Hora etniilor în Piața Victoriei, două scene pline de culoare și voie bună în Unirii și Libertății, dansuri, cântece și bucurie pentru toți timișorenii.
Centrul Timișoarei va fi, duminică, 1 iunie 2025, de la ora 17:00, gazda Festivalului Etniilor – un eveniment ajuns la ediția a XXIV-a, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.
Festivalul începe cu o horă simbolică a unității în Piața Victoriei, urmată de spectacole și ateliere de dans pe două scene, în Piața Unirii și Piața Libertății.
„Festivalul Etniilor este, pentru mulți timișeni, cel mai așteptat eveniment al verii. Este pitoresc și prietenos, o celebrare autentică a multiculturalității care definește Banatul”, a declarat Alexandru Iovescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Hora etniilor deschide sărbătoarea
Evenimentul debutează la ora 17:00 cu „Hora Etniilor” în Piața Victoriei, la care sunt invitați să participe toți locuitorii orașului și turiștii. Tot aici, începând cu ora 17:20, se va desfășura atelierul de dansuri bănățene „Hai la joc!”, coordonat de Formația „Bujorii Banatului”, sub îndrumarea lui Denis Chira.
Două scene, 12 formații, zeci de artiști
Festivalul continuă, în paralel, pe două scene:
- Piața Unirii: Recitaluri susținute de Grupul vocal „Shalom” (Comunitatea Evreilor din Timișoara), Fanfara „Nadlačanka” (Uniunea Slovacilor), Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul, Ansamblul „Bokréta” (maghiari), „Slavijak” (bulgari) și Ansamblul Folcloric al Uniunii Sârbilor.
- Piața Libertății: Pe scenă vor urca Ansamblul Profesionist Banatul, „Edelweiss” (germani, Deta), „Sânziene Bănățene” (ucraineni, Giarmata), „Palucénka” (slovaci, Dudeștii Vechi), Compania Artistică „Lulughi Shukar” (romi) și „Necea – Rock” (machedoni, Dudeștii Noi).
„La noi, diversitatea nu este doar un concept, ci un mod de viață: trăim cu respect și bucurie unii față de ceilalți”, a spus Alexandru Iovescu.
Dansul, limbajul comun
Un moment special va fi oferit de Ansamblul Profesionist Banatul, printr-o coregrafie semnată de Grigore și Floarea Munteanu, care ilustrează povestea diversității prin pași de dans, sunet și culoare.
„Oferim o lecție de conviețuire și deschidere, un model de comunitate în care diferențele nu separă, ci îmbogățesc”, a completat Iovescu.
Spectacolele vor fi prezentate de Tania Stavilă – Țunaș și Maria Borțun Popescu, iar accesul publicului este liber. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, condus de managerul Liliana Laichici.