1791: Premiera operei Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart are loc la Viena, la Schikaneders Theater, cu două luni înainte de moartea autorului.
1846: Prima extracție de dinți fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.
1863: Premiera operei Pescuitorii de perle (Les pêcheurs de perles), de Georges Bizet are loc la Théâtre-Lyrique din Paris.
1880: Astronomul amator american Henry Draper reușește prima fotografie a Nebuloasei Orion.
1882 – Începe să funcționeze prima centrală hidroelectrică comercială a lui Thomas Edison (cunoscută mai târziu sub numele de Appleton Edison Light Company).
1895: Madagascar devine protectorat francez.
1935 – Barajul Hoover , aflat la granița dintre statele americane Arizona și Nevada, este dedicat.
Barajul Hoover este un baraj din beton cu arc gravitațional din Canionul Negru al râului Colorado , la granița dintre statele americane Nevada și Arizona . Construit între 1931 și 1936, în timpul Marii Depresiuni , a fost dedicat la 30 septembrie 1935, de către președintele Franklin D. Roosevelt . Construcția sa a fost rezultatul unui efort masiv care a implicat mii de muncitori și a costat peste 100 de vieți. În proiectele de lege adoptate de Congres în timpul construcției sale, acesta a fost numit Barajul Hoover, după președintele Herbert Hoover , dar a fost numit Barajul Boulder de către administrația Roosevelt. În 1947, numele Hoover Dam a fost restaurat de Congres .
Din aproximativ 1900, Canionul Negru și Canionul Boulder din apropiere au fost investigate pentru potențialul lor de a susține un baraj care să controleze inundațiile, să furnizeze apă pentru irigații și să producă energie hidroelectrică . În 1928, Congresul a autorizat proiectul. Oferta câștigătoare pentru construirea barajului a fost depusă de un consorțiu numit Six Companies, Inc. , care a început construcția la începutul anului 1931. O structură atât de mare de beton nu fusese niciodată construită până acum, iar unele dintre tehnicile utilizate nu au fost dovedite. Vremea toridă de vară și lipsa dotărilor din apropierea șantierului au prezentat și ele dificultăți. Cu toate acestea, Six Companies a predat barajul guvernului federal la 1 martie 1936, cu mai mult de doi ani înainte de termen.
Barajul Hoover captează Lacul Mead și este situat în apropiere de Boulder City, Nevada , o municipalitate construită inițial pentru lucrătorii din proiectul de construcție, la aproximativ 30 de mile (48 km) sud-est de Las Vegas , Nevada. Generatoarele barajului furnizează energie pentru utilitățile publice și private din Nevada, Arizona și California. Barajul Hoover este o atracție turistică majoră, cu 7 milioane de turiști pe an. [ 7 ] Ruta 93 din SUA (US 93) a circulat de-a lungul crestei barajului până în octombrie 2010, când a fost deschisă ocolirea barajului Hoover.
1935: La Boston are loc premiera operei „Porgy and Bess”, de George Gershwin.
1954 – Submarinul USS Nautilus al Marinei SUA este pus în funcțiune ca primul vas cu propulsie nucleară din lume.
1966: Botswana, fost protectorat britanic, își câștigă independența față de Marea Britanie. Seretse Khama a devenit primul președinte.
1972: În Suedia este deschis Podul Öland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa (6.072 m).
Constructia podului a inceput la 30 decembrie 1967 si a durat aproape cinci ani, timp in care 160 de persoane au lucrat fara oprire. La ceremonia de inaugurare a fost prezent regele Carl Gustaf, care in acea perioada avea titlul de print mostenitor.
Podul Öland este sprijinit pe 156 de piloni si are un fel de semn caracteristic, in sensul ca la capatul sau vestic a fost creata o „cocoasa” pentru a oferi un spatiu vertical de 36 metri pentru transport. Constructia leaga localitatea suedeza Kalmar de insula Öland.
De asemenea, ceva mai la sud de capatul vestic al podului se afla un mic pod pietonal din lemn, de aproximativ 150 de metri lungime. Podetul leaga insula Svinö de continent si permite si accesul biciletelor, spre deosebire de „fratele sau mai mare”. Mai mult, podetul din lemn imita perfect forma podului Öland, fapt care poate fi observat cu usurinta de oricine ajunge pe insula Öland, traversand podul principal.
Podul Öland este o constructie cu adevarat impresionanta, avand in vedere ca doua treimi din structura sa se afla sub apa. Este considerat ca fiind cel mai lung pod din Suedia, desi Podul Öresund il intrece in lungime. Explicatia este urmatoarea: doar o parte din Podul Öresund se afla pe teritoriul Suediei, iar acea parte este mai mica decat Podul Öland. (Sursa: TravelEuropa)
1980 – Specificațiile Ethernet sunt publicate de Xerox, care lucrează cu Intel și Digital Equipment Corporation
2005: Cotidianul danez Jyllands-Posten publică o serie de caricaturi care îl înfățișează pe profetul Mahomed, eveniment care duce la scandalul caricaturilor cu Mahomed.
Scandalul caricaturilor cu Mahomed a fost provocat de o serie de 12 caricaturi reprezentându-l pe profet.
Desenele au apărut în ziarul danez Jyllands-Posten la data de 30 septembrie 2005. Publicarea desenelor a fost prezentată ulterior, la data 17 octombrie în același an, în ziarul egiptean Al Fager. În religia musulmană este strict interzisă prezentarea chipului profetului. Această publicare a caricaturilor a fost interpretată de musulmani ca un afront și o batjocorire obscenă a profetului Mohamed.
La începutului anului 2006, imamii Abu Laban și Ahmed Akkari au întocmit un dosar care cuprindea și cele 12 caricaturi daneze. Printre caricaturi este prezentat un musulman pe care în timpul rugăciunii, se urcă un câine cu intenția de copulație. Aceste caricaturi au declanșat un protest larg în lumea musulmană, însoțite de o serie de încercări de răzbunare și de boicotare a produselor daneze. Aceste acte de răzbunare inițiate de fanatici religioși musulmani a costat viața a circa 100 de persoane. Printre actele de violență se numără și atacul asupra consulatelor daneze și norvegiene. Publicarea caricaturilor a fost urmată de o serie de dezbateri, discuții despre religie, artă, libertatea gândirii și libertatea presei.