Temperatura aerului va ajunge la 29°C. Vânt din SVcu viteze de 10-15 km/oră. Este posibil ca după-amiază să avem puțină ploaie sau chiar o mică furtună.
Pe o scară de la 1 la 10, nota pe care o primește astăzi calitatea aerului este 9.
Cine e curios să vadă calitatea aerului în timp real poate să dea oricând un click aici sau aici sau aici.
Cursul BNR valabil pentru astăzi este 4.9556/Euro, 4.5473/USD, 5.0840/CHF și 5.7899/GBP.
E-Distribuție anuntă că astăzi se va întrerupe curentul pe străzile Matasarilor (p), Alpinistilor (p), Calea Dorobantilor (p), Palmierilor (p)
Colterm anunță că astăzi se va întrerupe distribuția apei calde pe străzile Coriolan Brediceanu, Colonel Enescu, Paris, Aurel Cosma, Bv. Republicii, P-ța Victoriei, Piatra Craiului, Dr. N. Paulescu, Bv. Mihai Eminescu, Patriarh Miron Cristea, Enrico Carusso, Dimitrie Cantemir, Augustin Pacha, C.D. Loga, Michelangelo, Gh. Andrașiu, Academician Alexandru Borza, Eugeniu de Savoya, Gh. Lazăr, Mărășești, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu.
Ce s-a întâmplat în 27 iunie
1913: România declară război Bulgariei, intrând în Al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia.
1950: Președintele american Harry S. Truman a ordonat forțelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.
1954: Prima centrală nucleară a fost inaugurată la Obninsk, în apropiere de Moscova, Uniunea Sovietică.
1967: Primul ATM (bancomat) din lume e instalat în Enfield, Londra.
1968: La Praga are loc „manifestul celor 2.000 de cuvinte”, redactat de un grup de intelectuali, care cer instituirea unui regim liberal.
Cehoslovacia reprezintă excepția în rândul țărilor sovietizate după război, fiind singura în care Partidul Comunist s-a bucurat, în primă fază, de o oarecare legitimitate. Această legitimitate s-a pierdut în anii ’50, epoca sovietizării brutale, și a fost recâștigată de curentul reformist condus de Alexander Dubček.
Partidul Comunist Cehoslovac, care fusese înainte de 1948 cel mai moderat dintre toate partidele comuniste est-europene, s-a transformat după lovitura de stat din februarie 1948 în cel mai dur dintre toate, când comuniștii cehoslovaci au ieșit în evidență prin „combinația lor de represivitate, rigiditate, xenofobie și ferocitate a epurărilor interne”.
Acesta este contextul în care a apărut Manifestul celor 2000 de cuvinte, publicat în iunie 1968. El a fost elaborat de scriitorul Ludvik Vaculik la cererea pro-reformiștior din Academia Cehoslovacă de Științe. Documentul a fost semnat de câteva zeci de personalități din lumea literară, științifică și sportivă, care își exprimau astfel teama că democratizarea începută după ianuarie 1968 este pusă în pericol de conservatorii din PCCS.
Prin acest manifest, oamenii erau îndemnați să exercite presiuni asupra oficialilor de partid pentru a le fi respectate drepturile. Vaculik aducea în discuție declinul social și moral din timpul celor două decenii de comunism, declin cauzat de faptul că oamenii își pierduseră interesul pentru problemele comunitare și se preocupau numai de bunăstarea personală.
Manifestul celor 2000 de cuvinte nu îndemna la o revoluție anticomunistă, ci la schimbări în interiorul regimului care să recalibreze relațiile dintre cetățeni și relația dintre cetățean și Partidul-Stat (Historia).
1977: Djibouti devine independentă de Franța.
1989: În mod simbolic, miniștrii de externe al Austriei, Alois Mock și Ungariei, Gyula Horn taie la Sopron, între țările lor gardul de frontieră.
1991: Slovenia, care își declarase independența cu două zile în urmă, este invadată de trupele iugoslave.
Războiul de Zece Zile (slovenă Desetdnevna vojna), uneori numit și Războiul Sloven de Independență (slovenă Slovenska osamosvojitvena vojna) a fost un conflict militar de scurtă durată dintre Slovenia și Armata Populară Iugoslavă (JNA) în 1991, imediat după declarația de independență a Sloveniei.
Răboiul de independență al Sloveniei ia sfârșit în 7 iulie 1991 prin acordul de la Brioni (Wikipedia).
Foto: Djibouti City