M-am întrebat și eu, la fel ca mulți dintre voi, cum este posibil ca ani la rând anumite trotuare să fie blocate cu schele, să suportăm disconfortul ăsta atâta timp, ba chiar uneori să fim puși în pericol, iar nimeni să nu ia nicio măsură să schimbe situația asta.
Aproape că nicio autoritate nu e interesată să vadă de ce durează atât de mult construcțiile astea de renovare a fațadelor și care este adevăratul motiv al prelungirii șantierelor la infinit.
Cine pierde și cine câștigă
De fiecare dată într-o afacere de-asta dubioasă cineva are de câștigat, iar cineva pierde. Fie că vorbim de bani, timp, nervi sau sănătate. Asta este regula întotdeauna, indiferent că vedem imaginea de ansamblu sau nu, balanța trebuie să rămână echilibrată în viață. Câștigă băieții deștepți: bani, căci totul se rezumă la bani; pierdem noi, cetățenii: timp, siguranță, stare de bine și sănătate. Ei fac zeci de mii de euro pe an, noi înghițim praf, mergem prin noroaiele de lângă șantiere și ne ferim să nu ne calce mașinile ai căror șoferi nu ne văd din cauza schelelor când traversăm strada.
Metoda este simplă și e patentată de băieții deștepți cu ajutorul legilor și regulamentelor parcă special făcute pentru acest scop
Odată autorizația de construire scoasă, avizul de la Monumente luat, proiectul avizat și taxa, infimă în acest caz, de ocupare a trotuarului plătită, profitorii pot să țină șantierul deschis cât vor ei. Își reînnoiesc autorizația din 5 în 5 ani și aia e.
În condițiile astea, nicio administrație nu poate să-i oblige să închidă șantierul pentru că ar pierde în instanță. Iar ei știu asta și trag de renovarea aia foarte mulți ani. Pentru că vin banii din publicitate lună de lună, ani la rând. Cum spuneam, noi pierdem, afaceriștii câștigă. Legal! Perfect legal pe normele în vigoare. Șantajul este promisiunea de a avea în final un oraș mai frumos, cu clădiri renovate și plăcute privirii, iar noi credem lucrul ăsta și acceptăm. Doar că în anumite cazuri miza e alta, pe ei îi înteresează doar banul și nu aspectul orașului.
Disciplina în construcții are mâinile legate, actuala primăria are mâinile legate, că și aici, dacă tot am adus vorba, normele alea locale care permit așa ceva au fost date de cei din vechile administrații, nu de cei de-acum. Totuși, chiar și în aceste condiții, s-ar putea umbla la regulamentul de publicitate stradală, astfel încât asemenea situații să nu se mai întâmple. Pentru că, de fapt, asta este o formă mascată de publicitate stradală.
Care este soluția
Sursele mele îmi spun că deja se lucrează la un astfel de regulament nou, doar că va mai dura, iar atunci când va fi gata va fi cel mai probabil contestat vehement și atacat prin toate mijloacele de cei loviți în interese. Dar până atunci se pare că suntem toți legați de mâini și nu ne rămâne decât spiritul cetățenesc. Să facem noi sesizări la Poliția Locală de fiecare dată când vedem trotuarul blocat complet, când nu sunt respectate normele sau când suntem puși în pericol de aceste situații.
Trebuie să precizez că mai sunt și oameni de bună credință, asociații de proprietari care pur și simplu vor să își renoveze fațadele clădirilor. Și foarte bine că fac asta. Dar în cazurile în care așa-zisa renovare durează foarte mulți ani și nu se schimbă nimic, e cam clar pentru toată lumea acum de ce se întâmplă acest lucru.