Tema tunelurilor secrete care ar fi legat prin subteran conace, cetăți sau alte structuri de apărare este prezentă în cazul multor repere istorice din Banat, scrie renasterea.ro.
Chiar dacă nu au fundament științific, legendele despre aceste trasee destinate salvării celor care locuiau acolo, în caz de atac sau răscoală, continuă să se transmită de la o generație la alta.
Cazul faimosului conac din Remetea Mare.
Construit în 1820 de baronul Ambrózy Lajos, monumentul nu a avut deloc o soartă liniștită. În 1848, castelul a servit drept spital cu ocazia bătăliei de la Timișoara, iar pe mesele elegante din încăperile sale au fost tratați sodați răniți în luptă.
Proprietarul l-a pierdut mai apoi la cărți, după care conacul a intrat în proprietatea statului și, mai apoi, a fost vândut. Prin 1948 conacul a devenit unitate militară iar o anexă a sa a fost transformată într-un restaurant celebru la vremea sa: Privighetoarea Banatului.
Retrocedat proprietarilor după 1989, conacul a intrat într-un con de umbră, fiind acum în paragină, iar restaurantul s-a închis definitiv în urmă cu cinci ani.
Locuitorii mai vârstnici din Remetea Mare își amintesc că au auzit la rândul lor de la părinți faptul că unitatea militară din castel era legată de Aeroportul din Timișoara printr-un tunel secret. Mai mult decât atât, au fost localnici care s-au încumetat să intre în acel tunel, dar niciunul nu a reușit să meargă până la capătul său.
Conform altor povești transmise de la o generație la alta, un tunel ar fi legat conacul din Remetea Mare de cel situat în actualul parc dendrologic de la Bazoșu Nou. Conacul din parc a fost demolat, iar despre intrările în subteran nu se mai știe nimic precis.
Toate aceste istorisiri ar putea avea totuși și un sâmbure de adevăr științific. Conacul din Remetea Mare este construit pe unul dintre grindurile din zonă, formațiuni care adăpostesc situri arheologice interesante, practic vestigii suprapuse ale mai multor civilizații. Așa se face că s-ar putea ca la temelia conacului să se afle rămășițele altor construcții, mai vechi, iar bolțile acestora să sugereze intrarea în tunelurile misterioase.
sursa renasterea.ro