Unul dintre cei mai titrați sportivi ai Timișoarei, rugbystul Marian Eugen Căpățână, va fi propus pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara.
Anunțul a fost făcut chiar de primarul Dominic Fritz, în cadrul conferinșei de presă, susținută astăzi la Hotel Opera, cu ocazia prezentării trofeului primit de echipa SCM Timișoara pentru titlul de campioană a României, câștigat weekend-ul trecut.
„În primul rând vreau să vorbesc despre o persoană deosebită, care este aici, la masă. Este vorba despre Eugen Căpățână, care este un seniorul echipei, dacă ne luăm după anii petrecuți la acest club. A venit la 17 ani în club și, în acest an, a venit momentul ca el să facă trecerea de la jucător în echipa de antrenori. Vreau să folosesc acest prilej nu doar pentru a-l felicita, dar să și anunț că voi propune Consiliului Local ca el să devină Cetățean de Onoare al Timișoarei, tocmai pentru că a fost un pilon pentru comunitatea rugby-ului atât de mult timp și cred că acest angajament necondiționat și performanțele reușite, cred că 13 trofee din cele 14 le-am luat cu el, iar asta merită recunoaștere”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Eugen Căpățână este omul care a pus umărul la reconstrucția rugbyului timișorean și de numele căruia se leagă 13 din cele 14 trofee din istoria Timișoarei. În cei 21 de ani de carieră, Căpățână a câștigat 6 titluri de campion națioal, cinci cupe ale României, o Cupă a Regelui și Cupa Europei Centrale și de Est. Are peste 200 de meciuri în tricoul Timișoarei și peste 50 de meciuri la echipa națională, cu care a participat și la Cupa Mondială.
Marian Eugen Căpățână intră în galeria selectă a sportivilor care au primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara, printre care se regăsesc Maria Olaru, Simona Amânar, Iolanda Balaș-Sotter, Alexandru Buligan, Horia Colibășanu, Alexander Fölker, Roland Gunnesch, Daniel Potra, Constantin Lache, Aurel Anton, Jackie Ionescu, componenții echipei de fotbal a Timișoarei care au cucerit Cupa României în 1980 și Johnny Weissmüller.
Eugen Căpățână a precizat că titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara vine să încununeze cariera sa și nu se aștepta la această distincție: „Nu m-am gândit la așa ceva când am început cariera. Am luat-o pe rând. Important a fost să-mi fac treaba pe pătrățica noastră, să ne ajutăm unii pe alții. M-am axat pe cariera mea, pe joc. Uneori mi-a reușit, alteori nu, dar cel mai mult am avut de învățat din eșecuri. Mă onorează această propunere, este o încununare a carierei și e ceva la care nu mă așteptam, vă dați seama că este o mare onoare. Timișoara mi-a oferit tot ce am: mi-a dat facultate, o casă, un loc de muncă, m-a ajutat să mă dezvolt și sportiv și educațional. Cred că asta a fost foarte important pentru mine. Acum e rândul meu să dau ceva înapoi comunității.”