A.A.G. July 5, 2020

 

În perioada 26.06-05.07.2020 în sud-vestul țării au fost testate pozitiv 25 de persoane, din care: 7 în județul Caraș-Severin și 18 în județul Timiș.

Transparența constituie principalul element din componența oricărei strategii elaborate pentru a face față unei situații de urgență, așa cum este pandemia de cornavirus.

 

În situații de criză este extrem de important modul în care autoritățile statului aleg să comunice cu populația deoarece furnizarea de informații detaliate și credibile referitoare la situația existentă la un moment dat previne răspândirea știrilor false și a dezinformării.

O strategie de comunicare transparentă permite autorităților să implice active cetățenii în lupta împotriva virusului prin conștientizarea pericolelor și prin luarea unor măsuri de prevenție individuale.

 

Voi prezenta mai jos modul în care aceste cazuri au fost aduse la cunoștința opiniei publice de către autoritățile din aceste județe, concluzia fiind una extrem de tristă pentru locuitorii din Timiș: În toată această perioadă, atât Direcția de Sănătate Publică Timiș cât și Prefectura Județului Timiș nu au făcut nicio comunicare oficială în legătura cu cazurile din județ, singurele informatii provenind fie pe surse din media locală, fie din declarații ale reprezentaților unităților medicale unde sunt internate persoanele testate pozitiv sau ale societăților unde aceștia sunt angajați.

Spre deosebire, vecinii din sud, fie prin vocea prefectului domnului Cristian Gâfu, fie  prin cea a purtătorul de cuvânt al DSP, domnul Daniel Botgros, i-au informat permanent pe cărășeni cu privire la evoluția situației, fapt pentru care merită felicitați.

 

  • Județul Caraș-Severin

 

Cazul nr.113, raportat 26.06: În data de 26.06.2020 prefectul județului Caraș-Severin, dl.Cristian Gâfu anunță că o pesoană din Bocșa, în vărstă de 50 de ani, angajată la o societate de prelucrare a cărnii din județul Timiș a fost testată pozitiv. Deoarece pacientul se deplasa cu un microbuz la locul de muncă a fost declanșată o anchetă epidemiologică pentru depistarea unor alte eventuale persoane infectate cu virusul SARS COV 2.(sursa caon.ro)

 

Cazul nr.114, raportat 01.07:

„Încă aşteptăm rezultatele testelor însă, deocamdată, doar mama bărbatului care lucrează la Timişoara a ieşit pozitiv, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros. Femeia este în vârstă de 75 de ani şi a prezentat forme uşoare de boală, doar tuse a avut, în prezent fiind şi ea internată pe Secţia de Boli Infecţioase de la Staţionar III. Mai aşteptăm încă vreo trei teste, să vedem dacă nu s-a infectat şi şoferul microbuzului cu care se deplasa bărbatul şi alţi navetişti“ (caon.ro, 01.07.2020)

 

Cazurile nr.115-116, raportate 02.07:

„Astăzi s-a anunțat că și șoferul (57 de ani) microbuzului a fost infectat. Acesta, la rândul său, și-a infectat mama, o femeie de 75 de ani” (express de banat, 02.07.2020)

 

Cazurile nr.117-118, raportate 03.07:

„În ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au fost confirmate încă două cazuri de infectare cu coronavirus. Este vorba despre două femei, în vârstă de 52, respectiv 54 de ani. Pacienta de 52 de ani este din Ersig este colegă la același abator din Timiș cu bărbatul confirmat pe 26 iunie. Femeia, însă, făcea naveta cu un alt microbuz, motiv pentru care DSP Caraș-Severin a demarat o nouă anchetă epidemiologică și a dispus izolarea la domiciliu a celor care au intrat în contact cu femeia.

Femeia de 54 de ani din Teregova care a fost internată la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Aceasta nu are nicio legătură cu pacienții internați la Reșița.” (purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros pentru reșița.ro)

Citește și:  Aproape 6.500 doze de vaccin anti-COVID administrate în Timiș, în ultimele 24 de ore

 

Cazul nr.119, raportat 04.07:

„Potrivit Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, este vorba de un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Valeapai,care făcea naveta cu celelate persoane testate pozitiv și care a prezentat simptome ușoare”.(caon.ro, 04.07)

 

 

  • Județul Timiș

 

Cazul nr.517, raportat 27.06.2020: Nicio o informație

 

Cazurile nr.518-520, raportate în 30.06.2020:

Două cazuri au fost depistate la Spitalul Municipal (o pacientă de la Secția Medicală, care nu era cu suspiciune și un pacient de la Secția de Boli Infecțioase, care fusese internat in 28.06), iar al treilea este un angajat Hella, care și-a făcut testul RT-PCR contra cost, din proprie inițiativă. (Redesteptarea 29.06.2020, informații pe surse)

 

Cazurile nr.521-522, raportate în 01.07:

La Spitalul CFR Timișoara a fost depistată o asistentă cu SARS-Cov2. Aceasta este internată la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, iar persoanele cu care a intrat în contact se află în izolare. (Adela Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului CFR Timișoara).

 

Cazurile nr.523-527, raportate în 02.07:

Cinci persoane fiind confirmate în urma testărilor efectuate la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” după cum urmează : două dintre acestea au legătură cu cazul confirmat de la Hella, un altul este un bolnav internat la paleație, în timp ce alți doi confirmați sunt cazuri adiacente cu pacienții confirmați luni, 29 iunie.(Redesteptarea, 01.07.2020)

 

Cazurile nr.528-534, raportate în 04.07:

„Avem 23 de cazuri, majoritatea sunt din judeţul Timiş. În momentul de faţă ne confruntăm cu un focar la Lugoj, de la Hella, iar o parte dintre pacienţii care au fost intenaţi în ultimele 24 de ore reprezintă contacţi ai pacienţilor deja confirmaţi în focarul de la Hella. Au fost 7 pacienţi internaţi în ultimele 24 de ore şi a fost şi un deces, transferul unei paciente de la Spitalul Municipal, pacientă cu comorbidităţi, cu obezitate morbidă, 180 de kg, a decedat azi-noapte”, a precizat Diana Manolescu, director medical al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.(express de banat, 04.07.2020)

 

Menționăm că în conformitate cu cele aparute pe site-ul infotimisoara.ro, în data de 02.07, compania SMITHFIELD a confirmat faptul că muncitorul din Bocșa este angajatul societății.

 

De asemenea compania HELLA Lugoj a confirmat existenta focarului de infectare și a anunțat că în cursul zilei de sambata, 4 iulie 2020, este planificată o actiune de dezinfectie prin nebulizare a tuturor spatiilor, iar începând cu ziua de luni activitatea se va desfasura la capacitate redusă, cu personal care va fi testat în prealabil. (Sabina Mihaica, Marketing Specialist in cadrul HELLA Corporate Center Romania, pt.Lugoj Info.ro)

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*