Redacție July 3, 2020

 

Scandal mare la Timișoara după ce primăria s-a retras din Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, fapt ce va duce la dizolvarea asociației. Se va înființa o nouă structură aflată în subordinea directă a lui Nicolae Robu care va trebui să gestioneze programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.

 

Mulți sunt de părere că este doar o manevră politică, alții zic că toată treaba asta este o preluare ostilă și forțată, dar noi suntem de părere că, mai degrabă, este un răspuns firesc la situația gravă din interiorul asociației, care durează de mai bine de un an. Într-o asociație în care toți se ceartă care e mai director decât altul, Nicolae Robu a făcut exact ce trebuia să facă.

 

Nu suntem de acord cu atitudinea primarului, asta e altă poveste, dar mișcarea lui cu Asociația Timișoara 2021 trebuia să se întâmple, așa nu se mai putea.

 

În condițiile în care în urmă cu o lună au primit termen să încerce să se înțeleagă, membrii asociației au continuat să se certe pe împărțirea funcțiilor executive și pe ce le dă/nu le dă voie statutul să facă, executiv și board deopotrivă.

 

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană ne privește pe toți, mai ales pe cei care locuim în acest oraș, așa că, după scandalul intern interminabil nu îți mai rămâne decât să razi tot și apoi să începi să reconstruiești.

 

 

„COMUNICAT DE PRESĂ
privind decizia de asumare la PMT
a implementării Proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană

După cum se cunoaște, deja de multă vreme Asociația Timișoara 2021 -Capitală Culturală Europeană funcționează necorespunzător. Scandaluri interne interminabile au făcut-o total ineficientă și  au decredibilizat-o în ochii comunității, atât în componenta culturală a acesteia –am în vedere atât instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale, cât și sectorul cultural independent, ong-urile culturale, asociațiile profesionale ale artiștilor, oamenii de cultură exponențiali, artiștii locali emblematici-, cât și componenta economică și cea civică, pur și simplu. Este suficient să menționez, spre exemplificare, faptul că instituțiile culturale cele mai puternice ale orașului -Opera Română, Teatrul Național și Filarmonica Banatul nu mai doresc să facă parte din Asociație-, iar pe de altă parte, că mediul economic refuză, pur și simplu, susținerea sa, sumele obținute din partea acestuia în ultimii ani fiind derizorii –de ordinul doar al zecilor de mii pe an!-.

Subsemnatul am atras atenția, în toți acești ani, că lucrurile nu merg cum trebuie. Concluzia desprinsă în ultimul timp a fost că însuși statutul asociației facilitează tot ce se întâmplă rău, el fiind în contradicție flagrantă cu principiile organizaţionale fundamentale. Am cerut insistent corectarea statutului şi, în Comitetul Director, în care subsemnatul sunt Preşedinte de Onoare, am avut impresia că se agreează acest lucru. Ei bine, tergiversarea acestui demers între timp și atitudinea de ieri de refuz clar al noilor prevederi statutare, a colegilor de Comitet Director alții decât Viceprimarul Dan Diaconu, în bloc, mi-au devoalat indubitabil că Asociația este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta, fără nicio șansă de a face față misiunii pe care o are, iar eu, ca reprezentant legitim al cetățenilor Timișoarei și al orașului însuşi, în plus ca ordonator de credite al de departe principalului finanțator –Primăria Timișoara- nu pot sta pasiv. A fi capitală culturală europeană este o şansă o dată-n viaţă. Timișoara nu o poate irosi, nu are voie să o irosească! Orașul are potențialități imense, și culturale și economice și de orice natură și numai dacă acestea continuă să fie ignorate se poate eșua în acest proiect. Iar de un eventual eșec, în percepția publică, responsabil ar fi considerat, evident, nimeni altul decât Primarul.

Iată, pe scurt, de ce am decis să demarez demersurile pentru ca începând de acum, proiectul ”Capitală Culturală Europeană”, așa cum este el angajat prin dosarul de candidatură, completat cu tot ce vom considera că ar fi binevenit să i se adauge, să fie implementat de Primăria Timișoara, oricum, principalul actant în cadrul lui. Chem alături de Primăria Timișoara –rog a se recepta această sintagmă în sensul ei din percepția publică, drept ansamblu Consiliu Local – Aparat Executiv-, drept parteneri cu sarcinile deja asumate și cu deschidere spre altele, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Guvernul României. Chem, de asemenea, alături de proiect, comunitatea timișoreană:
-instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale
-sectorul cultural independent / ong-urile culturale
-asociațiile profesionale ale artiștilor
-oamenii de cultură exponențiali
-artiștii locali emblematici
-universitățile –cu un apel special către Facultatea de Muzică și Teatru și Facultatea de Arte Plastice și Design, ambele ale UVT-
-actanții industriilor creative
-instituțiile economice (bănci, societăți de producție, agenții de turism, societăți prestatoare de servicii diverse)
-școlile timișorene, de la nivelul primar până la cel liceal, cu un apel special către Liceul de Muzică și Teatru ”Ion Vidu” și Liceul de Arte Plastice
-orașele înfrățite și prietene din străinătate și din România
-cetăţenii pur și simplu ai oraşului, cei pe care, în definitiv, proiectul trebuie să-i reprezinte și care sunt primii chemați să se bucure de el
-instituțiile mass-media

Țin să o spun explicit: toate persoanele care au făcut parte din echipa de proiect în lungul timpului, aducându-și aportul la generarea, susținerea în fața juriului și implementarea lui atât cât aceasta a fost făcută până în prezent au ușile noastre larg deschise.

Fac un apel, de asemenea, către mediul politic, să se abțină de la a face din proiectul ”Timișoara Capitală Culturală Europeană” subiect de dispute politice, politicianiste, de jocuri de interese altele decât interesele Timișoarei, interesele României. Chiar într-un an electoral fiind!

În zilele următoare, voi face publice / publici măsurile concrete luate, pașii pe care-i facem pe noul drum.

În final, fac un angajament solemn în fața dv.: proiectul va fi gestionat cu transparență totală, cinstit, corect, legal, numai și numai în interesul orașului și al României! Și al Europei, haideți să ne obișnuim să o spunem, lăsând sfiala la o parte!

ÎMPREUNĂ, PENTRU TIMIȘOARA! VOM REUȘI!”, a scris Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.

 

Citește și:  Lista laboratoarelor din județul Timiș unde se fac teste pentru COVID-19

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*