Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură și unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, cu opere traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări, se va afla în Timișoara în zilele de 3 și 4 aprilie, la invitația Universității de Vest Timișoara (UVT).
În prima zi a vizitei sale, Orhan Pamuk va lua parte la o dezbatere publică, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a UVT, moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. În cadrul acestei dezbateri, celebrul scriitor va oferi o viziune asupra culturii și literaturii din spațiul de frontieră situat între Orient și Occident.
În a doua zi a vizitei sale, 4 aprilie, începând cu ora 10:00, comunitatea academică din cadrul UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de acordare a acestui titlu se va desfășura în Aula Magna și va fi o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european. Această distincție vine în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii și reprezintă o recunoaștere a contribuției importante aduse de Orhan Pamuk la dezvoltarea literaturii și culturii contemporane.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a declarat că prin această invitație, universitatea onorează cultura majoră și marii intelectuali contemporani și prilejuiește o întâlnire unică, în care iubitorii de ficțiune din Timișoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil.
Orhan Pamuk este unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani și operele sale sunt traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. În lucrările sale, scriitorul turc evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, precum și specificul puternic al mentalității turce, cu multitudinea sa de melancolii, explicate de Pamuk prin termenul specific turcesc de huzun.
Aceste două evenimente importante, la care va participa Orhan Pamuk, fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.