Papa Francisc a cerut unui cardinal să inițieze o misiune de pace.
Există lideri mondiali care militează pentru pace, situându-se astfel de partea binelui, puteți afla ușor care sunt aceștia, ajunge să citiți ziarele din ultima săptămână.
Și există alții care militează pentru război, alegând să se situeze de partea răului. Și pe bandiții ăștia îi puteți depista ușor.
Iar această polarizare se întinde pe verticală până la baza piramidei.
Există lideri regionali dintre care unii se situează de partea binelui încercând să facă ceva pentru ca propriilor cetățeni să le fie mâine un pic mai bine decât le-a fost astăzi și alții care cumpără arme, nepăsându-le de loc de binele oamenilor, există politicieni în fiecare oraș sau sat dintre care unii din lipsă de idei constructive provoacă zânzanie între oameni, poate poate vor găsi vreun cretin care să-i aleagă la următoarele alegeri, și alții care construiesc ceva, unii mai mult, alții mai puțin dar mai mult decât nimic, pentru binele propriilor cetățeni.
Există lideri ai finanțelor și a industriei dintre care unii se îmbogățesc făcând ceva pentru mai binele celor care trăiesc pe această planetă, pentru că se poate și așa, la fel cum există alții care se îmbogățesc vânzând arme, sau apă sfințită, de exemplu sub formă de vaccinuri.
Există chiar și comentatori pe Facebook dintre care unii, probabil din prostie, se situează de partea răului, iar alții, cei inteligenți, aleg să fie de partea binelui.
Doi motocicliști care au observat un carucior de copii au oprit motocicletele și au trecut pe lângă acesta împingându-le, pentru ca să nu-l trezească pe copilașul care dormea în acel cărucior.
Este un gest atât de minunat încât mă face să sper că totuși omenirea mai are o șansă de a reveni la normal.
În rest, scria ieri undeva despre știrile seci și plictisitoare de duminică. Avea dreptate.
Așa că ajungând aici puteți să le lăsați dracului de știri și de facebookuri și puneți mâna pe o carte. Sau luați-vă cățelul și/sau copilul și ieșiți undeva, în parc, în oraș, sau în Piața Unirii la o cafea sau o limonadă. Veți fi mult mai câștigați decât dacă citiți știri despre Ucraina sau summitul G7 de la care, uite o știre interesantă, Georgia Meloni a plecat cu o zi mai devreme. Ceea ce poate însemna multe.
***
Papa Francisc a solicitat liderului conferinţei episcopilor italieni să înceapă o misiune de pace, pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina. În 1992, aceeaşi persoană, cardinalul Matteo Zuppi, a sprijini încetarea războiului din Mozambic. În luna aprilie, Papa a sugerat că ar avea intenţia să iniţieze o misiune de pace. Cu o săptămână în […]
Taiwanul vrea să detensioneze relaţia cu vecina China: „Războiul nu este o opţiune pentru Taipei”
Preşedintele Taiwanului Tsai Ing-wen a promis sâmbătă că va menţine status quo-ul păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor mari cu China, care a intensificat presiunea militară asupra insulei guvernate democratic.
Tesla „ia în serios” planurile de a-şi înfiinţa o bază de producţie în India
Tesla „ia în serios” planurile de a-şi înfiinţa o bază de producţie în India, a declarat vineri Rajeev Chandrasekhar, adjunctul ministrului pentru Tehnologie, la o zi după întâlnirea cu directori importanţi de la producătorul american de vehicule electrice, transmite Reuters.
Afacerea Pfizer-Von der Leyen: renegocierea
Un punct de vedere de Norbert Häring, jurnalist independent din Germania
Scandalul legat de mega-cumpărările de vaccinuri ale lui von der Leyen de la Pfizer capătă noi dimensiuni.
Pentru că presa omite atât de cuprinzător și omniprezent să relateze despre renegocierile Comisiei Europene cu Pfizer în legătură cu mult prea multe ”vaccinuri” comandate și plătite, vreau să încalc aici drepturile de autor, contrar obiceiului meu, și să reproduc un text sumar pe Twitter al parlamentarului european Martin Sonneborn. Sunt convins că acesta mă va ierta.
