Redacție August 22, 2019

 

Tribunalul Bihor a pronunţat o primă sentinţă într-un dosar în care zeci de judecători şi grefieri de pe raza Curţii de Apel Timişoara au contestat o decizie a conducerii Curţii de Apel Timişoara prin care condiţiile de decontare a chiriei au fost înăsprite. Sentinţa Tribunalului Bihor nu este definitivă.

 

În urma unui control efectuat de Curtea de Conturi la Curtea de Apel Timişoara, auditorii au descoperit mai multe nereguli în procesul de decontare a chiriilor de care judecătorii şi grefierii beneficiază conform legii. În urma controlului Curţii de Conturi, Curtea de Apel Timişoara a emis o decizie prin care a înăsprit condiţiile de acordare a chiriei.

Practic, Curtea de Apel a impus pentru decontarea chiriei prezentarea unor documente suplimentare: dovada domiciliului sau reşedinţei solicitantului, copia declaraţiei de avere anuală, actualizată, adeverinţă din partea asociaţiei de proprietari din care să rezulte că solicitantul foloseşte efectiv locuinţa închiriată în scopul asigurării trebuinţelor de locuit, schiţa fiecărei încăperi, contractual de închiriere în forma stabilită de Curtea de Apel Timişoara, declarţie pe propria răspundere dată de proprietar şi de chiriaş că schiţa imobilului corespunde realităţii, declaraţie pe propria răspundere a proprietarului potrivit căreia în locuinţă nu locuiesc şi alte persoane, declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului din care să reiasă că foloseşte efectiv, continuu şi integral suprafeţele închiriate.

Decizia Curţii de Apel Timişoara a revoltat zeci de judecători şi grefieri care au dat în judecată Curtea de Apel, reclamând că decizia este una abuzivă şi adaugă la lege. Procesul s-a judecat la Tribunalul Bihor. Într-o primă fază, decizia Curţii de Apel a fost suspendată, iar recent, Tribunalul Bihor, a pronunţat sentinţa pe fond, dispunând anularea deciziei care le complica viaţa judecătorilor şi grefierilor beneficiari ai decontării chiriei. Judecătorii Tribunalului Bihor au arătat că cerinţele conducerii Curţii de Apel Timişoara adaugă la lege, acest lucru fiind ilegal.

Citește și:  Restricții de circulație pentru Ruga Cartierului Mehala

 

„Adăugarea prin procedură a unor cauze de respingere a cererii de decontare, diferite de cele din ordin, în mod întemeiat au susţinut reclamanţii  că determină decontarea chiriei în mod diferit în cadrul  instanţelor, în condiţiile existenţei unei legi unice, iar astfel persoane aflate în situaţii identice vor avea un tratament diferit, aspect ce este neconstituţional. Raportat la argumentele pârâtei privind importanţa indicării corecte a suprafeţelor închiriate în contractul de închiriere, instanţa apreciază că prin respectarea acestei cerinţe nu se încalcă libertatea contractual.  Raportat la celelalte documente suplimentare impuse de decizie, instanţa apreciază că acestea adaugă la lege şi cauzează o vătămare beneficiarilor dreptului la decontarea chiriei”, se arată în decizia Tribunalului Bihor, care nu este definitivă.

 

sursa: Adevărul

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*