Parlamentul European a votat miercuri, 13 martie, pentru adoptarea legii europene privind libertatea presei, marcând o premieră în reglementarea sectorului media. Scopul acesteia este de a contracara intervențiile politice în procesul editorial și de a asigura transparența în privința proprietarilor instituțiilor de presă.
Textul legislativ a primit sprijin masiv în plenul Parlamentului European, cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă și 65 de abțineri.
Sabine Verheyen, eurodeputată germană și raportor pentru textul de lege, a declarat că nu poate fi ignorat faptul că libertatea presei este amenințată la nivel global, inclusiv în Europa. Tragedia lui Daphne Caruana Galizia în Malta și alte atacuri asupra libertății presei din Ungaria și alte țări demonstrează acest lucru.
Legea europeană privind libertatea presei reprezintă răspunsul Parlamentului European la aceste provocări, a adăugat Verheyen în timpul dezbaterii din plenul Parlamentului reunit la Strasbourg.
Conform noii legi, statele membre vor fi obligate să protejeze independența mediului media, interzicând orice formă de intervenție în procesul editorial. Autoritățile vor fi în imposibilitatea de a presa jurnaliștii și conducerile editoriale pentru dezvăluirea surselor, prin diverse metode coercitive.
Pe lângă acestea, Parlamentul European a inclus și măsuri de protecție împotriva interceptărilor, permise doar în cazuri excepționale, și numai cu autorizare judiciară.
În vederea prevenirii utilizării instituțiilor media publice în scopuri politice, selecția șefilor acestora și a membrilor consiliilor va fi realizată printr-un proces transparent și nediscriminatoriu.
Totodată, instituțiile media vor fi obligate să furnizeze informații despre proprietarii lor într-o bază de date națională, iar finanțarea lor va trebui să respecte criterii transparente și nediscriminatorii.
Această lege pune bazele pentru o reglementare mai clară și mai fermă a sectorului media european, protejând libertatea presei și asigurând transparență în procesul editorial.