Primăria Timișoara a început demolarea unei construcții ilegale din zona Calea Aradului, pe un teren ocupat abuziv de mai bine de două decenii. Pizzeria Poli, extinsă ilegal pe domeniul public, este doar unul dintre cele peste 110 cazuri de acest tip în care administrația locală a intervenit în ultimul an.
Primăria Timișoara a început luni, 2 iunie 2025, demolarea unei construcții ilegale din zona Calea Aradului – strada Pictor Ion Zaicu. Este vorba despre clădirea în care a funcționat Pizzeria Poli, extinsă fără autorizație pe un teren aflat în proprietatea orașului.
Clădirea fusese autorizată la începutul anilor ‘90 pentru o suprafață de sub 15 mp. În timp, spațiul a fost extins abuziv, ajungând la peste 200 mp, fără acte, fără contract, fără drept legal.
Demolarea a fost decisă prin dispoziția primarului Dominic Fritz.
„Demolarea acestor clădiri e un semnal clar că legea se aplică tuturor”, a declarat primarul.
Cheltuielile pentru demolarea clădirii vor fi suportate de reprezentanții pizzeriei.
„Mulți mă întreabă dacă aceste clădiri construite ilegal nu ar putea fi confiscate sau închiriate de primărie. Răspunsul este clar: nu, legea nu permite așa ceva. Nu există nicio cale legală de a le introduce în circuitul legal, pentru că au fost ridicate abuziv pe terenul municipalității, fără autorizație, fără drept de folosință, fără respectarea vreunei reguli.”
În ultimul an, primăria a pus în aplicare peste 110 dispoziții de demolare pentru construcții ilegale ridicate pe domeniul public, indiferent de mărimea acestora.
Un alt caz recent este cel al unei vile ridicate în anii ‘90 pe strada Ștefan Octavian Iosif, fără autorizație, pe un teren de 2.081 mp ce aparține orașului. Clădirea are demisol, parter, etaj, mansardă și gard de fier, și a fost menținută în familie prin vânzări succesive.
Primăria a semnat deja dispoziția de demolare și pentru această construcție și este pregătită să susțină în instanță legalitatea demersului.
„Orice om cinstit din această țară știe câte dosare cu acte are de depus pentru a construi și a funcționa legal ca business. Ce vedem aici este rezultatul nepăsării și al complicității instituțiilor statului care, timp de zeci de ani, au închis ochii și nu au protejat patrimoniul public.”
Municipalitatea a reușit să recupereze mai multe imobile ocupate ilegal în ultimii ani. Sunt în analiză sute de spețe, iar 50 de cazuri complexe sunt în verificare în prezent.
Timișorenii pot semnala astfel de abuzuri prin platforma Stop Abuz, care ajută autoritățile să identifice și alte terenuri, clădiri sau apartamente ocupate ilegal ori construite fără autorizație.