V.V. October 17, 2021

 

Piața Unirii din Timișoara este considerată una dintre cele mai frumoase piețe din țară. Stilul baroc, culorile și locul încărcat de istorie atrag foarte mulți vizitatori, pe toată perioada anului. În centrul Pieței Unirii din Timișoara se află un monument cu o însemnătate aparte, mai ales în această perioadă pandemică.

 

Coloana Ciumei din Timișoara este cunoscută și ca Statuia Ciumei sau Monumentul Sfintei Treimi. Statuia fost ridicată în memoria victimelor epidemiei de ciumă care a devastat Banatul în perioada 1738-1739. Atunci au murit în Timișoara peste 1.000 de oameni, dintr-o populație de 6.000 de persoane. Acesta este şi motivul pentru care monumentul este numit Coloana Ciumei.

 

 

Inițiatorul realizării monumentului a fost Johann Anton Deschan von Hannsen, consilierul administrației locale de atunci, a cărui soţie a murit în timpul epidemiei de ciumă. Piatra de temelie a fost pusă în noiembrie 1740, pe locul unde acum se află Ceasul Floral, coloana fiind mutată după mulți ani în Piaţa Unirii, în locul unde o știm noi acum.

 

Coloana Ciumei este un monument înalt, cu trei laturi, în vârful căruia este reprezentată Sfânta Treime – Sfântul Duh alături de Tatăl și Fiul care ţin coroana cerească deasupra capului Fecioarei Maria, sugerând astfel legătura dintre cer şi pământ.

 

 

La baza Coloanei Ciumei se află statuia Sfântului Ioan de Nepomuk (sfântul ocrotitor al Banatului), statuia regelui David şi cea a Sfintei Barbara, patroana minerilor. La picioarele Sfântului Ioan de Nepomuk se află Sfânta Rozalia.

 

 

Soclul monumentului are în colţuri statuile altor sfinţi: Sfântul Rochus – cu piciorul rănit (protector împotriva ciumei şi altor boli), Sfântul Sebastian – stăpuns de săgeţi (un alt protector împotriva ciumei) şi Sfântul Carol Boromeus (patronul dragostei).

Citește și:  Informații utile pentru timișoreni, 6 mai 2022

 

 

Pe cele trei laturi ale soclului pot fi văzute reprezentări în relief ale celor trei calamităţi care au devastat Banatul în secolul al XVIII-lea: războiul, foametea şi ciuma.

 

 

Monumentul, confecționat din gresie, se înscrie în tipologia coloanelor ciumei răspândite în epoca barocului în întregul spațiul austro-ungar. A fost creat la Viena și adus la Timișoara pe calea apei, pe ruta Dunăre – Tisa – canalul Bega.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*