jumătate de lei, inclusiv penalități. Nu sunt singurele. Încă plătim lună de lună tranșele pentru gazul consumat acum 7-8 ani. Am pus capăt acestui mod păgubos de a conduce orașul și am reușit să recredibilizăm administrația ca un partener onest, care își asumă obligațiile”.
Concret, în perioada menționată, administrația anterioară a raportat că au fost valorificate prin reciclare 131.000 de tone de deșeuri, însă inspectorii AFM au constatat că doar 30.000 de tone au fost efectiv reciclate. De asemenea, între anii 2016 și 2020, administrația anterioară a declarat că au fost depozitate aproximativ 527.000 de tone de deșeuri, în timp ce în realitate această cantitate era de 612.000 de tone.
Ca urmare a acestor raportări false, Administrația Fondului de Mediu a calculat obligații de plată și penalități în valoare de 4,3 milioane de lei, reprezentând diferența dintre cantitățile de deșeuri municipale nedeclarate și 1,3 milioane de lei penalități. Suma a fost împărțită în 12 rate lunare, plătibile în perioada iulie 2022 – iunie 2023, fiecare rată având valoarea totală de 469.924 lei.
Primăria Timișoara precizează că a semnat contracte de finanțare prin intermediul fondurilor europene obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea îmbunătățirii colectării selective a deșeurilor în oraș. Valoarea acestor contracte se ridică la 52 de milioane de lei. Prin intermediul acestor fonduri, administrația municipală se pregătește să implementeze 100 de insule digitale de colectare separată și să construiască 4 centre de colectare cu aport voluntar. Aceste centre vor fi platforme unde locuitorii din Timișoara își vor putea descărca eficient și legal deșeurile speciale, precum cele electronice, voluminoase, vegetale sau provenite din construcții. Aceste măsuri vor completa sistemul de colectare existent și vor avea ca scop sporirea gradului de colectare selectivă și valorificare a deșeurilor în Timișoara.