Anton Kovacs April 25, 2022

 

Era în copilăria mea un meteorolog, Topor îl chema. Era ceva fantastic omul ăsta, întotdeauna spunea exact cum va fi vremea. Sau poate oamenii rețineau când spunea exact și uitau când mai greșea și el, că așa e făcut creierul omenesc, să uite lucrurile care nu au relevanță sau neplăcute, de aceea reușesc să ne păcălească și ghicitoarele, și popii, și alți escroci, de aceea unii au uitat cât de rău era pe vremea lui Ceaușescu sau cât de dobitoci și hoți erau cei de dinainte.

Acum în spatele prognozei meteo nu mai e un om care în funcție de experiență și de analiza datelor stabilește că va ploua sau nu, ci sunt o mulțime de stații meteo automate mititele, sute de mii de stații private, aveți o poză mai jos cu o astfel de stație, ale căror date sunt adunate și prelucrate de niște programe. Iar rezultatele le citiți și aici, tot pe alea le vedeți și la televizor, sau pe telefon și în ziare. Puteți și voi să vă cumpărați o astfel de stație, costă cam cât un televizor ieftin.

Dar nici programele alea nu sunt perfecte, că dacă o stație din aia are bateria descărcată sau e defectă, o parte din datele transmise programului sunt eronate. Sau mai este ceva care se numește “Butterfly effect”, o să vă povestesc eu și despre asta la un moment dat, că e interesant.

Oricum, astăzi softul ăla, programul, ne spune că este posibil ca până pe la prânz să plouă, chiar destul de tare. Nu tot timpul, dar vor fi averse. Mai târziu, după-amiază cerul va fi parțial înnorat, dar nu va mai ploua. Temperatura maximă va fi de 19°C, iar vântul va bate din V-SV cu viteze de 15 până la 25 km/oră.

Calitatea aerului, care este foarte bună de vreo 2-3 zile, parcă vrea să ne demonstreze că odată cu scăderea traficului auto scade și poluarea, deci riscul de a ne îmbolnăvi pentru că respirăm. Poate cei care se tot dau cu curul de pământ în privința planetei și a ecologiei vor și învăța ceva din asta, și nu numai că vor învăța, dar vor și face ceva în toc să o tot bată în cap degeaba.

Vă spun despre anunțul ăsta al STPT de astăzi, cu toate că e valabil abia începând de mâine, și o să vă spun până în 30, să nu spuneți că nu ați știut și de aceea ați întârziat la serviciu:

Citește și:  Timișoara este al treilea oraș din România în care aplicația Glovo va livra orice

În perioada 26 – 30.04.2022, se va restricționa/închide circulația rutieră în zona Gării de Nord Timișoara, în intersecția dintre bulevardul Republicii, bulevardul General Ion Dragalina și strada Gării.

În aceste condiții, traseele mijloacelor de transport în comun din zona respectivă vor suferi modificari, după cum urmează:

– tramvaiele de pe liniile 1, 8 șă 9 vor întoarce în bucla de pe bulevardul Dâmbovița;

– troleibuzele de pe liniile 11, 13, 14 și 18 vor întoarce la Piața Regina Maria/Spitalul de Copii, unde vor avea și capăt de linie;

– troleibuzele de pe liniile M11 și M14 vor circula deviat până la pasajul Jiul: strada Paris – bulevardul Republicii – Piața Regina Maria – bulevardul Regele Ferdinand I – bulevardul 16 Decembrie 1989 – splaiul Nicolae Titulescu – strada Jiul – bulevardul Republicii; în stația “Jiul” vor staționa și vor pleca la grafic pe bulevardul Republicii – Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”.

– autobuzele de pe liniile Expres1 și Expres3/3 vor circula deviat în zona Gării de Nord, fără modificare de grafic: traseul dus: pasaj Jiul/bulevardul Republicii – strada Jiul – splaiul Nicolae Titulescu – podul Eroilor – splaiul Tudor Vladimirescu

– pe sub podul Muncii se iese pe bulevardul Iuliu Maniu; traseu întors: bulevardul Iuliu Maniu pe lângă Podul Muncii – splaiul Tudor Vladimirescu – podul Ștefan cel Mare – bulevardul General Ion Dragalina – Gara de Nord – bulevardul Republicii;

– autobuzele de pe linia Expres 4b vor circula deviat, în zona Gării de Nord, fără modificare de grafic; traseul dus: bulevardul Republicii – strada Jiul – splaiul Nicolae Titulescu până la Podul Muncii – vor ieși pe breteaua din dreapta pe strada Gheorghe Pop de Băsești – strada Gării – strada Gheorghe Barițiu; traseu întors:
strada Gheorghe Barițiu – strada Gării – strada Gheorghe Pop de Băsești – dreapta pe breteaua de lângă podul Muncii – pe sub podul Muncii, stânga pe Splaiul Nicolae Titulescu – dreapta peste Podul Eroilor – stânga pe splaiul Tudor Vladimirescu – podul Ștefan cel Mare – bulevardul General Ion Dragalina – Gara de Nord – Bulevardul Republicii.

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*