Novak Djokovici, apel împotriva războiului. ”Cel mai urât lucru. Cea mai proastă invenție a omului”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei privind pensiile speciale.
Cum trec doi motociliștii pe lângă căruciorul unui bebeluș. Postarea a devenit virală – foto
Polițiștii din Iași au postat pe pagina lor de facebook un videoclip de pe tik-tok, unde doi motocicliști, probabil arădeni după numerele de înmatriculare, sunt filmați cum au oprit motoarele și le împing.
Toate acestea pentru a nu trezi un bebeluș, aflat într-un cărucior în apropierea lor.
Draaagonul din Italia ajunge, duminică, în Piața Libertății din Timișoara
Duminică, 21 mai, debutează a 14-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru din Timişoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.
Vor fi prezentate publicului 31 de spectacole indoor și outdoor ale unor companii din 15 țări, într-o ediție care face parte din Programul Oficial Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Compania Teatro dei Venti din Italia, care a mai fost prezentă și anul trecut la TESZT (cu spectacolul „Moby Dick”), revine în festivalul nostru cu o nouă propunere de spectacol outdoor: „Draaagonul”, în regia lui Stefano Té.
Luni, 22 mai și marți, 23 mai, cu începere de la ora 21:00 vor avea loc cele două reprezentații ale spectacolului, în Piața Libertății. Accesul publicului este liber.
Spectacolul se adresează publicului de toate vârstele și este o adaptare după piesa satirică „Dragonul” de Evgenij Schwartz.
Atmosfera fantastică și infernală a basmului original este reprodusă prin utilizarea tehnicilor teatrului stradal: picioroange, bastoane aprinse, 7 măști uriașe, mașini de suflat foc, un dragon de 5 metri, un cal și alte mici obiecte de decor mobil.
Din distribuție fac parte artiștii Alessio Boni, Laura Bruni, Oxana Casolari, Francesca Figini, Davide Filippi, Beatrice Pizzardo, Antonio Santangelo, Cesare Trebeschi, iar muzica live este compusă și interpretată de Igino Luigi Caselgrandi.
O producție Teatro dei Venti în colaborare cu CERS, realizată cu sprijinul Regiunii Emilia Romagna.
Proiectul a fost implementat datorită parteneriatului cu ATER Fondazione.
Vă reamintim că informațiile despre toate spectacolele și programul complet al festivalului sunt disponibile pe site-ul www.teszt.ro. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba spectacolului, iar la finalul fiecărei seri artiștii vor participa la discuții cu publicul.
Biletele au prețul de 30 și 50 de lei. De asemenea, se pot achiziționa (numai de la casa de bilete) abonamente de 200 de lei pentru 5 spectacole, respectiv 400 de lei pentru 10 spectacole la alegere.
Pe durata festivalului Casa de bilete va fi deschisă de la ora 11:00, până la ora începerii ultimului spectacol al zilei.
Primăria Timișoara anunță completări la Regulamentul de funcționare a sistemului TIMPARK.
Pe agenda Consiliului Local al Municipiului Timișoara va intra în dezbatere un Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea prevederilor Regulamentului de funcționare a sistemului de parcare TIMPARK.
Printre modificările prevăzute se află introducerea sistemului cu barieră la anumite parcări din zona centrală a orașului. Aceste parcări închise vor funcționa de luni până duminică, între orele 0:00 și 24:00 și se utilizează doar pentru parcarea autoturismelor fără remorcă, cu masa maximă autorizată de maxim 3.000 kg. Accesul se va face printr-un sistem cu bariere actionate pe bază de jetoane sau cartele.Încasarea sumei pentru parcare se va face exclusiv la automatul de plată amplasat în incinta parcării.
Răspunzând unor solicitări venite din partea cetățenilor, Serviciul TIMPARK a amenajat locuri suplimentare de parcare pe mai multe străzi din oraș.
