A.A.G. July 2, 2020

 

Săptămâna trecută am atenționat autoritățile și opinia publică despre existența unui posibil focar de infecție COVID-19 la o fabrică de procesare a cărnii din județul Timiș și am cerut atunci mai multe informații despre situația respectivă, cu detalii referitoare la agentul economic unde sunt semnalate cazurile și localitățile de domiciliu al posibilelor persoane testate pozitiv.

 

Nu am primit de la autorități informațiile solicitate, motiv pentru care publicația noastră a demarat propria investigație.

 

Conform surselor infotimisoara.ro, bărbatul din localitatea Bocșa, județul Caraș-Severin, care a fost testat pozitiv săptămâna trecută, lucrează la una din unitățile de producție ale companiei Smithfield România, cu sediul în Timișoara.

Menționăm că pâna la această oră D.S.P. Caraș-Severin a confirmat faptul că mama bărbatului din Bocșa a fost testată și ea pozitiv, fiind deja internată la Spitalul Clinic Județean Reșița.
De asemenea, au fost confirmate cu COVID-19 încă două persoane care făceau naveta cu persoana din Bocșa, una dintre ele fiind șoferul microbuzului care transporta muncitorii.

Am contactat reprezentanții Smithfield din Timișoara și ne-au transmis că vor reveni în cel mai scurt timp cu un punct de vedere referitor la această situație, dar până la această oră nu am primit niciun comunicat din partea companiei.

Având în vedere precedentele situații existente la unitățile de procesare a cărnii din întreaga lume (SUA, Marea Britanie sau Germania) este cazul ca producătorul de carne din Timișoara să confirme sau să infirme această informație.

Considerăm că este de datoria acestora să aducă la cunoștința opiniei publice amănunte privind acest caz precum și măsurile care au fost luate în cadrul companiei pentru limitarea răspândirii infecției COVID-19 în rândul angajaților.

 

UPDATE cu poziția oficială a companiei Smithfield România primită pe adresa redacției: 

 

Raspuns solicitare InfoTimisoara.ro

02.07.2020 

 

Confirmăm cele menționate de publicația pe care o reprezentați și dorim să vă asigurăm că tratăm cu maximă responsabilitate această situație. Păstrăm legătura cu familia și le suntem alături pentru a le oferi întregul sprijin necesar. 

Dorim să precizăm că încă de la debutul apariției cazurilor noului coronavirus Covid-19 în Europa, compania noastră a instituit o serie de măsuri pentru protecția angajaților în fața amenințărilor acestei pandemii, conform recomandărilor autorităților naționale și europene în domeniu. Astfel, am implementat un plan de acțiune care include numeroase măsuri preventive, precum: 

 • implementarea unor măsuri stricte de distanțare socială, reorganizarea rutelor de transport și a orelor de sosire, pentru a preveni aglomerarea parcărilor; 
 • reorganizarea zonelor de producție și a orarului de folosire a cantinei; 
 • instituirea regimului de lucru în sistem de telemuncă, acolo unde este aplicabil; 
 • igienizarea suplimentară a spațiilor de lucru și a mijloacelor de transport; 
 • amplasarea unor noi stații de dezinfecție; 
 • oferirea de consumabile și echipamente de protecție individuale, tuturor angajaților; 
 • toți angajații și colaboratorii trebuie să poarte protecție facială /mască, care să acopere nasul și gura, pe întreaga durată a zilei de lucru, în incinta companiei și pe durata transportului; 
 • monitorizarea zilnică a temperaturii tuturor angajaților; 
 • limitarea accesului terților în companie la strictul necesar; 
 • informări zilnice ale angajaților cu privire la măsurile de prevenție, prin sistemul de ecrane amplasat în spațiile comune, prin intermediul flyerelor și afișelor și organizarea de sesiuni de instruire tematice. 
 • Etc. 
Citește și:  Un tânăr de 17 ani, condamnat la doi ani de închisoare pentru tâlhărie calificată, a evadat azi din Centrul de Reeducare Buziaş

Toate aceste măsuri implementate de la declararea pandemiei vin în completarea regulilor de igienă specifice domeniului nostru de activitate și a măsurilor HACCP implementate la nivel de companie, care reprezintă standardul în industria de profil. 

În continuare, în colaborare cu autoritățile responsabile, am instituit imediat protocolul recomandat situației semnalate și am implementat o serie de măsuri suplimentare, menite a limita posibila răspândire a virusului și a-i proteja pe ceilalți angajați. În acest moment, toți contacții direcți sunt consemnați în autoizolare si au fost luate măsuri de igienizare suplimentare față de rutina zilnică deja implementată în cadrul tuturor punctelor de lucru. 

Totodată, dorim să specificăm că virusul Covid-19 este o boală respiratorie și până acum NU există nicio dovadă că virusul se poate transmite prin ingerarea de alimente, conform studiului publicat de Organizația mondială a sănătății (who.com) sau de Centrul european pentru prevenția și controlul bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en). Deși este un virus cu transmitere extrem de rapidă, ruta de infectare rămâne cea de la persoană la persoană. 

Dorim să evidențiem din nou importanța măsurilor individuale de protecție pe care trebuie să le urmezam cu toții, inclusiv după orele de program, pentru a asigura eficiența luptei contra acestei pandemii. Încurajăm atât angajații, cât și publicul larg, să urmeze cu strictețe recomandările autorităților sanitare. 

Echipa Smithfield Romania”

3 thoughts on “Muncitorul din Caraș-Severin testat pozitiv cu COVID-19 săptămâna trecută și care a mai infectat încă 2 persoane până acum este angajatul Smithfield Timișoara

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*