Ramona Băluțescu May 20, 2021

 

De la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara am primit o informare ce vorbește despre o abordare în premieră, legată de stabilirea cu mai mare precizie a unor condiții medicale ale pacienților. Este vorba despre ”Evaluare imagistică, în premieră la Timișoara, pentru monitorizarea riscului de tromboză la pacientul post COVID-19”.

 

Despre problemele de coagulare aferente bolii Covid-19 s-a vorbit deja, și nu de azi – de ieri. Să vedem ce ne transmit, însă, medicii timișoreni:

”Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au inițiat un proiect, în premieră, prin care pacienții post COVID-19 sunt investigați imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler. Aceasta permite evaluarea fluxului de sânge în timp real.

Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, îndeosebi la venele inferioare, este importantă în cazul pacienților imobilizați o perioadă lungă la pat, care au factori de risc vascular ce implică stază venoasă sau tare asociate. În cazul lor există riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, adică înfundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sânge). În cazul pacienților COVID 19 am depistat numeroase situații de embolism pulmonar și unul dintre factorii de risc înalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasă profundă”, spune dr. Antonio Fabian, medic radiolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 

 

Practic, o ecografie Doppler poate determina cât de rapid curge sângele, prin măsurarea vitezei de modificare a nivelului său. Cu ajutorul acestui tip de investigație imagistică se monitorizează fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor, atât în cazul membrelor inferioare și superioare, cât și la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Citește și:  Trebuie sau nu trebuie botniță la câinii-ghid în mijloacele de transport în comun?

Ecografia de tip Doppler este noninvazivă, noniradiantă și poate fi executată la patul bolnavului. O asemenea investigație imagistică durează între 20 și 30 de minute și poate fi efectuată de mai multe ori fără ca sănătatea pacientului să fie afectată.”

Cum, pentru tromboza profundă, ecografiile Doppler se folosesc de îndeajuns de multă vreme, e util că cineva a legat două lucruri care (măcar din afară) par firesc a fi legate, și s-a ajuns să se folosească ecografia Doppler pentru a se investiga eventualele probleme din calea fluxului sanguin.

Christian Doppler, cu lucrări în matematică și fizică, a murit în Veneția în 1853, la doar 49 de ani. La placa lui funerară, din cimitirul venețian San Michele, rareori se oprește cineva. (Trandafirul din fotografie l-am pus acolo cândva când încă nu știam că o să beneficiez și eu de pe urma ”efectului Doppler”, în Spitalul Județean din Timișoara).

 

Pe de altă parte, un strop de aducere aminte, într-un mod amuzant, are loc în unul din episoadele din Big Bang Theory, unde Sheldon Cooper, personajul principal, apare la un bal mascat costumat în… ”efectul Doppler”.

 

 

În mod cert, e util că și în Timișoara medicii și-au adus aminte să unească două noțiuni medicale, spre binele pacienților lor.

 

Ramona Băluțescu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*