De ce aruncă oamenii gunoaie pe stradă?
Unul din motive ar fi că nu li se oferă o alternativă.
Povesteam despre acel domn care așează frumos geamul spart lângă clopotul pentru sticle.
Și face așa pentru că ceea ce aruncă el este sticlă, nu este gunoi menajer să-l arunce în europubela neagră, nu e hârtie sau plastic să-l arunce în europubela galbenă. Omul nu are la dispoziție o pubelă pe care să scrie “Sticlă” sau “Altele”. Ar fi aberant să i se ceară să meargă cu bucata aceea de geam spart de la bibliotecă până la un punct de colectare aflat în altă parte a orasului, să închirieze pentru asta un container sau să apeleze la o firmă de colectare a geamurilor din sticlă.
Sau, cuiva i se sparge vasul de la WC. E o tragedie să ți se întâmple așa ceva. Trebuie să mergi să cumperi un vas nou, acesta trebuie instalat, ceea ce nu e ușor pentru cineva care nu a mai făcut așa ceva, trebuie să te și miști repede, că nu poți sta o săptămână fără WC în apartament. Și în final rămâne să scapi de chestia aia mizerabilă care are pe ea poate mai mulți microbi decât o secție ATI a unui spital județean. Acel vas trebuie aruncat undeva.
Ai ajuns la un standard de viață la care poți să-ti schimbi ușa cu una modernă, din tablă, importată din Turcia. Sau a venit timpul să schimbi salteaua aceea care e toată noduri și să-ți rupi câteva sute de lei din leafă, sau din pensie, ca să cumperi o saltea nouă.
Ți s-a rupt rama de la pat, îți cumperi un pat nou și trebuie să scapi de cel vechi. Unde îl pui, că în tomberon nu încape, la fel cum nu încape nici vasul de la WC, ușa și multe altele? Singura soluție posibilă pentru marea majoritate a cetățenilor este să îl ducă jos și să îl pună lângă pubelele de gunoi. Vrei să scapi de uscătorul de rufe primit cadou de la rude cu ocazia mutării la bloc, schimbi mobila, se strică frigiderul sau mașina de spălat, arunci covorul că nu mai e la modă. Chiar și un tablou mai mare e o problemă.
Unde arunci toate lucrurile astea care au un volum prea mic pentru a justifica închirierea unui container, dar prea mare pentru a încăpea într-o europubelă? Nu există nici o alternativă reală și funcțională.
Este adevărat, s-au înființat niște puncte de colectare a acestui gen de deșeuri. Dar, ce te faci dacă nu ai mașină să duci gunoaiele până acolo? Că nu toată lumea are mașină.
Bătrânii, majoritatea lor, nu au o mașină. Dar sunt foarte mulți bătrâni care au o locuință în care locuiesc singuri și trebuie să se descurce cumva.
Sunt o mulțime de oameni fără mașină, dintre vecinii mei aproximativ jumătate nu au o mașină. Aceștia ce au de făcut?
Zilnic ni se spune, chiar de către autorități și politicieni, că lumea trebuie să fie mai curată, că trebuie să folosim mai puțin autoturismele și mai mult mijloacele de transport alternative, transportul în comun sau bicicletele. Că cei cu mașini sunt răi iar cei fără mașini sunt buni. Trebuie neapărat să renunțăm la mașini, că așa nu se mai poate. Și acest lucru este cât se poate de adevărat.
Dar pe de altă parte tot autoritățile au organizat orașul în așa fel încât ai nevoie de o mașină să îți arunci gunoiul. Asta este fie ipocrizie, fie prostie.
O lume cu puține mașini ar fi minunată, dar atunci hai să ne organizăm în așa fel încât să nici nu avem nevoie fiecare din noi de câte o mașină.
Vor spune alții, bine, există anunțuri ale unor firme care prestează acest serviciu, plătești și ai rezolvat-o.
Și astfel ajungem la cel de-al doilea motiv pentru care există grămezi de gunoaie pe stradă.
Poate nu în toate cazurile, dar de multe ori aceste “firme” care pot fi apelate la un număr de telefon mobil sunt de fapt niște indivizi care și-au cumpărat un microbuz sau o camionetă, ceva, și care profită de această oportunitate oferită de administrație: se duc și ridică lucrurile de care oamenii doresc să scape, fie că e pat, frigider, saltea, moloz, cele 530 de PET-uri de bere (oare de unde pot proveni atât de multe PET-uri de bere, toate de aceeași marcă, s-a gândit cineva?) sau ce o fi.
Niciodată nu ne interesează dacă oamenii ăia sunt autorizați să ducă gunoaiele acelea la un deponeu, nu știm nici măcar dacă au o activitate legalizată în vreun fel. Suntem bucuroși că ne scapă de gunoi, le dăm banii și nu ne pasă unde ajunge gunoiul ăla. Plătim și suntem cu conștiința împăcată, suntem niște buni cetățeni, am făcut exact ce trebuie, ne-am încadrat în sistem.
Unii din cei care exercită această activitate de ridicare de la domiciliu a deșeurilor sunt onești și ridică de la client doar obiectele care sunt primite la punctele de colectare, după care le duc acolo. Alții preiau orice deșeu, metalul poate fi vândut, iar ce nu este primit la punctele de colectare este aruncat undeva pe stradă, în “locurile cu ferestre sparte”. Așa au crescut dealurile acelea din spatele IAEM, sau altele pe câmpul acela din spatele stadionului 1 Mai, pe strada Cerna, tot de acolo provin și gunoaiele din Freidorf, din zona străzii Polone, sau de pe strada Ceferiștilor, din Kunz Telep, din Ronaț și din multe alte locuri.
