Pe la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, când computerele din birourile contabililor începeau să fie dotate cu CD-ROM-uri, se năștea un fenomen interesant: Anotimpurile lui Vivaldi deveniseră, deodată, accesoriul nelipsit pe birourile tuturor contabililor respectabili.
Desigur, nu vorbim doar despre o simplă bucată de muzică de fundal, ci despre un simbol: CD-ul cu Anotimpurile pe care îl găseai lângă mouse și dosarele cu acte financiare transmitea un mesaj subliminal, dar clar. Nu mai era vorba despre angajații îngropați în teancuri de hârtii, departe de inovațiile epocii moderne. Nu, aceștia erau acum oameni cu gusturi rafinate, oameni care aveau acces la clasicismul italian, la cultura adevărată. Astfel clientul vedea în contabilul său o persoană ancorată în prezent și totodată capabilă să guste din muzica secolului al XVIII-lea?
Pe cât de ironic pare acum, practica a avut, de fapt, un impact mai mare decât s-ar putea crede. Pentru mulți dintre acești contabili, CD-ul nu era doar un decor pe birou; era o ușă către o experiență muzicală care depășea cu mult corvoada zilnică. Iar Anotimpurile lui Vivaldi nu erau alese întâmplător. Suita celor patru concerte pentru vioară — Primăvara, Vara, Toamna, Iarna — a reușit, cumva, să își găsească locul în cotidianul românilor, chiar și într-un birou de contabilitate.
Dar ce anume îi fascina pe oameni la această compoziție? Ei bine, Vivaldi a știut cum să „traducă” natura prin muzică. Primăvara îți aduce în urechi ciripitul păsărilor și sunetul apei curgătoare; Vara te transpune într-o atmosferă toridă, unde parcă simți fiorii furtunii iminente; Toamna redă festivitatea culesului de struguri și veselia petrecerilor, iar Iarna îți transmite frigul tăios și vântul năprasnic al anotimpului rece. Fiecare anotimp este interpretat prin variațiile de tempo și dinamica orchestrei într-un mod atât de sugestiv, încât îți poți imagina cu ușurință peisajele pe care le-a avut în minte Vivaldi acum mai bine de 300 de ani.
Cu fiecare notă din Anotimpurile, se simte dorința lui Vivaldi de a picta o lume în care muzica nu doar încântă, ci povestește. Și poate că acesta e motivul pentru care muzica lui Vivaldi încă își găsește locul pe birourile contemporane: într-o lume a cifrelor și a problemelor contabile, Anotimpurile aduc un moment de respiro, o reîntoarcere la o natură simplă și autentică, dincolo de stresul modern.
Ca și în alte zile, veți putea asculta o variantă clasică, dar și un fragment prelucrat într-o formă modernă și interpretat de Vanesa Mae, o violonistă de excepție.