Anton Kovacs October 19, 2019

 

Probabil în fiecare casă se gasește câteun obiect ruginit.
De multe ori aceste obiecte, care pot fi scule, feronerie folosită la diverse piese de mobilier, componente ale aparatelor electrice, piese de bicicletă, motocicletă sau autoturism sunt de o calitate mult mai bună decat cele moderne.

Din pacate, din cauză că sunt ruginite arată urât și de obicei sfârșesc prin a fi aruncate.
Și eu am în casă două astfel de obiecte, două pensete, care deoarece au stat uitate cațiva ani într-un mediu foarte umed au ajuns într-o stare în care nu prea iți mai venea să le folosești.

 

 

Deoarece totuși acele pensete au fost de calitate cândva, m-am gândit să le recondiționez, dându-le astfel șansa de a putea fi din nou folosite mulți ani de acum înainte.

În primul rând, am preparat o soluție saturată de acid citric (sare de lămâie dizolvată în apă călduță).
Am scufundat cele două pensete în această soluție, iar după câteva minute am observat că procesul de „deruginire chimică” a început. Încet, încet rugina se transforma în citrat de fier (FeC6H6O7), solubil în apa, care se desprindea de pe pensete și se depunea la fundul vasului.

 

 

După câteva ore toată rugina a dispărut după o spălare cu apă și detergent de vase pentru îndepărtarea citratului de fier depus (un fel de funingine neagră) și pensetele erau curate, având o suprafață de culoare gri…

 

 

Următorul pas a fost să imersez pensetele în alcool (spirt), pentru îndepărtarea apei din porii metalului, iar ultimul pas a fost să șterg energic pensetele cu o folie de aluminiu (din aceea care se folosește în bucătarie).

Citește și:  Stiință și tehnică de weekend cu Anton Kovacs - Boala albastră

Frecarea cu folie de aluminiu, pe lângă efectul foarte ușor abraziv va mai avea un efect, aluminiul fiind foarte avid de oxigen va prelua oxigenul din oxidul de pe piesa de fier, în urma acestei reacții ramânând doar fierul curat.

În unele situații, atunci cand rugina nu a pătruns prea adânc în metal sau piesa este prea mare pentru a putea fi imersată în soluția de acid citric (de exemplu curățarea petelor de rugină de pe o bară de protecție a unei mașini sau de pe un ghidon de bicicletă), simpla umezire cu acid citric și frecarea energică cu o folie de aluminiu a petelor de rugină poate da rezultate excelente.
Ultimul pas a fost să ung pensetele cu un ulei pentru mecanisme fine, după care le-am șters din nou cu o cârpă uscată.

Acesta este rezultatul final:

 

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*