Temperatura aerului va ajunge la 24°C. Vânt ușor șî variabil.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 9.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici sau aici sau aici.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9609/Euro, 4.5911/USD, 5.0671/CHF și 5.7692/GBP.
E-Distribuție anuntă că astăzi se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe străzile Salcamilor (p), Eneas (p), Liviu Rebreanu (p), Piața Axente Sever (p)
Colterm anuntă că se va întrerupe furnizarea apei calde pe străzile Balta Verde, Bogdănești, Cetății, Reg. 6 Artilerie Grea, Mircea cel Bătrân, Martir Petre Domășneanu, Deportații din Bărăgan, Martir Spiru Blănaru, Iancu Brezeanu, Macilor, Circumvalațiunii, Mendeleev, Pavel Rotariu, Dinu Lipatti, Acad. Sextil Pușcariu, Popa Laurențiu, Suceava, Zenit, Cascadei, Mart. Remus Tășală, Gh. Lazăr, J.S. Bach, Madrid, Salciei, Coriolan Brediceanu, Colonel Enescu, Paris, Aurel Cosma, Bv. Republicii, P-ța Victoriei, Piatra Craiului, Dr. N. Paulescu, Bv. Mihai Eminescu, Patriarh Miron Cristea, Enrico Carusso, Dimitrie Cantemir, Augustin Pacha, C.D. Loga, Michelangelo, Gh. Andrașiu, Academician Alexandru Borza, Eugeniu de Savoya, Gh. Lazăr, Mărășești, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu.
Ce s-a întâmplat în 14 iunie
1574: Ioan Vodă cel Viteaz este înfrânt și apoi ucis de turci la Roșcani.
1800: Bătălia de la Marengo: Armata austriacă a fost înfrântă de armata franceză comandată de Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815).
1848: Unirea guvernelor constituite la Islaz și București și formarea Guvernului provizoriu al Revoluției de la 1848.
1848: Guvernul revoluționar de la București a adoptat prin decret drapelul național tricolor, care a fost sfințit la 15 iunie; drapelul avea culorile albastru, galben, roșu și avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție”.
1848: Vasile Alecsandri a publicat, în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”.
1880: România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație. Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 și au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legație. La 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
1900: Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.
1905: Răscoala marinarilor de pe crucișătorul „Potemkin” (14-24).
Potemkin a fost o navă de luptă a Marinei Imperiale Ruse, care a fost mobilizată în timpul Războiului Ruso-Japonez (1904-1905). La bordul navei, condițiile de trai erau cumplite, iar echipajul era supus unui regim autoritar și brutal din partea ofițerilor săi. Nemulțumirile crescânde privind muncile grele, tratamentul nedrept și proasta alimentație au alimentat un sentiment de revoltă printre marinari.
La 14 iunie 1905, un incident minor a avut loc atunci când un ofițer a ordonat marinariilor să mănânce carne cu viermi. Aceasta a declanșat o explozie de furie în rândul echipajului Potemkinului, iar un marinar, Grigory Vakulinchuk, a fost ucis în timpul confruntărilor cu ofițerii. Revolta s-a răspândit rapid pe întreaga navă, iar marinarii s-au ridicat împotriva ofițerilor și au preluat controlul asupra navei.
Potemkin a navigat apoi către orașul-port Odessa, unde revoltătorii sperau să găsească sprijin și solidaritate din partea civililor. Ajunși în Odessa, marinarii au fost întâmpinați de mii de oameni care s-au solidarizat cu ei, în semn de protest față de regimul autoritar. Mulțimile din Odessa au fost brutal reprimate de către forțele guvernamentale rusești. Atunci a avut loc momentul cel mai cunoscut din revoltă „Scările Odessa”. Sute de oameni au fost uciși sau răniți în timpul confruntărilor violente care au urmat.
Revolta de pe Potemkin a devenit rapid cunoscută în întreaga Rusie și a alimentat sentimentul de nemulțumire față de guvernare și dorința de schimbare socială. Deși revolta nu a reușit să răstoarne regimul țarist în acel moment, ea a avut un impact semnificativ în susținerea mișcărilor revoluționare ulterioare.
1962: Înființarea Agenției Spațiale Vest Europene.
1985: Semnarea Tratatului de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.
1990: Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”, cu largul concurs al armatei, serviciilor mai mult sau mai puțin secrete, al poliției și al organelor de justiție. Presa, atât cea scrisă cât și cea audiovizuală a făcut și ea tot ce a putut pentru a sprijini represiunea. Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți (14-15 iunie 1990).
