Redacție November 25, 2020

 

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a desfășurat marți un exercițiu de simulare inundații pentru instruirea și pregătirea pe teren a personalului cu atribuții în intervenții la situații de urgență, de tipul inundațiilor. Cu această ocazie au fost verificate și starea echipamentelor de intervenţie folosite la inundaţii.

 

Exercițiul a vizat râul Bega, la Topolovățu Mic (județ Timiș) şi a presupus antrenarea de forţe umane din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare din cadrul SGA Timiș şi a mijloacelor de intervenţie operativă aflate în dotarea ABA Banat.

Exerciţiul de simulare a avut un scenariu, conform căruia în urma precipitațiilor puternice înregistrate în bazinul superior și mijlociu, pe râul Bega s-a format o viitură importantă. Prognoza hidrologică indică debite foarte mari și niveluri peste faza a III-a de apărare (cod ROȘU) care pot duce la deversarea digurilor în sectorul Topolovățu Mic, cu riscul inundării localității Topolovățu Mic. În acest scenariu de simulare, angajații responsabili cu monitorizarea digurilor pe acest sector au depistat două puncte vulnerabile pe digul de pe malul stâng al Begăi unde s-ar putea produce deversarea.

Pentru a evita deversarea digului, angajații Centrului de Intervenție Rapidă (CIR) și a Formației de lucru Topolovățu Mare au desfășurat în punctele critice 2 baraje mobile:

 

  •  un baraj Aqua Stop, adică panouri mobile din plăci de aluminiu asigurate cu folie din material plastic.

 

  •  un hidrobaraj, care are proprietatea de a se mula pe suprafața solului, confecționat din materiale rezistente. Motopompe conectate la gurile de alimentare ale barajului pompează apă din râu direct în corpul acestuia.
Citește și:  Fermierii care angajează tineri în agricultură vor primi ajutoare de stat

 

Motopompele au fost însoțite de alte echipamente suport (tambur, sistem de rotație, angrenaj cu electromotor). A fost verificat și turnul de lumini, folosit pe timp de noapte.

Exercițiul de simulare și-a atins scopul, instruirea personalului în condiții de urgență și verificarea stării echipamentelor folosite pe teren în acele condiții fiind două obiective importante ale ABA Banat, care participă activ la protejarea populației și a localităților de inundații.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*