Iar un alt motiv este că oamenii sunt cum sunt.
Unii sunt buni cetățeni. Dacă folosesc o batistă de hârtie, o poartă după ei jumătate din oraș, până găsesc un coș de gunoi.
Alții nu sunt încă urbanizați sau, pur și simplu, așa sunt ei.
Chiar vă imaginați că cei care și-au vândut copiii în anii ‘90 ca să-și cumpere o mașină la mâna a doua, sau cei care au făcut avere făcând contrabandă cu benzină, sau bandiții ăia tatuați și cu ceafa lată care vând femei, vor avea mustrări de conștiință dacă aruncă gunoiul într-un loc nepermis? Credeți că cel care a obținut autorizație de construcție pentru o vilă P+1 și a construit ilegal un bloc P+3 va plăti pentru ridicarea molozului sau a gunoiului rezultat din curățarea prealabilă a terenului? Să fim serioși, oamenii ăștia au imoralitatea în codul genetic. Vor trebui să treacă sute de ani până când vor ajunge la același nivel de civilizație ca al celor care își poartă mucii în buzunar până găsesc un coș de gunoi.
Unii dintre ei sunt considerați niște cetățeni valoroși ai orașului. Oamenii care îi văd îi invidiază, uite niște persoane care au reușit, și-au făcut o vilă, au chiar și o mașină scumpă, se duc la biserică unde omul ăla de la intrare îi salută respectuos, poate sunt chiar vaccinați cu toate cele 3 doze prevăzute de ordinele în vigoare.
Dar într-o seară poți avea surpriza să îl vezi pe cetățeanul ăsta respectat că oprește mașina cea neagră și lucioasă lângă gardul cimitirului de pe Macedonski, pe marginea străzii care deja a fost transformată într-un maidan noroios prin parcarea mașinilor pe spațiul verde. Se uită în jur să nu-l vadă cineva, deschide ușa din spate a mașinii și icnind ca vita în jug descarcă cei 10-15 saci de rafie cu gunoaie. Pentru că se grăbește mai rupe și un copăcel din cei plantați acolo în urmă cu doi ani. După care se grăbește acasă să scrie pe Facebook că cine are de aruncat lucruri de volum mare poate să apeleze la punctele de colectare.
Nu că nu ar avea bani să plătească pentru închirierea unui container, dar așa e el, cum să dea bani când se poate rezolva și gratis.
El e un șmecher, nu un prost ca ceilalți care duc gunoiul unde trebuie să fie dus. Știe de acasă, l-au învățat părinții săi că așa se aruncă gunoaiele, la marginea satului.
V-ați gândit vreodată că singura lucrare de construcții a celor care locuiesc la bloc a fost cel mult că și-au spart debaraua, dacă au spart-o, în anii ‘80-90, ca să-și lărgească holul, că așa era moda pe atunci. Sau și-au pus gresie în baia aia de 4 metri patrați. Altă sursă de moloz, ca să-l arunce pe stradă, nu prea au avut.
Cei care au puțin consumă puțin, risipesc puțin și în c0nsecință generează puțin gunoi, fie că vorbim despre moloz, gunoi menajer, deșeuri de volum mare sau orice altceva.
Și nici ienișii care locuiesc în apropierea străzii Ceferiștilor nu își aruncă gunoiul acolo, în primul rând pentru că ei știu că întotdeauna sunt vinovații de serviciu când se întâmplă așa ceva.
În nici un caz noile forme de relief ale orașului nu au apărut datorită celor numiți de către unii “o anumită categorie de cetățeni” sau “cetățeni nesimțiți”, cei care și-au demolat debaralele sau și-au închis balcoanele.
Sinceritatea nu este virtutea celor puternici.
Adevărul pe care îl cam evită toată lumea este că grămezile de moloz sunt întotdeauna aruncate de către cei care construiesc o casă, sau un bloc, constructori sau investitori imobiliari care caută să-și optimizeze profitul.
Ceilalți pur și simplu nu dispun de o sursă de moloz atât de bogată încât să formeze un mic deal.
Eu, de exemplu, dacă îmi sparg debaraua și un perete, să îmi fac “open space”, strâng doi-trei saci de moloz, nu 50 de metri cubi cât are delușorul acela din poza de sus. Nu mii sau zeci de mii de metri cubi cât sunt depozitați ilegal pe acel teren și pe multe altele.
La fel se întâmplă și cu alte categorii de gunoaie, omul obișnuit nu prea are zeci sau sute de kilograme de gunoi în apartament. Când s-a umplut găleata aia de sub chiuveta din bucătărie, cobori cu gunoiul la tomberon, nu se adună mult de la o zi la alta. Dar atunci când dărâmi o casă pentru a face în locul ei un bloc sau o altă casă mai frumoasă și mai mare, găsești în pod, în magaziile vechi din curte sau cine știe pe unde, tot felul de lucruri vechi și nefolositoare care trebuie aruncate undeva. Și pentru că în acel loc în construcție nu există încă un contract încheiat cu un operator de salubritate, așa ceva va exista mult mai târziu, când acea clădire va fi terminată și locuită, acestea sunt duse și abandonate undeva, de obicei într-un loc în care sunt deja și alte gunoaie sau unde aruncarea gunoaielor face parte deja din memoria locului.
Va urma