Polițiștii locali din Timișoara au identificat, de la începutul anului, 112 persoane fără adăpost pe străzile orașului. Mulți dintre aceștia sunt preluați și duși în centre sociale, unde primesc îngrijire, dar aleg să se întoarcă în stradă. Autoritățile fac apel la cetățeni să nu le ofere bani, pentru a descuraja fenomenul.
Poliția Locală intervine zilnic pentru combaterea cerșetoriei
Polițiștii locali din Timișoara transmit că desfășoară zilnic acțiuni pentru identificarea și preluarea persoanelor fără adăpost. Aceștia acționează atât în urma sesizărilor primite de la cetățeni, cât și în cadrul patrulelor obișnuite.
„Anul acesta, doar telefonic, cetățenii au semnalat în 30 de cazuri prezența oamenilor străzii în diverse locații din oraș, unde creează disconfort, fac mizerie, apelează la mila publică ori sunt agresivi”, au transmis reprezentanții Poliției Locale.
Oamenii străzii sunt preluați și igienizați, dar mulți revin în locurile cunoscute
Persoanele identificate sunt transportate periodic la Centrul Social „Sfântul Francisc” de pe strada Telegrafului. Aici, aceștia sunt tunși, spălați, deparazitați, primesc haine curate și hrană.
„Trebuie menționat că deși aici li se oferă condiții de trai decente și sunt practic de nerecunoscut după o astfel de „ședință” de igienizare, preferă să se întoarcă în stradă, unde fac mai mulți bani și sunt obișnuiți cu viața fără reguli”, explică Poliția Locală Timișoara.
În ciuda eforturilor autorităților, fenomenul rămâne unul de amploare. Anul trecut, 477 de persoane fără adăpost au fost identificate și predate centrelor sociale de 2.915 ori, ceea ce înseamnă că fiecare a fost preluat, în medie, de șase ori.
Apel către cetățeni: „Nu le mai oferiți bani!”
Poliția Locală atrage atenția că oferirea de bani oamenilor străzii contribuie la menținerea acestora în stradă.
„Cu această ocazie, Poliția Locală face din nou apel la cetățeni să nu le mai ofere bani, deoarece în acest fel îi menținem în stradă”, avertizează autoritățile.
Cei care observă cerșetori sau persoane fără adăpost sunt îndemnați să sune la Dispeceratul Poliției Locale, la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112, pentru ca echipajele să intervină și să-i preia în vederea predării către centrele sociale.