Având în vedere contextul Capitalei Europene a Culturii, titlu deținut în Timișoara în 2023, este necesar ca zona centrală să ofere spații de parcare – pentru perioade limitate de timp – autocarelor turistice, urmând ca, ulterior, acestea să fie direcționate către parcări amenajate pentru staționări de lungă durată. În acest sens, au fost actualizate nivelele tarifare pentru staționarea autocarelor în parcarea de pe strada Ștrandului. Aceste tarife pot fi achitate prin SMS sau cu cardul, în funcție de numărul de ore de staționare a autocarului.
Pe lângă aceste reglementări noi, Serviciul TIMPARK vine în sprijinul cetățenilor și pe partea de facilitare a modalităților de plată pentru parcare. Astfel, se are în vedere taxarea la nivel de minut, taxarea prin intermediul unui card bancar sau prin cartele valorice de 30 lei, 50 lei sau 100 lei.
TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timișoara organizează pentru prima dată Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital / International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival in perioada 4 mai – 30 iulie 2023, parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timișoara realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și […]
Consiliul Județean Timiș contribuie din plin la succesul Capitalei Culturale a Timișoarei
Din aceste zile, Sala de marmură de la Castelul Huniade e din nou deschisă pentru public. Este doar unul dintre pașii făcuți de Consiliul Județean Timiș pentru succesul TM2023, spune Alin Nica, președintele CJT.
“Am deschis Sala de marmură a Castelului Huniade, am transformat un club din Bastion în spațiu expozițional și punem Palatul Administrativ la dispoziția operatorilor culturali, pentru recitaluri, piese de teatru și evenimente care necesită acustică specială. Acestea se adaugă investițiilor de peste 2 milioane de euro realizate la Muzeul Național de Artă, proiectării începute la Muzeul Satului Bănățean și lucrărilor deja demarate la Centrul de Cultură și Artă Timiș”,conform lui Nica.
Comunitatea din „Info Timișoara group” a participat zilele acestea la un sondaj pentru a afla opinia cetățenilor cu privire la viitorul Monumentului Ostașului Român din Parcul Central
Castelul Huniade și-a deschis porțile. A pătruns și inteligența artificială. Vezi video și foto
Bienala Art Encounters din acest an are ca loc de desfășurare și două săli de la parterul Castelului Huniade, care a fost închis din anul 2006 și pe care generații întregi de mici timișoreni nu au mai apucat să-l viziteze în timpul orelor de istorie sau biologie.
Comunitatea maghiară are acum o casă a sa, situată într-o clădire superbă din centrul Timișoarei. Casa Maghiară e deja frumoasă pe dinafară, are haină nouă, proaspăt ”renovată”, acum se face frumoasă și în interior. Clădirea a fost ridicată cu contribuția financiară a comunității maghiare în 1930, conform proiectului realizat de Laszlo Szekely. A fost folosită…
Ce Napoli, ce Sectorul 1? Retim-ul e așteptat cu pubela încuiată. GALERIE FOTO
La doi pași de forfota produsă de diversele evenimente care au loc în buricul târgului (ne referim aici la Piața Victoriei, la lupoaică, la statuia Regelui Ferdinand, la Catedrală), niște ochi de turist curios ar putea descoperi o altă fațetă a Timișoarei. În intrândul denumit strada Goethe, pe unde era altădată cofetăria Violeta, se află un spectacol grețos. Europubelele sunt zăvorâte cu lacăte de bicicletă, pesemne operatorii economici aruncă gunoiul unii în tomberonul altora. Deșeurile care nu au mai încăput zac lângă zid, iar mirosul e oribil. Un pic mai încolo, găsim saci și alte gunoaie, depozitate fără nici o jenă. E adevărat, a fost vineri după-amiază și mâine (sâmbătă) vine Retim-ul, dar oare așa trebuie să arate un oraș cu pretenții, chiar în centru?
Ce facem astăzi, 21 mai 2023, în Timișoara?
Duminică este o zi plină de spectacole în premieră, dar vă puteți bucura și de piese de teatru alături de cei mici sau festivaluri tematice în oraș.