Nicoleta C. June 12, 2021

 

 

O localitate din nordul Croației, afectată puternic de depopularea rurală, vinde casele abandonate cu o kuna (16 cenți USD) în încercarea de a atrage noi rezidenți.

 

Localitatea Legrad a suferit un declin constant de la dezintegrarea imperiului austro-ungar acum un secol, când nu a mai fost cuprinsă de noile frontiere, scrie Reuters.

 

„Ne-am transformat într-o localitate de graniță, cu puține legături de transport către alte locuri. De atunci populația a scăzut treptat”, a spus primarul, Ivan Sabolic.

 

Înconjurată de câmpuri verzi și pădure, localitatea este aproape de granița cu Ungaria și are aproximativ 2.250 de locuitori, jumătate din numărul pe care îl avea în urmă cu 70 de ani.

Până în prezent au fost vândute 17 proprietăți. Casele oferite se află în diverse stări de degradare. Unele sunt pe jumătate ruine, lipsesc ferestrele și ușile, pereții sunt acoperiți cu mucegai. Municipalitatea a spus că va plăti 25.000 de kuna (4.000 USD) pentru orice renovare necesară, iar pentru noii rezidenți care doresc să cumpere o casă care nu este abandonată, autoritățile locale vor acoperi 20% din preț sau până la 35.000 de kuna (5.600 USD).

Totuși, există niște condiții pentru persoanele sau cuplurile care doresc să se stabilească la Legrad, inclusiv faptul că aceștia trebuie să fie solvabili din punct de vedere financiar și să aibă vârsta sub 40 de ani. De asemenea, doritorii trebuie să să rămână cu domiciliul în localitate cel puțin 15 ani.

 

Primarul Sabolic a mai spus că oferta a atras persoane interesate și din străinătate:

 

„După mediatizarea acțiunii noastre, am primit solicitări pentru casele respective chiar din locuri foarte îndepărtate, cum ar fi Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia.”

 

Citește și:  Care este diferența dintre o Banca și IFN

Cu toate acestea, procesul prin care străinii primesc drept de rezidență în Croația este destul de dificil, așa că deocamdată autoritățile din Legrad acceptă doar solicitări venite din partea croaților. Oportunitățile de angajare pentru noii veniți includ locuri de muncă în industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria prelucrării metalelor.

 

 

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*