Aproape 70% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, cel mai ridicat nivel de încredere înregistrat vreodată, potrivit Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023. Cu toate acestea, locuitorii orașului sunt mult mai pesimiști în privința viitorului țării și al Europei.
Rezultatele sondajului arată că 69,2% dintre timișoreni sunt convinși că direcția orașului este pozitivă, în creștere față de anul precedent (65,7%). În contrast, doar 29,4% cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, iar 41,2% apreciază direcția Europei.
Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat: „Menținerea unui nivel ridicat de satisfacție generală este un semn pozitiv. Întotdeauna este loc pentru îmbunătățiri, dar stabilitatea este încurajatoare pentru noi ca administrație, este un indiciu că măsurile și inițiativele noastre sunt eficiente. Cred că cel mai bine se vede acest lucru în diferența uriașă între optimismul privind direcția Timișoarei, care a crescut față de anul trecut și a ajuns la aproape 70%, și pesimismul legat de direcția țării”.
Analiza detaliată a calității vieții arată că timișorenii sunt foarte mulțumiți de universitățile și școlile din oraș, facilitățile culturale, accesul la magazine și supermarketuri, iluminatul public și transportul în comun. În plus, pentru 87% dintre timișoreni, recuperarea și folosirea corectă a patrimoniului orașului este importantă.
Aspecte pozitive și negative: Peste 50% dintre timișoreni folosesc transportul în comun, în creștere față de 2022. Totuși, principalele nemulțumiri rămân legate de spitalele din oraș (19%), administrația locală (16%) și serviciile sociale pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități (13%).
Calitatea mediului înconjurător este satisfăcătoare pentru aproape 60% dintre timișoreni, iar în cartiere, cea mai mare mulțumire se leagă de relațiile cu vecinii și nivelul de siguranță noaptea. Nemulțumirile majore sunt legate de lipsa locurilor de parcare și de facilitățile sportive.
Proiectul Barometrului realizat de Universitatea de Vest Timișoara, prin Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Psihologie, ajuns la cea de-a 8-a ediție, a fost desfășurat pe un eșantion de 2.525 de persoane. Metodele folosite au inclus interviuri față în față și online, cu o marjă de eroare de ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat importanța acestui studiu: „Expertiza pe care UVT o are, prin cele unsprezece facultăți componente, poate contribui semnificativ la bunul trai al cetățenilor orașului. Este mare nevoie de astfel de instrumente științifice, care pot deschide mintea, viziunea și sufletul oamenilor, care generează astfel încredere.”