Planurile-cadru pentru învățământul liceal au fost publicate pentru consultare publică. Dezbateri vor avea loc în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara între 11 februarie și 4 martie. Schimbările vor fi implementate începând cu anul școlar 2026-2027, concentrându-se pe competențe-cheie și modernizarea curriculumului.
Ministrul Educației, Daniel David, a pus în consultare publică planurile-cadru pentru învățământul liceal, marcând începutul unui proces complex care vizează echiparea elevilor cu competențe esențiale pentru viitor. Dezbaterile cu prezență fizică vor avea loc în patru orașe – București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara – între 11 februarie și 4 martie, urmate de o dezbatere online pe 6 martie.
„Reprezintă începutul unui proces complex care ar trebui să-i echipeze pe copiii noștri cu competențele necesare pentru a deveni buni specialiști și buni cetățeni, oameni mai fericiți, pregătiți și capabili de a lua decizii privind integrarea lor pe piața muncii sau continuarea parcursului educațional la un alt nivel”, a declarat Daniel David, citat de News.ro.
Ce prevede proiectul?
Planurile-cadru au ca scop modernizarea curriculumului liceal, concentrându-se pe opt competențe-cheie: alfabetizare avansată, competențe multilingvistice, STEM, digitale, personale și sociale, civice, antreprenoriale și de expresie culturală. Schimbările vor fi implementate începând cu anul școlar 2026-2027, iar prima generație afectată va susține noul Bacalaureat.
Dezbateri și consultare publică
Părinții, elevii, profesorii și ceilalți actori implicați în educație sunt invitați să participe la dezbaterile organizate în cele patru orașe. Propunerile și observațiile constructive pot fi trimise până pe 6 martie la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro.
„M-aș bucura ca etapa de consultare și cea de dezbatere să se realizeze cu responsabilitatea analizei și eleganța exprimării punctelor de vedere”, a subliniat ministrul.
Cum va arăta noul curriculum?
Noul curriculum se va concentra pe:
- Eliminarea ingerințelor ideologice și politice din programele școlare.
- Modernizarea manualelor și integrarea unor variante digitalizate.
- Formarea cadrelor didactice în metode educaționale moderne.
- Dezvoltarea competențelor-cheie pentru pregătirea elevilor pe piața muncii și pentru continuarea studiilor.
Când intră în vigoare?
Schimbările vor fi aplicate începând cu anul școlar 2026-2027, iar elevii care vor fi în clasele a X-a – a XII-a vor continua pe vechiul curriculum.
foto (c) Inquam Photos / George Călin